ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσους μήνες μετά το εμβόλιο κινδυνεύουν να κολλήσουν οι εμβολιασμένοι

Πόσους μήνες μετά το εμβόλιο κινδυνεύουν να κολλήσουν οι εμβολιασμένοι, Όλγα Μαύρου

Νεότερη αμερικανική έρευνα προβάλλεται ιδιαίτερα επειδή δείχνει ότι τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό πάνω από τους μισούς πλήρως εμβολιασθέντες, μπορεί να κολλήσουν κι ας έχουν κάνει το εμβόλιο. Αν και παραμένει και με τη νεότερη έρευνα θετική η αξιολόγηση ως προς την προστασία από βαριά νόσο και θανάτο, εντούτοις φαίνεται ότι η Δέλτα μειώνει την “πλήρη ασυλία” από τον ιό στο τετράμηνο για τους μισούς εμβολιασμένους.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Pfizer, και έγινε σε συνεργασία με το ιατρικό κέντρο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σάρα Ταρτόφ. Δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet”. Η Pfizer έχει κάθε λόγο να επιμένει στην χορήγηση τρίτης δόσης, όμως τα στοιχεία που επικαλούνται οι συμμετέχοντες ερευνητές γιατροί δείχνουν με σαφήνεια ότι οι εμβολιασθέντες δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις ασφαλείας.

Και άλλες έρευνες έχουν δείξει, εξάλλου, αλλά με λιγότερη ακρίβεια, ότι οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος αυξάνουν όσο περνάνε οι μήνες μετά την δεύτερη δόση. Αυτές οι έρευνες έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τους ανεμβολίαστους που συγχρωτίζονται με εμβολιασμένους, καθώς δείχνουν ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.

Στη χώρα μας από τους 304 διασωληνωμένους, το 11% (οι 38) είναι πλήρως εμβολιασθέντες. Οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που χρειάσθηκαν διασωλήνωση στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, αλλά κάποιοι είναι απλώς ιδιαίτερα παχύσαρκοι.

Στο τετράμηνο “χτυπάει” η Δέλτα

Τα συμπεράσματα της έρευνας εξήχθησαν από την μελέτη 1.043.289 πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Pfizer και εξαιρέθηκαν όσοι είχαν κάνει άλλα εμβόλια. Όπως προκύπτει, το 93% από αυτούς δεν θα νοσήσει βαριά ούτε καν 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό του. Όμως ένα υψηλό ποσοστό θα κολλήσει, θα νοσήσει ασυμπτωματικά ή με μέτρια συμπτώματα. Ένα 7% δυστυχώς θα νοσήσει βαριά και ίσως πεθάνει, ενώ άγνωστο παραμένει σε ποιο ποσοστό η τρίτη δόση μειώνει επακριβώς τις πιθανότητες θανάτου.

Όπως δείχνουν οι αριθμοί, στους έξι μήνες η προστασία του εμβολίου καλύπτει μόνον το 47%. Ειδικότερα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες. Έναντι των άλλων στελεχών η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, και μειωνόταν στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθένηση των αντισωμάτων που προκαλεί ο εμβολιασμός και όχι σε κάποια ιδιαίτερη “διεισδυτικότητα” της μετάλλαξης Δέλτα. Εντούτοις το γεγονός ότι η Δέλτα αρχίζει να μειώνει στο μισό την κάλυψη από τον τέταρτο μήνα και τα άλλα στελέχη πολύ αργότερα, δείχνει μάλλον το αντίθετο από αυτό που συμπεραίνει η Pfizer και υποδηλώνει ότι η νοσηρότητα είναι συνδυασμός μεταλλάξεων και “φθοράς” των αντισωμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι