Η δίκη των κατασκόπων στη Ρόδο
19/10/2021Σε δίκη παραπέμφθηκαν, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο γενικός γραμματέας του εκεί τουρκικού προξενείου και ο 53χρονος ναυτικός-μάγειρας από την Κομοτηνή. Και οι δύο φερόμενοι ως κατάσκοποι στη Ρόδο εμπλέκονται σε υπόθεση κατασκοποπείας σε βάρος της Ελλάδας. Το Δικαστικό Συμβούλιο, με βούλευμά του, παραπέμπει τους δύο άνδρες σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που θα γίνει με τις κατηγορίες της «υποστήριξης της πολεμικής δύναμης του εχθρού, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και της κατασκοπείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση».
Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τον Αύγουστο μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου του 2020, ο 53χρονος ναυτικός τροφοδοτούσε τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου με πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από τις κινήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Καστελόριζο. Ο 35χρονος, ο οποίος προτού προσληφθεί στο προξενείο της Ρόδου εργαζόταν ως καθηγητής Mαθηματικών σε φροντιστήρια της Κομοτηνής, αρνήθηκε εξαρχής να απολογηθεί και επέμεινε στο παράνομο της σύλληψής του.
Παρότι Έλληνας υπήκοος αναρτούσε συχνά ανθελληνικά κείμενα στα κοινωνικά δίκτυα υπέρ της “ανεξάρτητης δυτικής Θράκης”. «Δεν το έκανα για τα λεφτά, δεν πήρα χρήματα, το έκανα για να βοηθήσω την Τουρκία», είχε αναφέρει στην απολογία του ο 53χρονος. Όπως είπε, ο 35χρονος του είχε ζητήσει πληροφορίες και εκείνος τον ενημέρωνε για το κάθε πότε άλλαζε η φρουρά στο Καστελόριζο.
Όπως επίσης και για τα στοιχεία των ελληνικών πολεμικών πλοίων που έβλεπε στην περιοχή όταν εκτελούσε δρομολόγια το επιβατηγό πλοίο στο οποίο εργαζόταν ως μάγειρας. Επιπρόσθετα του έδινε και πληροφορίες για τον αριθμό των στρατιωτών που μετέβαιναν στο νησί με εμπορικά πλοία και για τις συνομιλίες τους στο καράβι. «Κατασκόπευε το νησί μας με ένα σωρό φωτογραφίες από διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου», είπε τότε ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος.
Τί λένε οι κατάσκοποι στη Ρόδο
Ο 35χρονος από πλευράς του μονίμως υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει το λόγο που τον κατηγορεί ο μάγειρας και για ποιο λόγο τον εμφανίζει ως άτομο που προσπαθούσε να στήσει δίκτυο κατασκόπων στην περιοχή. Υποστηρίζει ότι με τον μάγειρα συζητούσαν… για τον κορονοϊό και την πανδημία.
«Τον Μεχμέτ Νεζαντίν τον γνώρισα πρόσφατα, στα πλαίσια κοινωνικών επαφών και οι συναντήσεις μου με αυτόν τέτοιο χαρακτήρα είχαν, δηλαδή καθαρά κοινωνικό και από πλευράς μου και φιλικό, καθώς καταγόμαστε αμφότεροι από την Κομοτηνή και έχουμε και κοινούς γνωστούς», υποστήριξε. Για τα στοιχεία που συγκέντρωνε για τις κινήσεις του ελληνικού Στρατού, υποστηρίζει ότι ήταν γνωστά τοις πάσι.
«Οι πληροφορίες που δήθεν συνέλεγα, είναι απλές πληροφορίες που μπορεί ο καθένας είτε να συλλέξει με μια απλή και σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, είτε θα μπορούσε να γνωρίζει εφόσον ετύγχανε να είναι απλά παρών σε οποιοδήποτε πλοίο της γραμμής το οποίο εκτελούσε δρομολόγια από και προς το Καστελόριζο», υποστηρίζει στην απολογία του. Ο 35χρονος είχε υπηρετήσει και στον ελληνικό Στρατό από το 2008 έως το 2009.
Τι αναφέρει το βούλευμα
Το βούλευμα που παραδόθηκε πριν από 15 μέρες και έγινε δεκτή η παραπομπή σε δίκη, αναφέρει ότι τον Αύγουστο του έτους 2020, ο κατηγορούμενος ναυτικός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συγκατηγορούμενό του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο. Του ζήτησε να συναντηθούν στην Ρόδο και όταν συναντήθηκαν στο κατάστημα “Ακταίον” τον ρώτησε αν γνωρίζει και άλλους Έλληνες μουσουλμάνους που δουλεύουν σε άλλα πλοία που πηγαίνουν στο Καστελόριζο, προκειμένου να έλθει σε επαφή μαζί τους.
Λίγες μέρες αργότερα, του ζήτησε να συναντηθούν κοντά στο Ενυδρείο της Ρόδου, όπου τον ρώτησε αν κατά τον πλου προς το Καστελόριζο και την παραμονή του πλοίου εκεί, συναντούσαν ελληνικά πολεμικά πλοία και ο κατηγορούμενος του απάντησε θετικά. Εν συνεχεία, μετά από μία εβδομάδα ζήτησε να τον συναντήσει εκ νέου και του ζήτησε πλέον απερίφραστα και πιεστικά να τον ενημερώνει για όσα έβλεπε κάθε φορά που βρισκόταν στο Καστελόριζο και να του δίνει πληροφορίες για τις θέσεις των πολεμικών πλοίων και τους αριθμούς τους αλλά και τον αριθμό των φαντάρων που μετέφεραν κάθε φορά στο πλοίο όπου εργαζόταν.
Του ζήτησε να του μεταφέρει τις πληροφορίες τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα για να μην αφήνει ίχνη των μεταδιδόμενων πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσε συχνά την εφαρμογή WhatsApp. Αναφέρει μάλιστα ο 53χρονος ότι ο 35χρονος ήταν πολύ φορτικός και τον έπεισε τελικά να του μεταφέρει πληροφορίες, κάτι που ισχυρίζεται ότι έπραξε μόνο δύο φορές μέσα στον μήνα Οκτώβριο.
Και ενώ ο κατηγορούμενος 53χρονος είχε παραδεχθεί αρχικώς την εμπλοκή του δίνοντας και λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του με τον συγκατηγορούμενό του, ενώπιον της ανακρίτριας ανασκεύασε την προανακριτική του απολογία, μη αποδεχόμενος τις κατηγορίες που τον βάρυναν. «Παλινωδεί ο κατηγορούμενος. Σε ερωτήσεις για τις αναντιστοιχίες με την προανακριτική του ομολογία παραδέχεται ότι έδωσε τις πληροφορίες στον συγκατηγορούμενό του για τα πλοία και τους φαντάρους και ότι η τελευταία φορά που το έκανε ήταν στις 7 Νοεμβρίου 2020», αναφέρει το βούλευμα.
Η τουρκική αντίδραση
Κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα επικρατούσαν ιδιαίτερες-ασυνήθεις συνθήκες στρατιωτικής κινητοποίησης που ενεργοποιούνται σε κίνδυνο πολεμικής σύρραξης. Επίσης, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδονταν απειλές πολέμου της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά σημειώνονταν και υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά.
«Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου ήταν συνεχής και ενεργός, εμφανιζόταν μάλιστα διαρκώς ως πρώτη είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήταν γνωστός στους δύο κατηγορουμένους που ενεργούσαν προς όφελος της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, στην οποία παρείχαν τις πληροφορίες», αναφέρει το βούλευμα. Η Τουρκιά εν τω μεταξύ αντέδρασε στην σύλληψη υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι συλλήψεις είναι παράνομες, παρότι ο 35χρονος δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας. «Η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις παραβιάστηκε από την Ελλάδα. Ανησυχούμε για τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που βάζουν στο στόχαστρο τον υπάλληλό μας, την οικογένειά του και το προσωπικό των αποστολών μας στην Ελλάδα. Η όλη υπόθεση κατασκευάσθηκε για να αυξηθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να πληγεί η Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο 35χρονος, που γεννήθηκε στην Θράκη, ήταν υπάλληλος του τουρκικού προξενείου και εκτελούσε χρέη διερμηνέα και γραμματέα με υπαλληλική σχέση εργασίας και όχι διπλωματική ιδιότητα. Από τις έρευνες στα σπίτια των δυο κατηγορούμενων στην Θράκη και στην Ρόδο, βρέθηκαν υπολογιστές, κινητά και τέσσερα κλειδωμένα USB που εξετάσθηκαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Στο σπίτι του 35χρονου εκτός από τέσσερις υπολογιστές βρέθηκαν και οκτώ τηλέφωνα, κάποια από τα οποία δεν είναι λειτουργικά.