Πολυτεχνείο: Η στιγμή που το τανκ ρίχνει την πύλη (video)

Το Πολυτεχνείο απέναντι στους υβριστές του, Γιώργος Παπασίμος

Το Νοέμβριο του 1973 η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα έμελλε να μείνει στην ιστορία, ως η κορυφαία αντιδικτατορική αντίδραση απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Η τραγική κατάληξη της εξέγερσης ήρθε με την εισβολή του τανκ στην πύλη του πανεπιστημίου τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου.

Η στιγμή που το τανκ εκτελώντας εντολές γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου και εισέρχεται στον προαύλιο χώρο έχει καταγραφεί σε βίντεο και αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως γνωστά στιγμιότυπα της εποχής εκείνης.

Ανήμερα της επετείου κυκλοφορεί και ένα έγχρωμο φιλμ με πλάνα που έχει τραβήξει ο Νικόλας Βερνίκος από τις δραματικές ώρες που προηγήθηκαν της εισβολής. Το βίντεο που έχει διάρκεια 13 λεπτών δεν συμπεριλαμβάνει τη στιγμή της εισόδου του τανκ, όμως αποτελεί ένα ιστορικό τεκμήριο των όσων συνέβησαν εκείνη τη νύχτα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι