ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιο εμβόλιο είχαν κανει όσοι νόσησαν από κορονοϊό

Ποιο εμβόλιο έκαναν όσοι νόσησαν από κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Ο ΕΟΔΥ έκανε σήμερα μια παρουσίαση-ανακοίνωση για το πόσοι εμβολιασμένοι κόλλησαν “κατά εμβόλιο”. Χωρίς αυτά τα ποσοστά που ανακοίνωσε να απαντούν στην ουσία ποιος είναι περισσότερο θωρακισμένος ανάλογα με το εμβόλιο που έκανε ώστε να προσέχει και περισσότερο, έχουν κάποιο ενδιαφέρον.

Ο λόγος που μένει αναπάντητο το φλέγον ερώτημα, είναι ότι ναι μεν ο ΕΟΔΥ δίνει ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο, αλλά το γεγονός ότι π.χ. το 30% όσων κόλλησαν είχαν κάνει το σκεύασμα της Pfizer δεν δείχνει από μόνο του μειωμένη αποτελεσματικότητα, καθώς οι περισσότεροι από την άνοιξη και μετά επέλεγαν το σκεύασμα της Pfizer. Αυτονόητο είναι ότι αφού οι πιο πολλοί είχαν κάνει το “άλφα” εμβόλιο, η ομάδα τους θα έχει και την πλειοψηφία μεταξύ των κρουσμάτων σε εμβολιασθέντες.

Συγκεκριμένα, με το εμβόλιο της Pfizer είχε εμβολιασθεί έως τις 21 Σεπτεμβρίου το 74,6% των πολιτών, ενώ με της AstraZeneca, μόνον το 12,7% και με της Moderna το 9,1%. Με της Johnson έχει εμβολιασθεί το 3,6% των πολιτών. Ένα άλλο μειονέκτημα της παρουσίασης από τον ΕΟΔΥ, είναι ότι δεν αναφέρεται ο χρόνος εμβολιασμού.

Αν, δηλαδή, όσοι έκαναν το AstraZeneca κόλλησαν ένα μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, αποδεικνύεται ότι ήταν τελικά λιγότερο καλυμμένοι εμβολιαστικά από όσους έκαναν το εμβόλιο άλλης εταιρείας και κόλλησαν πέντε μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Στα ποσοστά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν συσχετίζει τον χρόνο λοίμωξης με την χρονική απόσταση από την τελευταία δόση.

Το 40% των κρουσμάτων, είναι εμβολιασμένοι

Ανέφερε ο ίδιος ως παράδειγμα μια ημερομηνία, και συγκεκριμένα την καταγραφή της 14ης Νοεμβρίου, οπότε σημειώθηκαν 3.869 κρούσματα (σ.σ. ήταν Κυριακή, ημέρα που έχει έχει πάντα μειωμένα κρούσματα). Από αυτά τα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, το 30% των πολιτών που βρέθηκαν φορείς, είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Σε ποσοστό κάτω από το 20% των κρουσμάτων, οι εμβολιασμένοι φορείς είχαν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότερο από το 30% είχε κάνει το εμβόλιο της Moderna. Πολλοί είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, που είναι όπως φαίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, είτε επειδή είναι μονοδοσικό είτε λόγω του αδρανοποιημένου ιού που χρησιμοποιεί.

Αναφέρθηκε προφορικά ως ποσοστό ότι το 70% των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους νέους αφορούσε εκείνους που είχαν κάνει το σκεύασμα της Johnson, αλλά το αναφέρουμε με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς δεν το έχουμε καταγεγραμμένο. Επίσης αναφέρθηκε ότι το 40% των κρουσμάτων αφορούν πλέον εμβολιασμένους και ότι το 70% των εμβολιασμένων που κόλλησαν το Νοέμβρη ήταν ηλικίας 18 έως 59 ετών.

Οι πιο κοινωνικοί και κινητικοί

Το τελευταίο ήταν αναμενόμενο πάντως, πρώτον γιατί αυτές οι ηλικίες είναι πιο μάχιμες και κοινωνικές, αλλά έχουν παρέλθει πλέον και πολλοί μήνες από τον εμβολιασμό ειδικά των 40άρηδων και των 50άρηδων. Για τους πιο νέους το πρόβλημα εντοπίζεται μάλλον στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους προτίμησαν μαζικά το μονοδοσικό για να “ξεμπερδεύουν” με την μία.

Στις ανακοινώσεις αναφέρθηκε πάντως ότι όσο αυξάνεται η ηλικία το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει περισσότερα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους.

Όπως προαναφέρουμε, από τα στοιχεία που δόθηκαν δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αλλά ίσως στον ΕΟΔΥ έχουν επιπλέον στοιχεία που δεν τα έδωσε γραπτά στον Τύπο. Εξάλλου αν όπως ειπώθηκε στις σημερινές ανακοινώσεις η πλειοψηφία των προσβεβλημένων νέων είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson, πόσο καλύτερη μπορεί να είναι η απόδοσή του στους μεγαλύτερους; Δηλαδή από το 20% προστασίας φθάνει στο 30% ή φθάνει στο 70%;

Επαναλήφθηκε και στην σημερινή ενημέρωση ότι είναι ζωτικό να γίνει η τρίτη δόση από όλους τους εμβολιασθέντες και η δεύτερη από όσους έκαναν της Johnson το συντομότερο δυνατόν, καθώς πλέον η νόσηση στους εμβολιασμένους είναι συνήθης, παρότι στους περισσότερους παραμένει ασυμπτωματική. Πάντως όπως έγραφε και χθες το SLpress από τα στοιχεία των υγειονομικών περιφερειών προκύπτει ότι οι εμβολιασμένοι που χρειάζονται νοσηλεία, φθάνουν το 35% των νοσηλευομένων, παρότι στις ΜΕΘ το ποσοστό τους μειώνεται στο 17%.

Περί δεικτών

Ο κ. Ζαούτης εκτιμά ότι η κατάσταση επιδημιολογικά παρουσιάζει στοιχεία βελτίωσης, γιατί αν και τα κρούσματα είναι περισσότερα, η αναλογία προς τον αριθμό των τεστ είναι τέτοια, που δείχνει εν τέλει μικρή μείωση της θετικότητας, κάτι που είναι αισιόδοξο, όπως είπε.

Δεν αναφέρθηκε όμως στον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών. Απεναντίας μίλησε για τον αριθμό των θανάτων, λέγοντας ότι αν στην Ελλάδα μετρούσαμε τους νεκρούς όπως οι Βρετανοί, «θα είχαμε καταγράψει 20% λιγότερους θανάτους από κορονοϊό». Όπως είπε στην Βρετανία θεωρούν “θάνατο σχετικό με Covid” αυτόν που σημειώνεται έως και 28 μέρες μετά την διάγνωση θετικότητας στον ιό και οι Ισπανοί μόνον όσους πεθαίνουν σε νοσοκομείο.

Η Ελλάδα όπως είπε, καταγράφει ως θύμα κορονοϊού όποιον πεθαίνει μετά τη διάγνωση θετικότητας ανεξαρτήτως των ημερών που έχουν παρέλθει από αυτήν. Και προσέθεσε ότι θα απευθυνθεί στο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους ως προς τον τρόπο καταγραφής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx