ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Μητσοτάκης βλέπει επιτυχή διαχείριση, η αντιπολίτευση Μπέργκαμο

Ο Μητσοτάκης βλέπει επιτυχή διαχείριση, η αντιπολίτευση Μπέργκαμο, ΄Όλγα Μαύρου

Τους 474 έφθασαν το τελευταιο 24ωρο οι ασθενείς με κορονοϊό που χρειάσθηκαν νοσηλεία, δηλαδή αύξηση 29% σε σύγκριση με προχθές, ενώ ο αριθμός των νεκρών τους 87, μία επιδημιολογική εικόνα που έκανε την αντιπολίτευση να μιλήσει για Μπέργκαμο. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, αναμένεται αύριο ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην ανάγκη εμβολιασμού των ανεμβολίαστων, αλλά και στην τρίτη δόση των ήδη εμβολιασμένων.

Νέα μέτρα δεν αναμένεται να ανακοινώσει, καθώς η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ότι θα πορευθούμε με αυτά που ήδη ισχύουν και ίσως να αλλάξει μόνον το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων (να γίνει κλιμακωτό για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς). Ως προς τον αριθμό των νεκρών, η κυβερνητική θέση είναι ότι δεν ευθύνεται η πολιτεία «όταν ο κόσμος δεν εμβολιάζεται και πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι όσο παραμένουν τα κρούσματα κάτω από 10.000 η κατάσταση είναι σταθερή και ελεγχόμενη και δεν προτίθεται να καθιερώσει τεστ για εμβολιασμένους ή να επισπεύσει την τρίτη δόση, ή να λάβει επιπλέον μέτρα, παρότι οι πλήρως εμβολιασθέντες αποτελούν το 35% των νοσηλευομένων σε κοινές κλίνες, το 17% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και το 12% εκείνων που χάνουν οριστικά τη μάχη με τον ιό.

16/11/2021 ΣΤΟΙΧΕΙΑ COVID-19 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 2 ΥΠΕ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 6.682 κρούσματα, 87 θάνατοι και στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονται 561 διασωληνωμένοι ασθενείς. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά υπό την οπτική γωνία ότι θα ήταν πολύ καλύτερα, αν είχαμε όλοι εμβολιασθεί εγκαίρως.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει για μία ακόμη φορά έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, καθώς τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια μικρή βελτίωση λόγω των προσφάτως ληφθέντων μέτρων, αλλά ουσιαστικά ο χειμώνας προβλέπεται να περάσει με μεγάλες απώλειες (προβλέπεται να χάσουν τη μάχη, πάνω από 2.000 άνθρωποι μέχρι τα Χριστούγεννα).

Πρωτιά σε θανάτους

Το ολικό lockdown έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση, όπως και το μερικό lockdown τύπου Αυστρίας (για ανεμβολίαστους) και ο βασικός λόγος είναι ότι οι νέοι εμβολιασμοί (με πρώτη δόση) τριπλασιάσθηκαν σε σύγκριση με τον Οκτώβρη. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη αντιδρά:

«Ζούμε τον τρόμο του Μπέργκαμο δύο χρόνια μετά με ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε η κ. Γεροβασίλη. «Η κυβέρνηση έχει αποσυρθεί από τη διαχείριση της πανδημίας. Έχει παραιτηθεί, απλά δεν το ομολογεί και επαφίεται σε μάχες εντυπώσεων. Οι συνθήκες είναι τραγικές και εισερχόμεθα σε πολύ σκοτεινή περίοδο. Και βέβαια οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται κάνουν μεγάλο κακό τόσο στον εαυτό τους όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη ότι δεν τους έπεισε», είπε.

Η κ. Γεροβασίλη Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκε το παράδειγμα της Γαλλίας, για την συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ως προς τις νοσηλείες: «Είμαστε πρώτοι σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη. Πώς γίνεται η Ελλάδα να έχει εξαπλάσιο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την Γερμανία και δεκαπλάσιο από τη Γαλλία; Πώς γίνεται να έχουμε ποσοστό θανάτων 80% και 90% σε διασωληνωμένους; Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ και δείχνει χαμηλή ποιότητα νοσηλείας, σε υποδομές και σε εξειδικευμένο προσωπικό».

Καλούν γιατρό σε απολογία

Πάντως στον Βόλο έχουν ξεσηκωθεί οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς ο διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου κίνησε πειθαρχική δίωξη κατά του συνδικαλιστή γιατρού Νίκου Χαυτούρα, επειδή έκανε δηλώσεις για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο. Ο κ. Χαυτούρας είναι πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας αλλά η διοίκηση θεωρεί «διασπορά ψευδών ειδήσεων» τις δηλώσεις του.

Ο κ. Χαυτούρας έχει καταγγείλει ότι το Νοσοκομείο Βόλου έχει μεν τέσσερεις κλινικές Covid-19, αλλά δεν διαθέτει πνευμονολόγο, ενώ αντιστοιχεί μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός σε 120 ασθενείς. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι «δεν υπάρχουν φάρμακα να δώσουμε στους ασθενείς και η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου κρύβει το πρόβλημα για να φανεί καλή στο υπουργείο». Αυτά, μάλιστα, τα είχε καταγγείλει και στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε το Αχιλλοπούλειο.

«Δεν μας φοβίζουν οι πρακτικές αυτές που μας θυμίζουν άλλες εποχές. Θα καταδικαστούν από την κοινωνία», είπε ο κ. Χαυτούρας και κάλεσε τον διοικητή και τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου Βόλου να παραιτηθούν αν τους ενοχλεί η αλήθεια. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για αθλιότητα και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τη σταματήσει. «Προειδοποιούμε πως ακριβώς 48 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τέτοιου είδους χουντικής έμπνευσης πρακτικές θα πέσουν στο κενό», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι