Οι τέσσερις κατηγορίες ανεμβολίαστων
24/11/2021Ο Sir Michael Marmot, καθηγητής Επιδημιολογίας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ισότητας της Υγείας στο University College London, μιλώντας στην ημερίδα “Η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρώπη και το όραμα για το μέλλον”, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσαν οι ανεμβολίαστοι πολίτες να πειστούν από τις κυβερνήσεις να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο Ηλίας Μόσιαλος, που επικεντρώθηκε στους θανάτους και στα φάρμακα.
Όπως είπε ο Βρετανός ειδικός, οι βασικές ομάδες ανεμβολίαστων είναι τέσσερις: η μία είναι η αναβλητική με κάποιες επιφυλάξεις, που λέει «θα το κάνω, δεν το έχω κάνει ακόμη». Όπως είπε ο Βρετανός καθηγητής «αν κάνουμε πιο εύκολη την διαδικασία εμβολιασμού, όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα εμβολιαστούν πιο πρόθυμα». Η δεύτερη ομάδα έχει περισσότερες επιφυλάξεις και πιο έντονο φόβο.
Αναβάλλει τον εμβολιασμό με διάφορες δικαιολογίες, όπως «θα χάσω μέρες δουλειάς με το εμβόλιο» ή και «με τον πυρετό που ίσως ανεβάσω». Αν σε αυτή την ομάδα δοθεί περιθώριο ελιγμών ή κίνητρα, για να μην χάσει μεροκάματα, ένα ποσοστό θα μεταπεισθεί. Όπως θα μεταπεισθεί και με την προσωπική επαφή με φοιτητές ιατρικής ή καθηγητές, που θα μπορούσαν να πάνε σε χωριά ή σε γειτονιές και να μιλήσουν άμεσα στους ανθρώπους, με επεξηγηματικό λόγο και χωρίς αφορισμούς.
Η τρίτη ομάδα που είναι πιο συμπαγής, απαρτίζεται από εκείνους που είναι πολύ δύσπιστοι έως καχύποπτοι με την εξουσία ή την όποια κυβέρνηση. Σε αυτούς η πολιτεία πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους. Το πρόβλημα αυτό δεν επιλύεται ούτε εύκολα ούτε άμεσα, εκτιμά ο Βρετανός καθηγητής, όμως μακροπρόθεσμα η πολιτεία πρέπει οπωσδήποτε με κάποιο τρόπο να αποδείξει ότι είναι άξια εμπιστοσύνης για πολλούς λόγους και όχι μόνον για την πανδημία. Για την τέταρτη ομάδα ο καθηγητής είπε: «Τέλος υπάρχουν οι θεότρελοι, αυτοί που πιστεύουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς θα τους βάλει τσιπάκι! Αυτούς πραγματικά δεν ξέρω πώς να τους διαχειριστούμε».
Τα χάπια που περιμένουμε
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για τους θανάτους, αλλά και τα φάρμακα για τον κορονοϊό. Για τους νεκρούς είπε ότι οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας αποτελούν το 22% του πληθυσμού, ενώ π.χ. στο Ισραήλ το 11%, και αυτό κατά τη γνώμη του, σε συνδυασμό με τον μη εμβολιασμό, ερμηνεύει τους περισσότερους θανάτους στη χώρα μας.
«Τα φάρμακα που ετοιμάζονται δεν αλλάζουν άμεσα το σκηνικό, καθώς είναι δύο τα προβλήματα που υπάρχουν: το κόστος και το θέμα παραγωγής σε μεγάλες ποσότητες. Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα ως ένα συμπληρωματικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας», είπε ο κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος στα εν εξελίξει και υπό έγκριση χάπια που θα χορηγούνται στα αρχικά στάδια της νόσου. Τα χάπια θα κοστίζουν 700 ευρώ ανά θεραπεία ή 70 ευρώ το ένα χάπι.
Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, είπε ότι είναι πάντα ανησυχητική η εμφάνισή τους, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι «λογικά ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ίσως αυτό επιτευχθεί με τον συνδυασμό ισχυρότερων εμβολίων και με πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή». Για το lockdown εκτιμά ότι δεν αποτελεί λύση, καθώς μεταθέτει το πρόβλημα για δύο μήνες αργότερα. Κατά τη γνώμη του η λύση είναι οι εμβολιασμοί των ανεμβολίαστων και η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους ήδη εμβολιασθέντες.
Κρούσματα σε παιδιά
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 7.108 νέες λοιμώξεις, με τις 1.826 στην Αττική και τις 1.200 στη Θεσσαλονίκη. Οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 612 με τους 499 (ποσοστό 81.54%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους και τους 113 (ποσοστό 18.46%) πλήρως εμβολιασμένους. Οι θάνατοι που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 93 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σημείωσαν αύξηση της τάξης τους 19,8% καθώς έφθασαν τις 490.
Διπλασιάσθηκαν όμως μέσα σε 20 μέρες τα κρούσματα στα σχολεία, από 6.682 κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, έφθασαν την τρέχουσα εβδομάδα τα 11.131. Η πολιτεία επέμενε 15 μέρες τώρα ότι τα μαθητικά κρούσματα μειώνονται, στηριζόμενη στο ότι αποτελούν το 25% του συνόλου των κρουσμάτων ενώ έπεσαν στο 22%.
Όμως παρέλειπε το υπουργείο Παιδείας την ουσιαστική λεπτομέρεια ότι τα παιδιά έχουν και πολύ μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των τεστ δύο φορές την εβδομάδα και εύλογα θα παρουσιάζουν εντέλει και υψηλό ποσοστό στα θετικά κρούσματα. Επιπλέον, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα μαθητικά κρούσματα αυξάνονται σταθερά κατά 4,4% κάθε εβδομάδα ακόμα και επί του συνόλου των κρουσμάτων.