Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι γουστάρουν Πούτιν
17/07/2018Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις των αμερικανικών ΜΜΕ για την συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Πούτιν ασκεί έντονη και δόλια επιρροή στον Τραμπ.
Η άποψη αυτή των Αμερικανών πολιτών απορρέει κυρίως από την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ σε μεγάλη μερίδα φαίνεται να προκαλεί έναν ακαθόριστό φόβο και το ότι ο Πούτιν υπήρξε πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Πολλοί άλλωστε, με αφορμή και τις απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος Ρώσων πρακτόρων για συμμετοχή στην παρακολούθηση των επικοινωνιών του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησαν την ακύρωση της συνάντησης. Αυτή η οργή ωστόσο φαίνεται ότι εξιτάρει τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς σύμφωνα με τον ιστότοπο «Politico», τον κάνει να την θέλει ακόμη περισσότερο. Πρόκειται όμως απλώς για ένα «βίτσιο» του προέδρου που οφείλεται στον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του ή για μια στρατηγική επιλογή που έχει ουσιαστικά πολιτικά αίτια;
Είναι δημοφιλής ο Πούτιν
Αν και το «Politico» εκτιμά ότι αυτή η συνάντηση κορυφής μπορεί να εξελιχθεί σε μια «πολιτική καταστροφή» για τις ΗΠΑ, δεν παραβλέπει ότι για τους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου η απόφασή του να συνομιλήσει με τον Πούτιν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον στους σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν ότι αυτό το κομμάτι της εκλογικής βάσης του κόμματος βλέπει με συμπάθεια τον Ρώσο πρόεδρο. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι οι ίδιοι ψηφοφόροι απορρίπτουν ως κατασκευασμένες ειδήσεις όλες τις αναφορές σχετικά με την εμπλοκή των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων τα ποσοστά για τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης, έχουν καταβυθιστεί, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα. Εκτιμάται λοιπόν ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου και η απόφασή του να συναντηθεί με τον Πούτιν είναι αποδεκτή από τους ψηφοφόρους του.
Από την άλλη, τα ποσοστά του Πούτιν έχουν αυξηθεί στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων την τελευταία διετία, από τότε δηλαδή που ο Τραμπ άρχισε να τον παρουσιάζει την Μόσχα ως έναν πιθανό σύμμαχο των ΗΠΑ. Πρόσφατη δημοσκόπηση μάλιστα (Pew Research Center) έδειξε ότι ποσοστό 25% των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και ανεξάρτητων που ρέπουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον Ρώσο πρόεδρο. Αντιθέτως μεταξύ των Δημοκρατικών το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόλις στο 9%.
Η εξήγηση του Μπάνον και ο κίνδυνος
Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν το μήνυμα του Τραμπ ότι η Ρωσία μπορεί να γίνει ένας συνεργάτης των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον, σημειώνοντας παραλλήλως ότι η εκλογική βάση βλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βάζει πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Για να εξηγήσει μάλιστα την αποδοχή της προσέγγισης του Τραμπ προς την Ρωσία καταφεύγει και στην “ρεαλιστική συμμαχία” μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας κατά της ναζιστικής Γερμανίας, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
“Στην εκλογική βάση συμμετέχουν πολλοί βετεράνοι. Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι ουσιαστικά δεν θα είχαμε κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να έχουμε συμμάχους τους Ρώσους. Αυτό είναι βασικό. Οι Ρώσοι είναι αυτοί που πραγματικά έσπασαν την σπονδυλική στήλη του γερμανικού στρατού”, εξηγεί ο Μπάνον για να στηρίξει τις επιλογές του Αμερικανού προέδρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου έχει ασκήσει έντονη κριτική κατά το παρελθόν, στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Aυτό ωστόσο δεν τον εμποδίζει σήμερα να διατυπώνει την άποψη ότι “δεν χρειαζόμαστε περισσότερους εχθρούς”. “Έχουμε αρκετά ανοιχτά ζητήματα σε ολόκληρο τον κόσμο με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε με τον Ιράν, την Κίνα και την Κορέα”, προσθέτει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Politico ωστόσο, η τακτική του Τραμπ έχει ένα πολιτικό ρίσκο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό αποδοχής 42% στον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο ίδιος δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την υποστήριξη που λαμβάνει και να διασφαλίσει την επανεκλογή του. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι η προσπάθεια προσέγγισης του Πούτιν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξαρτάται από την Ρωσία. Αυτό, όμως, μεταφράζεται αμέσως ως ένας κίνδυνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολιτική καταστροφή, αν όχι για τις ΗΠΑ, τουλάχιστον για τον Τραμπ.