Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τον θάνατο της 14χρονης στη Λαμία
09/12/2021Ιατρικές ευθύνες φαίνεται να προκύπτουν από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση, αλλά και από την προανάκριση που διενεργεί η αστυνομία, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για τον θάνατο της 14χρονης που νοσούσε με κορονοϊό και απεβίωσε. Το κορίτσι, ενώ διακομίσθηκε στις 9:30 το πρωί στο νοσοκομείο, μέχρι τις 1:30 το μεσημέρι δεν την είχε εξετάσει κλινικά κανένας γιατρός, παρότι επιδεινωνόταν η κατάστασή του. Το παιδί πέθανε τελικώς στις 5:20 το απόγευμα.
Όπως καταθέτει η μητέρα, αλλά και μία από τις θείες του κοριτσιού, το παιδί νοσούσε εδώ και έξι μέρες ήπια. Όμως το Σάββατο το πρωί ένιωσε προκάρδιο άλγος και μεγάλη αδυναμία, οπότε η μητέρα και η αδελφή της την συνόδευσαν (στο ασθενοφόρο) στο νοσοκομείο. Ήταν και οι τρεις ασθενείς με κορονοϊό. Όταν έφθασαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, τις έβαλαν σε κοντέινερ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για να γίνει PCR τεστ, παρότι αυτό είχε ήδη γίνει και ήταν σαφές ότι και οι τρεις νοσούσαν και κατά συνέπεια το νέο τεστ ήταν και χρονοβόρο και αχρείαστο διαγνωστικά.
Οι γιατροί, όπως φαίνεται εξάλλου και από την ανακοίνωση του νοσοκομείου το βράδυ του θανάτου του παιδιού, δεν εκτίμησαν εξαρχής ορθά την επικινδυνότητα της κατάστασης και κατέγραψαν την εισαγωγή της 14χρονης ως «ασθενούς με αίσθημα κόπωσης και με αφυδάτωση». Ο πόνος στο στήθος (το προκάρδιο άλγος) δεν αναφέρεται πουθενά. Οι συγγενείς καταθέτουν ότι περίμεναν μέσα στο κοντέινερ, όπου έγιναν τα τεστ PCR τέσσερις ολόκληρες ώρες και επειδή η μία αδελφή ένιωθε πια άσχημα, επέστρεψε στο σπίτι. Παρέμεινε εκεί η μητέρα και η θεία του 14χρονου κοριτσιού, ενώ η κατάσταση της ασθενούς επιδεινωνόταν διαρκώς.
Στο διάστημα αυτών των τεσσάρων ωρών, όπως λένε οι συγγενείς, δεν ήρθε κανένας γιατρός για κλινική εξέταση και για να έχει εικόνα της ασθενούς. Είχε ζητηθεί να της γίνει μόνον καρδιογράφημα (που δεν δείχνει και πολλά σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς χρειάζεται υπέρηχος ή ντόπλερ), να ληφθεί αίμα για αιματολογικό έλεγχο και να της χορηγηθεί ορός για ενυδάτωση.
Υποτίμησαν τον κίνδυνο εξαρχής
Στην 1:30 το παιδί πια ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και η θεία του έξαλλη μπήκε στο νοσοκομείο και απαίτησε να δει κάποιος την ανιψιά της αμέσως. Τότε όπως λέει, εμφανίσθηκε μια γιατρός που κρατούσε τη στολή Covid στο χέρι και όταν είδε από το παράθυρο το κορίτσι, πέταξε τη στολή, μπήκε μέσα και έδωσε αμέσως εντολή να γίνει εισαγωγή στα επείγοντα. Το παιδί ήταν πολύ χλωμό και η πίεσή του είχε πέσει σε πολύ αφύσικα επίπεδα. Η μάχη είχε, δυστυχώς, κριθεί. Η μητέρα έβλεπε τον πανικό που επικρατούσε στα επείγοντα, αλλά δεν είχε άμεση εικόνα και δεν ήθελε να πιστέψει ότι το παιδί της πέθαινε.
Στις 2:00 μ.μ. ήρθε ασθενοφόρο και οι γιατροί είπαν ότι το κορίτσι θα διακομισθεί για καλύτερη νοσηλεία στο Παίδων στην Αθήνα. Μισή ώρα μετά ήρθε άλλο ασθενοφόρο, εξοπλισμένο με μονάδα για τη διακομιδή. Όμως πλέον το άτυχο κορίτσι άρχισε να παθαίνει απανωτές ανακοπές. Οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να κρατήσουν σε δική τους ΜΕΘ την 14χρονη, μέχρις ότου η κατάστασή της σταθεροποιηθεί, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ, γιατί το κορίτσι εξέπνευσε.
Δεν γνωρίζουμε γιατί η αρχική διάγνωση δεν περιλάμβανε το προκάρδιο άλγος στα συμπτώματα, ενώ ζητήθηκε καρδιογράφημα, καθώς αν το σύμπτωμα δεν είχε αναφερθεί, δεν θα γινόταν και το καρδιογράφημα. Κατά συνέπεια εκτιμήθηκε από ειδικευμένο γιατρό ή ειδικευόμενο (ήταν Σάββατο) ότι ο πόνος και τα συμπτώματα του κοριτσιού μάλλον δεν ήταν καρδιολογικά. Η μητέρα όμως εξαρχής είχε τονίσει ότι το παιδί της μέχρι το Σάββατο το πρωί είχε πολύ ήπια νόσηση και ότι ο πόνος στο στήθος ήταν ξαφνικός και έντονος, όπως ξαφνική ήταν και η μεγάλη καταβολή δυνάμεων του παιδιού, χωρίς να υπάρχει εξοντωτικός πυρετός.
Τι έλεγε το νοσοκομείο
Στην σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου δεν αναφέρεται πουθενά η ειδικότητα καρδιολόγου μεταξύ όσων εξέτασαν ή προσπάθησαν, όταν πλέον ήταν αργά, να σώσουν το κορίτσι, όμως αναφέρεται ότι «άμεσα έγινε έλεγχος και τέθηκε διάγνωση οξέως στεφανιαίου συνδρόμου». Όμως ο έλεγχος και η διάγνωση έγιναν γύρω στις 2 μ.μ. και κατόπιν πιέσεων των συγγενών του κοριτσιού, δηλαδή διόλου άμεσα. Επίσης αναφέρεται ότι άμεσα έγινε προσπάθεια διάσωσης του παιδιού, αλλά αυτό το “άμεσα” ήταν τέσσερις ώρες μετά την εισαγωγή του.
Η ανακοίνωση το βράδυ του θανάτου ανάφερε τα εξής: «Σήμερα 04/12/2021 στις 09:30 π.μ προσήλθε με ΕΚΑΒ, συνοδεία με την μητέρα του, κορίτσι 14 ετών με αναφερόμενη νόσο Covid 19 παρουσιάζοντας αδυναμία, καταβολή και συμπτώματα αφυδάτωσης. Σύμφωνα με το ληφθέν ιστορικό δεν είχε εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, νοσούσε από 29/11/2021 και ήταν υπό φαρμακευτική αγωγή κατ’ οίκον.
»Άμεσα βάση πρωτοκόλλου έγινε κλινικο-εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και τέθηκε διάγνωση οξέως στεφανιαίου συνδρόμου. Άμεσα έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης της βαρύτατης κλινικής εικόνας με την συνδρομή ιατρών των Επειγόντων, Παιδιάτρων, ΜΣΝ, Αναισθησιολόγων, ΜΕΘ, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και ΕΚΑΒ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί κλινικά και να διακομιστεί με ασφάλεια.
»Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες το κορίτσι παρουσίασε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και παρά την παρατεταμένη προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, κατέληξε στις 17:26 μ.μ.»