ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναζητούνται ευθύνες για το θάνατο της 14χρονης από κορονοϊό

Καλοκαιρινό ρεκόρ θανάτων από Covid, Όλγα Μαύρου

Ένορκη διοικητική εξέταση διατάχθηκε παράλληλα με την προανάκριση που διενεργεί η Αστυνομία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ένα κατά τα άλλα υγιές παιδί 14 ετών από κορονοϊό. Την ΕΔΕ ανέλαβε γιατρός που δεν υπηρετεί στο νομό. Υπενθυμίζεται ότι η δεκατετράχρονη διακομίσθηκε με προκάρδιο πόνο στις 09:30 χθες το πρωί στο Νοσοκομείο της Λαμίας και πέθανε στις 17:30 το απόγευμα στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών.

Τι ακριβώς έγινε την μοιραία ημέρα κατά τη διάρκεια του οκταώρου που το παιδί βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο; Τι μπορούσε να γίνει και δεν έγινε; Και τι αγωγή ή φροντίδα του είχε παρασχεθεί τις προηγούμενες ημέρες από ιατρικής πλευράς για την νόσο του; Μήπως ο ιός είχε ήδη προκαλέσει τρομερή φθορά στο περικάρδιο και το κορίτσι ήταν ήδη καταδικασμένο όταν πλέον εισήχθη στο νοσοκομείο; Και αν ναι, πόσο σιωπηρά έγινε αυτή η βουβή φθορά του περικαρδίου; Μήπως είχε κάποια υποκείμενη καρδιοπάθεια που δεν είχε διαγνωσθεί ποτέ, επειδή δεν προκαλούσε έντονα συμπτώματα;

Όλα αυτά θα διερευνηθούν από τον ιατροδικαστή ως προς τα αίτια θανάτου ή τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά και από την Αστυνομία και από την υγειονομική περιφέρεια. Η Αστυνομία ήδη παίρνει καταθέσεις από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που επελήφθησαν του περιστατικού, καθώς και από τους συγγενείς του κοριτσιού. Επίσης λαμβάνονται καταθέσεις και από το προσωπικό του ΕΚΑΒ αλλά και από ειδικούς στο νοσοκομείο Παίδων, με τους οποίους από μια στιγμή και πέρα οι γιατροί της Λαμίας είχαν συνεχή επικοινωνία, αν και λόγω Σαββατοκύριακου ούτε το Παίδων είχε απαρτία όσον αφορά στο ειδικευμένο προσωπικό του.

Το ιστορικό

Η 14χρονη, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, (ίσως και άλλοι συγγενείς της) είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό έξι μέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί είχε πολύ ήπια συμπτώματα όλες αυτές τις ημέρες και «ακολουθούσε αγωγή» (μάλλον αντιπυρετικά), άγνωστο με τίνος σύσταση και δεν ξέρουμε αν το είχε δει γιατρός ή ως παιδί θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα νοσήσει ήπια. Ξαφνικά το Σάββατο το πρωί ένιωσε πολύ έντονο πόνο στο στήθος.

Η οικογένεια το πήγε αμέσως στο νοσοκομείο. Εκεί έγιναν εξετάσεις επί εξετάσεων και οι γιατροί (άγνωστο πότε ακριβώς) κατέληξαν ότι επρόκειτο για ισχαιμικό επεισόδιο και ότι έπρεπε να διακομισθεί στο Παίδων στην Αθήνα. Δεν ξέρουμε αν το νοσοκομείο διέθετε παιδοκαρδιολόγο ή έστω καρδιολόγο το πρωί του Σαββάτου. Η κατάσταση της εφήβου ασθενούς επιδεινώθηκε περαιτέρω και άρχισε να παθαίνει ανακοπές την μία μετά την άλλη.

Έγινε προσπάθεια διασωλήνωσης ώστε το κορίτσι να σταθεροποιηθεί προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, όμως δυστυχώς οι γιατροί στη διάρκεια αυτού του 8ώρου δεν πρόλαβαν, όπως λένε, να την βάλουν ούτε καν στην δική τους ΜΕΘ. Οι προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης πετύχαιναν, αλλά το παιδί ξαναπάθαινε ανακοπή. Από μια στιγμή και πέρα δηλαδή, δινόταν μια τρομερή μάχη. Μόνον που πρέπει να διερευνηθεί τι είχε προηγηθεί αυτής τις στιγμής και τι άλλο θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από αυτήν, για να σωθεί το κορίτσι.

Η ΕΔΕ από συντονιστή διευθυντή

Παράλληλα με την προανάκριση που διατάχθηκε από εισαγγελέας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, σε συνεννόηση με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά διέταξε να γίνει και ένορκη διοικητική εξέταση. Αυτή θα γίνει από γιατρό με ανώτατο βαθμό και, συγκεκριμένα, από Συντονιστή Διευθυντή, ο οποίος θα προέρχεται από άλλο νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ και όχι από το νοσηλευτικό ίδρυμα της Λαμίας.

Η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του κοριτσιού θα γίνει αύριο Δευτέρα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πειραιά, αφού για πολλοστή η Ιατροδικαστική της Λαμίας δεν λειτουργεί, γεγονός που κάνει ακόμα πιο τραγικές τις συνθήκες για τους γονείς του παιδιού, που θα πρέπει να περιμένουν να μεταφερθεί το σώμα του στην Αθήνα. Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη όπως και οι συμμαθητές της στο 4ο Γυμνάσιο. Βαρύ είναι το κλίμα και στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Λαμίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Θλίψη και θρήνος. Η Κοινότητα του 4ου Γυμνασίου Λαμίας πενθεί και θρηνεί. Μια συμμαθήτρια των παιδιών μας, ανήλθε στην Κοινωνία των Αγγέλων. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει στην οικογένεια, την απέραντη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του παιδιού τους και την αμέριστη συμπαράστασή του στον Γολγοθά που έχουν να ανεβούν».

Τι λέει το νοσοκομείο για τη 14χρονη

Όσον αφορά στο νοσοκομείο, από χθες, μετά τον θάνατο του κοριτσιού, είχε εκδοθεί το εξής ανακοινωθέν: «Σήμερα 04/12/2021 στις 09:30 π.μ. προσήλθε με ΕΚΑΒ, συνοδεία με την μητέρα του, κορίτσι 14 ετών με αναφερόμενη νόσο Covid 19 παρουσιάζοντας αδυναμία, καταβολή και συμπτώματα αφυδάτωσης. Σύμφωνα με το ληφθέν ιστορικό δεν είχε εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, νοσούσε από 29/11/2021 και ήταν υπό φαρμακευτική αγωγή κατ’ οίκον».

»Άμεσα βάση πρωτοκόλλου έγινε κλινικο-εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και τέθηκε διάγνωση οξέως στεφανιαίου συνδρόμου. Άμεσα έγινε προσπάθεια αντιμετώπισης της βαρύτατης κλινικής εικόνας με την συνδρομή ιατρών των Επειγόντων, Παιδιάτρων, ΜΣΝ (σ.σ. ειδικές νοσηλεύτριες), Αναισθησιολόγων, ΜΕΘ, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και ΕΚΑΒ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί κλινικά και να διακομιστεί με ασφάλεια. Δυστυχώς παρ’ όλες τις προσπάθειες το κορίτσι παρουσίασε καρδιοαναπνευστική ανακοπή και παρά την παρατεταμένη προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, κατέληξε στις 17:26 μ.μ..».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται παρουσία καρδιολόγου αλλά και στις αρχικές ενδείξεις δεν περιγράφεται το σύμπτωμα συναγερμού, δηλαδή το προκάρδιο άλγος, παρά μόνον αδυναμία και αφυδάτωση. Αυτή η “λεπτομέρεια” είναι προς διερεύνηση, αν δηλαδή το παιδί όντως παρουσίασε πόνο στο στήθος αργότερα στην διάρκεια της ημέρας ή αν ο πόνος στο στέρνο ήταν εξαρχής η αιτία που το άτυχο κορίτσι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι