Δικαστές εναντίον του Σαλβίνι για το μεταναστευτικό
26/08/2018Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Diciotti, καθώς η δικαστική έρευνα στρέφεται πλέον σε βάρος του Σαλβίνι. Την ίδια ώρα βρέθηκε λύση για τους 177 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κατάνιας.
Οι κατηγορίες που διερευνώνται φέρονται να είναι «στέρηση ατομικής ελευθερίας», «κατάχρηση εξουσίας» και «παράνομη σύλληψη». Την έρευνα ξεκίνησε η εισαγγελία του Ακράγαντα, θα πρέπει όμως να συνεχιστεί από ειδικό τομέα της εισαγγελίας του Παλέρμο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τυχόν αδικήματα του πρωθυπουργού και υπουργών. Αν τελικά οι δικαστικοί αποφασίσουν ότι ο Ματέο Σαλβίνι θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη, αυτή θα γίνει μόνον αν δώσει το «πράσινο φως» το κοινοβούλιο της Ρώμης.
Σχολιάζοντας την είδηση για την έρευνα σε βάρος του ο Σαλβίνι δήλωσε: «Μπορούν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν θα σταματήσουν την αλλαγή που θέλουν εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί. Θα είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν. Ας έλθουν να με πάρουν, τους περιμένω».Ο επικεφαλής της Λέγκας σημείωσε επίσης ότι «δεν διεξάγεται καμία έρευνα σε βάρος όσων ευθύνονται για την κατάρρευση της γέφυρας στην Γένοβα, αλλά οι εισαγγελείς ασχολούνται με εμένα».
Αναφερόμενος στην χθεσινή άκαρπη σύνοδο στις Βρυξέλλες ο Σαλβίνι τόνισε ότι «η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι κάτι το απεχθές» και ότι «δεν αξίζει τα χρήματα της Ιταλίας». Επιβεβαίωσε τέλος ότι το θέμα των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο Diciotti λύθηκε, και ότι θα γίνουν δεκτοί στην Αλβανία, την Ιρλανδία και σε δομές Καθολικών στην Ιταλία.
Η αλβανική ντρίμπλα
Η Αλβανία ανταποκρίθηκε πρώτη στην απαίτηση της Ρώμης προς τις Βρυξέλλες για την κατανομή των 177 παράτυπων μεταναστών, που παραμένουν στο πλοίο Diciotti, στην Κατάνια. Αν και δεν ήταν αποδέκτες της ιταλικής έκκλησης, καθώς απευθυνόταν στις χώρες της ΕΕ, τα Τίρανα δέχθηκαν να φιλοξενήσουν κάποιους από τους μετανάστες.
Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχθούν 20 από τους παράτυπους μετανάστες έγινε αρχικά γνωστή από τις ευχαριστίες που απηύθυνε προς τα Τίρανα ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι. Ο ίδιος ο Σαλβίνι, είχε αφήσει νωρίτερα να διαρρεύσει ότι η συνολική γραμμή του δεν αλλάζει, αλλά ότι «εργάζεται για μια θετική λύση» και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιτραπεί η αποβίβαση των μεταναστών.
Το απόγευμα άλλωστε οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν σε άλλους δεκαέξι, 11 γυναίκες και 5 άνδρες, τρεις από τους οποίους πάσχουν από φυματίωση και δυο από πνευμονία, να αποβιβαστούν από το πλοίο. Το αίτημα για την αποβίβασή τους έγινε από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κατάνιας και το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας το αποδέχθηκε.
Από το πρωί, στο πλοίο ανέβηκαν πολλοί γιατροί και επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι επιβαίνοντες, καθώς πριν από τρεις ημέρες είχε διαγνωστεί σε πολλούς ψώρα.
Το παίρνει πάνω του ο Σαλβίνι
Παραλλήλως από το πρωί, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στις δικαστικές αρχές της Σικελίας, στο πλαίσιο της έρευνας που είχε ξεκινήσει ο εισαγγελέας του Ακράγαντα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τηρεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, είχε εκφράσει ήδη από την Παρασκευή τις αντιρρήσεις του, καλώντας τον εισαγγελικό λειτουργό να ρωτήσει απευθείας τον ίδιο. Να ρωτήσει εμένα αντί να ζητά «διευκρινίσεις από υπαλλήλους που εκτελούν τις εντολές που δίνει ο υπεύθυνος, δηλαδή εγώ» είπε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Στο θέμα αναφέρθηκε από την Ιρλανδία, όπου περιοδεύει, ο πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μια λύση η οποία να βασίζεται σε σωφροσύνη και ανθρωπιά», ενώ νωρίτερα έκκληση στις Βρυξέλλες και στην Ρώμη για επίλυση του θέματος απηύθυνε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Αντιδράσεις για τον Όρμπαν
Ο ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί την Τρίτη στο Μιλάνο με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ορκισμένο εχθρό της μετανάστευσης και πρωτεργάτη της δημιουργίας της ομάδας του Βίζενγκραντ. Στόχος της συνάντησης, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Σαλβίνι, να βρεθούν τρόποι περιορισμού της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Η ανακοίνωση της συνάντησης προκάλεσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Οι εκπρόσωποι του κινήματος Πέντε Αστέρων, στην Βουλή και την Γερουσία, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η συνάντηση Σαλβίνι- Όρμπαν «δεν θα έχει θεσμικό ή κυβερνητικό χαρακτήρα, αλλά μόνον πολιτικό». Οι εκπρόσωποι των «Πεντάστερων», οι οποίοι συγκυβερνούν με την Λέγκα του Σαλβίνι, τονίζουν επίσης ότι «οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα για κατανομή των μεταναστών, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν, πλέον, τα ευρωπαϊκά κονδύλια» και ότι «στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται και η Ουγγαρία».
Οι «Πεντάστεροι» επιδιώκουν ουσιαστικά να ανακόψουν οποιαδήποτε συζήτηση θα μπορούσε να φέρει κοντά, επισήμως, την κυβέρνηση Κόντε με την ομάδα του Βίζενγκραντ, η οποία αρνείται να υποδεχθεί πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες.
Τρικλοποδιές στην κυβέρνηση
Το μεταναστευτικό έχει δημιουργήσει και άλλες φορές τριβές στην ιταλική κυβέρνηση. Στην υπόθεση του πλοίου Diciotti ωστόσο, ο επικεφαλής των «Πεντάστερων» ντι Μάιο εμφανίστηκε σε πλήρη ταύτιση με την «σκληρή γραμμή» Σαλβίνι, φτάνοντας στο σημείο να αποστείλει τελεσίγραφο στην ΕΕ. Ο ίδιος άλλωστε, μετά την άκαρπη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την μη καταβολή των ιταλικών εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Το πέρασμα του ντι Μάιο στην “σκληρή γραμμή” Σαλβίνι προκάλεσε η νέα απόπειρα του προέδρου Ματαρέλα να προκαταλάβει τις εξελίξεις με παρέμβασή του στον πρωθυπουργό Κόντε, όπως έκανε και πριν έξι εβδομάδες σε ανάλογη περίπτωση. Τότε ο Σαλβίνι αναγκάστηκε να υποχωρήσει, κατά κάποιον τρόπο, αυτήν την φορά όμως, η κυβέρνηση δείχνει περισσότερο αρραγής, ενόψει και της αναμενόμενης διαμάχης με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στους κόλπους των Πεντάστερων ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις σημερινές ανακοινώσεις, εκτιμούν ότι είναι διαφορετικά πράγματα η σκληρή γραμμή προς τις Βρυξέλλες και η προσέγγιση της ομάδας του Βίζενγκραντ.
Αρκετοί βέβαια είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κίνηση του Σαλβίνι να συναντηθεί με τον Όρμπαν είναι παρεπόμενο της χθεσινής “αδυναμίας” των χωρών της ΕΕ να βρουν λύση για το πλοίο Diciotti, και να περιοριστούν σε γενικά θέματα για τα πλοία που διαπλέουν την Μεσόγειο. Κάτι που στην Ρώμη ερμηνεύτηκε και ως “επίδειξη” από τις Βρυξέλλες ότι οι απειλές δεν περνάνε. Η αντισυστημική ιταλική κυβέρνηση πάντως σήκωσε το γάντι, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση.