Εισαγγελική έρευνα και πολλά ερωτηματικά για τους θανάτους των τριών παιδιών
10/02/2022«Αφήστε μας στον πόνο μας. Δεν θέλουμε να πούμε κάτι άλλο. Θρηνούμε τρία κορίτσια. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι», απαντά και με το δίκιο του ο ποδοσφαιριστής και τραγουδιστής Μάνος Δασκαλάκης, που έχασε την μια μετά την άλλη και τις τρεις κόρες του. Οι δημοσιογράφοι από πλευράς τους, επιδιώκουν να ενημερωθούν, γιατί κάθε ελληνική οικογένεια θορυβείται όταν ακούει για ανεξήγητους θανάτους παιδιών. Προχθές κινητοποιήθηκε και η εισαγγελία που κρίνει ότι «δεν μπορεί να μένουν αδιευκρίνιστοι τρεις θάνατοι παιδιών σε μια οικογένεια» και σήμερα ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια Αττικής.
Για το τραγικό ζευγάρι όλα άρχισαν πριν το 2019, όταν έχασαν την ηλικίας τότε 3,5 ετών Μαλένα (που ναι μεν έπασχε από λευχαιμία, αλλά δεν υπέκυψε από αυτήν και παραμένει με ερωτηματικό το αίτιο θανάτου). Αρχικά τους είπαν ότι ήταν ανακοπή και στο πιστοποιητικό θανάτου έγραψαν ηπατική ανεπάρκεια και εμβολή. Αυτό δεν κάλυψε τους γονείς. Η κα Ρούλα Πισπιρίγκου, σύζυγος του ποδοσφαιριστή, είχε τότε άλλη μία κόρη, την Τζωρτζίνα και εν συνεχεία απέκτησε και άλλη μία, την Ίριδα.
Δύο χρόνια μετά το πρώτο χτύπημα της μοίρας, οι γονείς όμως χάνουν και την Ίριδα, σε ηλικία μόλις έξι μηνών. Εν συνεχεία, νοσεί ξαφνικά και το παιδί που τους απέμενε, η 9χρονη Τζωρτζίνα, που παρότι της τοποθετείται βηματοδότης, πεθαίνει κι αυτή, τον περασμένο Ιανουάριο. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν τα αίτια της τριπλής τραγωδίας, δεδομένου όπως σχολιάζουν ανωνύμως εισαγγελικές πηγές «είναι ακατανόητο σε τρεις περιπτώσεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις».
Καλούνται να καταθέσουν οι γονείς, οι ιατροδικαστικές που συνέταξαν τις εκθέσεις για τα αίτια θανάτου αλλά και θεράποντες ιατροί. Οι γονείς πάντως είχαν απευθυνθεί ήδη στην Εισαγγελία μετά το θάνατο του δεύτερου παιδιού τους και ζητούσαν αυτός να διερευνηθεί, δηλώνοντας ότι ο ιατροδικαστής ανέφερε ως αίτιο θανάτου την “ηπατική ανεπάρκεια”, κάτι που δεν αιτιολογούσε τον πραγματικά κεραυνοβόλο θάνατο του παιδιού του μέσα στο νοσοκομείο Παίδων. Ένα χρόνο μετά η εισαγγελία αποφάσισε να δράσει, σχολιάζοντας ότι «εν έτει 2022, η ιατρική επιστήμη πλήττεται, όταν ασαφώς και με ελλιπείς εξηγήσεις τρία παιδάκια βρίσκονται στον τάφο».
Ο πρώτος θάνατος
«Τον Μάρτιο του 2019 η ηλικίας 3,5 ετών κόρη μας Μαλένα διαγνώσθηκε με λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου σε τοπικό νοσοκομείο. Η παιδίατρος μας παρέπεμψε για περαιτέρω έλεγχο, γιατί υποψιαζόταν λευχαιμία. Στην Αθήνα μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί όντως είχε λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική», είπε ο πατέρας της μικρής Μαλένας.
Προσθέτει ότι το παιδί έδειχνε όλο αυτό το διάστημα υγιέστατο και η κλινική του εικόνα περιγραφόταν “αρίστη” από τους θεράποντες στο Νοσοκομείο Παίδων όπου διακομίσθηκε, ενώ και οι γονείς έβλεπαν το παιδί τους μέσα στο νοσοκομείο να παίζει, να τρώει και να είναι χαρούμενο. Ο πατέρας αναφέρει εν συνεχεία: «Την όγδοη ημέρα και ενώ το παιδί μας έδειχνε να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με όρεξη για φαγητό και ζωηρό, έγινε η χημειοθεραπεία. Μετά την χημειοθεραπεία μας ενημέρωσαν του γονείς ότι το κοριτσάκι μας ανταποκρίθηκε στη θεραπεία και τα βάσανά μας τελείωσαν».
Όμως το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όλα άλλαξαν πολύ ξαφνικά, όσον αφορά στην εικόνα του παιδιού. Ο πατέρας περιγράφει όσα διαδραματίσθηκαν ως εξής: «Την 9η ημέρα πάντως το παιδί ξύπνησε και ΄πάλι φυσιολογικό. Μας είπαν ότι η θεραπεία θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δε θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Στις 15:30 το μεσημέρι αποχώρησα για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινε δίπλα στη Μαλένα η μητέρα της. Περίπου στις 16:40 με κάλεσε η σύζυγός μου έντρομη και με ενημέρωσε ότι το παιδί δεν ήταν καλά. Αμέσως ξεκίνησα για το νοσοκομείο και έφθασα σε 14 λεπτά».
Αργοπορία και ασάφειες
Η μητέρα από πλευράς της καταθέτει τα εξής: «Εκείνο το μεσημέρι έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με την μικρούλα γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα ρόγχο και έμεινε με τα μάτια του μισάνοιχτα. Της φώναξα, “Μαλένα, Μαλένα”, πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών». Και συνεχίζει η χαροκαμένη μητέρα:
«Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει τα πανάκια του στα χέρια όμως τα χείλη του ήταν μπλε. Η γιατρός κοιτούσε την κόρη μου με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να της πιάσω το μπράτσο και να της πω, “Τι θα κάνεις; Θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;” Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν την ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού για να πάρουν οδηγίες. Μετά από 10 λεπτά, έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο. Μέχρι να έρθουν οι γιατροί, ήδη είχαν καταφθάσει ο σύζυγος και οι συγγενείς μας.
Μετά από 20 λεπτά βγήκε ο γιατρός της ΜΕΘ και μας ανακοίνωσε ότι το παιδί δεν δείχνει σημάδια επαναφοράς και ότι θα προσπαθήσει άλλα 25 λεπτά, όπως και έκανε. Στις 18:05 μας ανακοίνωσε το θάνατό της. Σύμφωνα με τους γιατρούς οφειλόταν σε ανακοπή καρδιάς με αδιευκρίνιστα αίτια. Μετά από τρεις μήνες η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι ο θάνατος οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα». Οι γονείς έκαναν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια θανάτου της μικρής Μαλένας.
Η δεύτερη και η τρίτη απώλεια
Οι γονείς απέκτησαν εν συνεχεία ένα κοριτσάκι, που όμως σε ηλικία έξι μηνών έσβησε ξαφνικά στον ύπνο του. Ο ιατροδικαστής έκρινε ότι το παιδί είχε αγενεσία φλεβοκόμβου, όμως οι γονείς δεν έμειναν ικανοποιημένοι, γιατί αυτή η πάθηση εκδηλώνεται στο έμβρυο, ή πάντως διαπιστώνεται εκ γενετής και δεν υπήρχε καμία διάγνωση έως τότε. Κάποιοι είπαν ότι αν το είχε εκ γενετής, θα είχε πεθάνει αμέσως και άλλοι ότι θα μπορούσε να ζήσει μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Ο φλεβοκόμβος είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς που με τα ηλεκτρικά σήματά του ρυθμίζονται οι παλμοί. Εν προκειμένω ή ο ιατροδικαστής κατέληξε σε εσφαλμένο συμπέρασμα για τα αίτια θανάτου και υπήρχε ίσως άλλη δυσλειτουργία του φλεβοκόμβου ή κάποιοι δεν έκαναν σωστό καρδιολογικό έλεγχο στο νεογνό εγκαίρως. Όπως και να έχει, όταν ήταν έξι μηνών η Ίριδα και χωρίς να δείχνει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, πεθαίνει στον ύπνο της. Η μητέρα της την βρήκε δηλαδή νεκρή στην κούνια της.
Λίγο μετά το θάνατο του βρέφους πέρσι την άνοιξη, παθαίνει ανακοπή το μόνο παιδί που τους απέμενε, η Τζωρτζίνα. Το κοριτσάκι, οι γονείς και οι γιατροί δίνουν μάχη και τοποθετείται απινιδωτής. Το κοριτσάκι ανταποκρίνεται στη θεραπεία και εκφράζεται αισιοδοξία. Δυστυχώς τον περασμένο Ιανουάριο “φεύγει” κι αυτό το παιδί. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή της 9χρονης, τα αίτια θανάτου είναι αδιευκρίνιστα, καθώς δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την αιτία της καρδιακής ανακοπής. Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων στο εξωτερικό και ίσως αυτά ρίξουν φως.
Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, έκαναν πολλές γονιδιακές εξετάσεις, αφ’ ενός για να διαφωτιστούν πιθανόν τα αίτια των θανάτων, αφ’ ετέρου για δική τους ενημέρωση. Όπως είπε και ο παππούς των τριών κοριτσιών «Κάποιος να μας πει αν υπάρχει γονίδιο, αν πρέπει να κάνουν παιδιά ή όχι, να ξέρουν και αυτά τι να κάνουν». Ο γονιδιακός έλεγχος που έγινε, ήταν, σύμφωνα με τους γιατρούς, ενδελεχής και αρνητικός, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν καταστεί γνωστά στην επιστήμη όλα τα γονίδια που μπορεί να προκαλέσουν σπάνιες καρδιολογικές παθήσεις.