Στρατιώτες “φαντάσματα” του Αμερικανικού Εμφυλίου
25/05/2022Η μάχη του Γκέτισμπεργκ είναι μια από τις πλέον γνωστές, αλλά και αιματηρότατες του Αμερικανικού Εμφυλίου. Η μάχη αποτέλεσε το σημείο καμπής όπου ο Βορράς άρχισε να κερδίζει την υπεροχή. Η μάχη διήρκεσε τρεις ημέρες εντός και γύρω από τη μικρή αυτή πόλη της πολιτείας της Πενσιλβάνια. Οι απώλειες και των δύο στρατών έφτασαν τις 46.000 -51.000 άνδρες το τριήμερο 1-3 Ιουλίου 1863.
Το πεδίο της μάχης όμως είναι πλέον διάσημο στις ΗΠΑ όχι μόνο για την ιστορική του σημασία καθαυτή αλλά και για την… παρουσία φαντασμάτων σε αυτό! Σύμφωνα με διαφόρους που εκτελούν σχετικές έρευνες η υπερφυσική δραστηριότητα στην περιοχή είναι αυξημένη.
«Οι τραυματίες μεταφέρονταν στα σπίτια μας… Τα χαλιά πότισαν τόσο με το αίμα που ήταν για πέταμα. Οι τοίχοι ήταν ματωμένοι, τα βιβλία που χρησιμοποιούσαμε για προσκέφαλα των τραυματιών…», ανέφερε μια γυναίκα της πόλης, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. «Τα πτώματα είχαν διπλάσιο μέγεθος από τους ανθρώπους που ήταν κάποτε και κυριολεκτικά έσκαζαν με θόρυβο… πολλά ανθρώπινα πτώματα ακουμπούσαν σε έναν φράχτη με τα χέρια ανοικτά…», ανέφερε ένας Βόρειος στρατιώτης.
Στο σημερινό Κολέγιο του Γκέτισμπεργκ, τότε Κολέγιο της Πενσιλβανία, μετά τη μάχη οι φοιτητές ορκίζονταν πως έβλεπαν και άκουγαν στρατιώτες να πολεμούν και να πεθαίνουν. Πριν μερικά χρόνια δύο υπάλληλοι του κολεγίου μάλιστα ανέφεραν πως κατεβαίνοντας μια φορά στο υπόγειο βρέθηκαν σε ένα χειρουργείο του 1863… με τους τραυματίες να περιμένουν και τους γιατρούς να χειρουργούν, ενώ ένας από τους παριστάμενους τους κοιτούσε σα να τους ζητούσε βοήθεια. Το κολέγιο είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη μάχη ως νοσοκομείο.
Στρατιώτες “φαντάσματα”
Κυκλοφορούν πολλές παρόμοιες ιστορίες στην περιοχή που αφορούν παρουσία, κατά τις περιγραφές, φυσικά, στρατιωτών φαντασμάτων να λαμβάνουν μέρος στη διαβόητη επίθεση του Πίκετ. Σε ένα σημείο του πεδίου όπου υπάρχει ένας βραχώδης σχηματισμός με την ονομασία «φωλιά του διαβόλου». Επισκέπτες αναφέρουν ότι εκεί ακούγονται ήχοι τυμπάνων και πυροβόλων… Σύμφωνα μάλιστα με θρύλο που έχει καλλιεργηθεί οι φωτογραφικές μηχανές και οι κάμερες παρουσιάζουν βλάβη αν κάποιος προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσει στο σημείο εκείνο.
Οι περισσότεροι αμφισβητούν, φυσικά, την ύπαρξη φαντασμάτων, πολλώ δε μάλλον την παρουσία τους… στο Γκέτισμπεργκ ή αλλού. Πέραν των ενδιαφερομένων για την ιστορία όμως, οι περίεργοι επίσης συνεχίζουν να κατακλύζουν την ιστορική πόλη αφήνοντας σε αυτή πολύτιμα για τους κατοίκους… δολάρια.