Ασυδοσία των παρόχων ρεύματος βλέπει ο Συνήγορος του Καταναλωτή
23/06/2022Καταθέτοντας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης “άστραψε και βρόντηξε” όχι μόνον για τις αυθαιρεσίες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά κυρίως για τον μη έλεγχό τους από τα αρμόδια όργανα όσον αφορά στις παρανομίες. Τόνισε ότι έχουν εισπραχθεί με παράνομο τρόπο τεράστια ποσά από φτωχά νοικοκυριά και ότι η κυβέρνηση, ναι μεν επέβαλε φόρο 90% στα υπερκέρδη των εταιριών, «όμως το σωστό θα ήταν αυτά που πήρε να τα δώσει στα νοικοκυριά από τα οποία τα χρήματα αυτά εξαρχής πάρθηκαν». Προσέθεσε ότι αν γινόταν σωστός έλεγχος και τίθεντο όρια, οι παρανομίες δεν θα είχαν διαπραχθεί και δεν θα χρειάζονταν διορθωτικές κινήσεις εκ των υστέρων.
Ο κ. Ζαγορίτης ξεκαθάρισε απόλυτα ότι θεσμικά έχουν διαβιβαστεί εγγράφως όλα τα μελανά σημεία και στα συναρμόδια υπουργεία και στη ΡΑΕ και «κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, γιατί έχουμε καταγράψει τα πάντα και τα χαρτιά μένουν. Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς της ενέργειας, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να γίνει διάλογος. Στον Συνήγορο έχουν γίνει ήδη 2.585 αναφορές για εναλλακτικούς παρόχους μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 ενώ πέρσι είχαν γίνει στο ίδιο διάστημα 713 αναφορές».
Όπως ανέλυσε, οι αναφορές σχετίζονται με το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν ενημερώνονται προσυμβατικά για αλλαγές, παρά αιφνιδιαστικά τους μετατρέπουν τις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου. Αυτό μπορεί να γίνει νόμιμα, μόνον αν έχει σταλεί ειδοποίηση δύο μήνες πριν την μετατροπή. Επίσης, όπως είπε ο κ. Ζαγορίτης, επιβάλλονται ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πρόστιμα σε συμβάσεις που είναι κυμαινόμενου τιμολογίου, ενώ αυτό απαγορεύεται. Τρίτον, οι συμβάσεις εξαρχής δεν έχουν σαφή και σωστή σύνταξη. Τέταρτον, δεν τηρήθηκε η απόφαση της ΡΑΕ –από το 2020– να τηρείται συγκεκριμένος τύπος εξαγωγής του ποσού της ρήτρας.
Αθέμιτες πρακτικές των παρόχων
«Δεν είναι νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής» σημείωσε ο κ. Ζαγορίτης. «Κάθε εταιρία κάνει τα δικά της, βάζει τους δικούς της συντελεστές και αυτό καθιστά δυσλειτουργική την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές από εταιρία σε εταιρία και άλλες βάζουν ρήτρα 400 ευρώ κι άλλες 1.000, ενώ και η τιμή της κιλοβατώρας είναι σε άλλες εταιρίες 0,15 ευρώ και σε άλλες 0,30. Όμως δέκα λεπτά διαφορά στην τιμή μας κάνει στο τετράμηνο 200 ευρώ διαφορά συν τον ΦΠΑ», είπε.
Και συμπλήρωσε: «Στη Βρετανία ήδη έκλεισαν κάποιες εταιρίες. Όσες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, ας το πουν και ας μείνει το υγιές κομμάτι. Κάποιες εταιρείες δουλεύουν σωστά, και κάποιες άλλες όχι. Έχουμε υπέρογκες χρεώσεις σε φτωχογειτονιές. Οι άνθρωποι μπορούν ίσως να κάνουν οικονομία στη βενζίνη που ανεβαίνει η τιμή της και να μη χρησιμοποιήσουν το ΙΧ, αλλά στο σπίτι τους δεν μπορουύν να μην πληρώσουν το ρεύμα, γιατί θα κοπεί και τελικά ο πολίτης δεν μπορεί να επιβιώσει».
Όπως είπε εν συνεχεία «η κυβέρνηση ήρθε και φορολόγησε τα λεγόμενα υπερκέρδη σε ποσοστό 90%. Εγώ θα έλεγα να επιστρέψουν στους καταναλωτές αυτά τα χρήματα γιατί απ’ αυτούς πάρθηκαν. Από το να έρχεται η κυβέρνηση να ενισχύει τα τιμολόγια ενέργειας με λεφτά των Ελλήνων πολιτών, θα προτιμούσα οι εταιρίες να μην ξεφεύγουν ώστε να δίνεται ενίσχυση. Η ενίσχυση πιάνει τόπο σε μία σειρά από εταιρείες που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων και σε αυτές σωστά δίνεται αλλά, ακόμα πιο σωστό θα ήταν να γίνεται έλεγχος και να επιβάλλονται κυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουν ρήτρα πρόωρης λύσης σε σύμβαση με κυμαινόμενο τιμολόγιο και να μην ασχολείται κανείς, τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται».