Πόσοι Έλληνες δεν πήγαν να εμβολιαστούν με AstraZeneca

Πόσοι Έλληνες δεν πήγαν να εμβολιαστούν με AstraZeneca, Όλγα Μαύρου

Χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες ήταν σήμερα η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό με AstraZeneca παρά τις παραινέσεις του ελληνικού υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσέλευση περιορίζεται σε ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα στο 75% των προγραμματισμένων ραντεβού και σε άλλα στο 50%. Τις πρώτες ημέρες η προσέλευση ήταν στο 95%.

Η νέα μείωση αποδίδεται στις αποφάσεις που έλαβαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας και εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Πέμπτη. Όσο για το 85% των προηγούμενων ημερών οφείλεται στους ενδοιασμούς για αποτελεσματικότητα και παρενέργειες καθώς εδώ και τρις εβδομάδες παρατηρείται παρόμοιο φαινόμενο και στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να μένουν εκεί αδιάθετα τα εμβόλια της ΑstraZeneca.

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Γερμανίας είχαν προτείνει πριν από δώδεκα μέρες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χορηγείται πλέον το εμβόλιο σε νεότερους, γιατί οι σχετικά ηλικιωμένοι. Εκτός από τις παρενέργειες το θέμα ήταν πως δεν είχε μελετηθεί επαρκώς ως εμβόλιο κατά τις κλινικές δοκιμές σε άτομα άνω των 55 ετών ή σε ευπαθείς.

Το άλλο σοβαρό ζήτημα ήταν πως για να αυξηθεί στο 82% με τη δεύτερη δόση, έπρεπε να γίνεται 2 έως 3 μήνες μετά την πρώτη, οπότε ο κόσμος είχε ένσταση και ως προς το διάστημα κατά το οποίο θα έμενε σχετικά ακάλυπτος. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα αποφάσισε νωρίτερα σήμερα να συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση του εμβολίου. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενώ την  Πέμπτη θα αποφανθεί η ειδική επιτροπή του ΕΜΑ που συνεδριάζει εκτάκτως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx