Στα “κάρβουνα” η Γερμανία για τον Nord Stream 1 – Ποια σχέδια κάνει η Αθήνα
11/07/2022Έκλεισε το πρωί όπως είχε προγραμματιστεί από καιρό ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 για εργασίες που αναμένεται να διαρκέσουν 10 ημέρες. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι στη Γερμανία ότι μπορεί και να μην ξανανοίξει.
Ο υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δηλώσεις του σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για ένα «εφιαλτικό σενάριο», χωρίς όμως να το αποκλείσει και αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που προετοιμάζεται να πάρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε προχθές ότι θα στείλει την τουρμπίνα που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του αγωγού στην ρωσική εταιρεία Gazprom, κατ’ εξαίρεση από το πλαίσιο κυρώσεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα με την επαναλειτουργία του αγωγού και την ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Γερμανία μετά τις 21 Ιουλίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου της Γερμανίας Κλάους Μίλερ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση ZDF ο Μίλερ είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα από τη Μόσχα, από τη μία η Gazprom διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την ομαλή ροή και από την άλλη υπάρχουν μηνύματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Ειλικρινά, κανείς δεν ξέρει τί θα γίνει μετά τις 21 Ιουλίου» είπε ο Μίλερ.
Σε περίπτωση που δεν ξαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1, η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων της Γερμανίας, ως κεντρικός διανομέας του φυσικού αερίου, θα κληθεί να αποφασίσει την κατανομή των ελλειμματικών φορτίων και παράλληλα να έχει σταθερά εξασφαλισμένα τα στρατηγικά αποθέματα.
Αν δεν ξανανοίξει ο Nord Stream 1
Το ενδεχόμενο να μπει η Γερμανία σε ενεργειακό συναγερμό μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το σενάριο αυτό εξετάζονταν για τον χειμώνα, προκαλεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ στο χορό έχουν μπει και οι τοπικές κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Σολτς να πουν ποια είναι τα εναλλακτικά σχέδια.
Europe's energy woes worsen_ Russia to shut down Nord Stream 1 pipeline: The ongoing war in Ukraine has triggered an energy crisis across Europe. Many European countries are now ramping up measures to try and find an alternate source of energy supply against the Russian gas as pic.twitter.com/mNBjIu5Rqo
— worldnews24u (@worldnews24u) July 11, 2022
Ο Χάμπεκ εκ της θέσης του αλλά και με την ιδιότητα του αντικαγκελαρίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τα συνδικάτα για την διαμόρφωση ενός κοινωνικού πακέτου επιδομάτων για τους ασθενέστερους, προκειμένου να έχουν θέρμανση τον χειμώνα σε όποια τιμή και αν πάει το φυσικό αέριο. Παράλληλα εξετάζονται και παρεμβάσεις για την συγκράτηση των βασικών ειδών διατροφής, όμως όλα αυτά δεν θεωρούνται αρκετά από τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και πρωθυπουργό του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ ο οποίος ζήτησε άμεσα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα είδη διατροφής.
Ο Ζέντερ κατηγόρησε ιδιαίτερα τον Χάμπεκ καθώς όπως ανέφερε δεν έχει επιτύχει ακόμη να διαμορφώσει υποδομές και συμφωνίες για την προμήθεια LNG.
Tomorrow Russia will take Nord Stream 1 offline
There will be a major potential for escalation of the geopolitical and energy crisis
So here's a thread on why not to panic now, when you might want to, and just what on earth is EU Regulation 2017/1938 🧵 pic.twitter.com/i6MCiEaWVd
— Pascal 🇪🇺🇬🇧 (@PascalLTH) July 10, 2022
Ανησυχία για τις τιμές στην Ελλάδα
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι εάν διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την ΕΕ η Ελλάδα θα προχωρήσει στα εναλλακτικά σχέδια που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, για αυτό έχουμε λάβει μία σειρά μέτρων, στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε, να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα», τόνισε αρχικά ο υπουργός με αφορμή τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Τόνισε επίσης ότι «περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας, ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στο λιγνίτη».
«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.
Θέτοντας τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Το πρώτο σενάριο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο σενάριο είναι η διακοπή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».
Πάντως, όπως σημείωσε ο υπουργός στον ΑΝΤ1, τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες
Το ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται και τα σενάρια για κλιμάκωση του προβλήματος θα απασχολήσουν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, αν και δεν αναμένεται να καταλήξουν σε αποφάσεις. Στην ατζέντα του Eurogroup και του Ecofin, πέραν της ενεργειακής επισφάλειας είναι η πορεία του πληθωρισμού αλλά και το σχέδιο της ΕΚΤ για ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο στην περίπτωση που δεχθεί νέες πιέσεις η ευρωζώνη στην αγορά ομολόγων. Παράλληλα αναμένονται οι νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομικών των χωρών της ΕΕ και αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης προς τα κάτω.