Ακυρώθηκε πτήση από Χανιά λόγω “υπέρβασης ωραρίου εργασίας”!
23/07/2022Περίπου εκατό επιβάτες σε πτήση από Χανιά προς Λονδίνο έμειναν χτες το βράδυ εκτάκτως άλλη μια βραδιά στα Χανιά, όταν πιλότοι και συνοδοί ανακοίνωσαν ότι είχαν σχολάσει, σύμφωνα με το νόμιμα υπογεγραμμένο ωράριό τους και αρνήθηκαν να κάνουν υπερωρίες. Η Easyjet, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα καθώς δεν έχει επαναπροσλάβει όσους απέλυσε επί πανδημίας και οι εργαζόμενοι σε αυτήν απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και πιο ανθρώπινα ωράρια, πλήρωσε για την φιλοξενία των επιβατών σε ξενοδοχείο των Χανίων και η πτήση τους αναπρογραμματίσθηκε για σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι διεθνώς καταγράφεται μεγάλο πρόβλημα με ακυρώσεις πτήσεων και αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί τον Αύγουστο, με χιλιάδες ακυρώσεις που επηρεάζουν πάνω από 250.000 έως και 3.000.000 επιβάτες. Οι ακυρώσεις οφείλονται στους εξής παράγοντες: στην αυξημένη ζήτηση για ταξίδια μετά τις καραντίνες, στην μη πρόσληψη προσωπικού από τις αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια παρά τις χιλιάδες απολύσεις που είχαν κάνει επί πανδημίας, στις απεργίες των πιλότων και άλλων εργαζομένων και στο γεγονός ότι πολλοί πιλότοι και συνοδοί, αλλά και εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, κολλούν κορονοϊό και μένουν ακάλυπτα τα πόστα τους.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα έκλεισε το αεροδρόμιο στο ακριτικό Καστελλόριζο επειδή ασθένησε ο ένας και μοναδικός υπάλληλος στην Υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων. Προηγουμένως είχαν κλείσει για τον ίδιο λόγο τα αεροδρόμια της Ικαρίας, της Μήλου (τρεις φορές), της Κοζάνης, της Νάξου και της Καστοριάς. Σε όλες αυτές τις περιοχές εργάζεται μόνον ένα άτομο στον Πύργο Ελέγχου και Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίου (AFIS). Αυτοί οι μοναδικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν επιβατικές, νοσοκομειακές και στρατιωτικές πτήσεις καθ’ όλο το 24ωρο, χωρίς ρεπό και άδειες. Στα επτά από τα έντεκα ακριτικά αεροδρόμιά μας, μάλιστα, δεν υπάρχει κανείς μόνιμος υπάλληλος. Οι ανάγκες καλύπτονται με μετακινήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στελέχωσης στα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Έντονο πρόβλημα
Έρευνα της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Cirium προ εβδομάδος έδειξε ότι καταγράφεται έντονο πρόβλημα σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης και των πέριξ χωρών, με μεγαλύτερο πλήγμα στα βρετανικά και στα τουρκικά. Στη Μεσόγειο, τα αεροδρόμια της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας φέρονται να λειτουργούν σχετικά κανονικά και έχουν επηρεαστεί λιγότερο από το μειωμένο προσωπικό αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών, αλλά η Turkish Airlines ακύρωσε τις μισές της πτήσεις. Μεγάλο πρόβλημα έχουν επίσης οι British Airways, Easyjet, Lufthansa και Wizz Air.
Μια άλλη εταιρεία του χώρου, η Μarbian Technologies, διαπιστώνει ότι ακυρώθηκαν 1.482 πτήσεις στη Γερμανία ή το 6% του συνόλου,1.060 στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το 3% όλων των πτήσεων, 637 στην Ιταλία ή 2%, και 423 στην Ισπανία ή ποσοστό 1% επί του συνόλου. H Turkish Airlines έχει προχωρήσει κατά την εκτίμησή της σε 4.408 ακυρώσεις, η British Airways σε 3.600, η ΕasyJet σε 2.045, η Lufthansa σε 1.888 και η Wizz Air σε 1.256, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι πτήσεις που ακυρώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Οι αναμενόμενες απεργίες μπορεί να αυξήσουν κατά πολύ τις ακυρώσεις πτήσεων. Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως της Ισπανίας, έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να μην γίνουν πολλές ακυρώσεις. Η RyanAir και η EasyJet όμως αντιμετώπισαν μεγάλες απεργίες μέσα στον Ιούλιο και θα επηρεαστούν μάλλον πολύ οι πτήσεις τους τον Αύγουστο. Και η Σουηδία αντιμετώπισε οξύτατο πρόβλημα με την 15ήμερη απεργία στην SAS, ώσπου η εταιρεία δέχθηκε να ξαναπροσλάβει τους 450 πιλότους που είχε απολύσει και να πάψει να προσλαμβάνει “πιλότους ευκαιρίας” από χώρες εκτός ΕΕ.