Σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι ο Μητσοτάκης στη Βουλή
25/08/2022Σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι θα είναι ο Μητσοτάκης στη Βουλή, όταν την Παρασκευή θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνολο των αρχηγών της αντιπολίτευσης που τον εγκαλούν ότι έχει την πολιτική –κι όχι μόνο– ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο πλέον κάνει τον γύρο του κόσμου. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ, η κυβέρνηση ήταν απομονωμένη ενώ ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης δήλωσε ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις».
Η κυβέρνηση δεν ακολούθησε τακτική συναίνεσης και ο διορισμός του νέου διοικητή της ΕΥΠ εγκρίθηκε μόνο από την πλειοψηφία της ΝΔ με αντίθετη όλη την αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή θα είναι το πρώτο ημίχρονο της αντιπαράθεσης στη Βουλή στο κορυφαίο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών. Το δεύτερο ημίχρονο θα παιχθεί την Δευτέρα οπότε και θα αποφασιστεί η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη. Η ΝΔ, παρά τις αρχικές διαρροές ότι θα κατέθετε δική της πρόταση ώστε η διερεύνηση να αρχίσει από το 2012, φαίνεται να υπαναχωρεί. Θα αφήσει να περάσει η πρόταση της αντιπολίτευσης αν και κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν ότι κατά την διάρκεια των εργασιών μπορεί να κληθούν και μάρτυρες από προηγούμενες περιόδους. Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση αφενός θα αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης και αφετέρου θα βαρύνει στις περαιτέρω εξελίξεις.
Ο Μητσοτάκης στη Βουλή, ως πρωθυπουργός και ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, θα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήματα που μέχρι τώρα αποφεύγει κυρίως για τον Ανδρουλάκη, αλλά και το δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη:
- Ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και τι απέδωσε η παρακολούθηση;
- Προς τί οι διαρροές για ουκρανικές, αρμένικες υπηρεσίες και κινέζικα συμφέροντα;
- Πόσοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι ετέθησαν υπό παρακολούθηση; Ισχύουν οι πληροφορίες για 7-8 ακόμη πολιτικούς, μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργός, που δημοσίευσε η Καθημερινή;
- Ποιοι ζήτησαν και με ποια στοιχεία κάποιοι ενέκριναν τις παρακολουθήσεις;
- Με τι στοιχεία έχουν δοθεί άδειες για σχεδόν 14.000 παρακολουθήσεις πολιτών το 2021 και εάν έχει δικαιωθεί η επίκληση για “θέμα εθνικής ασφάλειας” από το αποτέλεσμα;
- Εάν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη, άρα υπήρχαν βάσιμοι λόγοι που την επέβαλαν, τότε γιατί ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε λάθος;
- Γιατί οι Δημητριάδης και Κοντολέων είπαν ψέματα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που εκλήθησαν;
- Όταν ενημερώθηκε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός ρώτησε ποιοι άλλοι παρακολουθούνται;
- Ποιος διαθέτει στην Ελλάδα το σύστημα υποκλοπών Predator;
- Επιτρέπεται σε άλλους ιδιώτες να αγοράζουν τις υπηρεσίες του;
- Η ΕΥΠ έχει ζητήσει από τον συγκεκριμένο ιδιώτη να κάνει παρακολουθήσεις για λογαριασμό της;
Ο Μητσοτάκης στη Βουλή
Φυσικά, ο Μητσοτάκης στη Βουλή θα δεχθεί σκληρή επίθεση γιατί διόρισε τον Κοντολέοντα διοικητή της ΕΥΠ, αλλάζοντας το σχετικό νόμο. Με την προσθήκη ότι εάν πράγματι δεν γνώριζε τι γινόταν στην ΕΥΠ τότε είναι ανεπαρκής, αλλά αυτό δεν αναιρεί την πολιτική του ευθύνη. Η επίκληση ζητήματος εθνικής ασφαλείας, χωρίς περαιτέρω συγκεκριμένη αιτιολόγηση, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή δικαιολογία, επειδή έτσι μπορεί να καταστρατηγηθεί ο πυρήνας του δημοκρατικού πολιτεύματος . Εάν οχυρωθεί πίσω από αυτό ο πρωθυπουργός, που δεν αποκλείεται καθόλου, θα έχει διολισθήσει περαιτέρω σε καταστρατήγηση του Συντάγματος.
Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης θα υπογραμμίσουν ότι η πολιτική ευθύνη είναι αμετάθετη και οδηγεί στην παραίτηση του Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας θα ζητήσει εκλογές. Μέχρι τώρα η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης κινείται στο ότι «έγινε ένα λάθος που δεν πρέπει να οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία θα σημάνει πολιτική αποσταθεροποίηση και επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ». Το επιχείρημα βρίσκει ευήκοα ώτα σε μία κατηγορία οπαδών της ΝΔ.
Παράλληλα, διαρρέουν πληροφορίες για μεγάλα πακέτα παροχών που θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών εναντίον διεθνών ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας περίπου ανθέλληνα τον αρθρογράφο του επίμαχου άρθρου στους New York Times και συριζαίο τον δημοσιογράφο του Politico για σχετικό ρεπορτάζ. Αυτοί και άλλοι αλλοδαποί δημοσιογράφοι επιμένουν να κάνουν ό,τι δεν κάνει η ελληνική “ενσωματωμένη” δημοσιογραφία, δηλαδή κριτική σε μία κυβέρνηση που είναι μπλεγμένη σε ένα τεράστιο θεσμικό σκάνδαλο, το οποίο αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Δίχως ασπίδες προστασίας
Το σκάνδαλο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συστημικού Τύπου έχει ήδη σημαντικές συνέπειες. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων και εμφανίζεται αποσταθεροποιημένη. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έχει μείνει δίχως το δεξί του χέρι, τον Γρηγόρη Δημητριάδη που διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στην καθημερινή κυβερνητική λειτουργία, αν και κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ατύπως συνεχίζει να παίζει ρόλο. Στα γαλάζια παρασκήνια, πάντως, κυκλοφορεί ότι οι δύο υπουργοί Επικρατείας δεν είναι σε θέση να καλύψουν το κενό.
Ο πρωθυπουργός έχει μείνει δίχως ασπίδες προστασίας, ενώ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το προσωπικό του προφίλ διεθνώς και ειδικά στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Σε ένα άλλο επίπεδο, είναι σαφές ότι εκ των πραγμάτων έχει καεί πλέον το σενάριο της μελλοντικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον όσο αρχηγός της ΝΔ παραμένει ο Μητσοτάκης. Αντίθετα, εκ των πραγμάτων ενισχύεται η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όσο και αν οι “μητσοτακικοί του ΠΑΣΟΚ” αντιδρούν.
Στη ΝΔ υπάρχει αναταραχή και όλοι τελούν εν αναμονή των εξελίξεων, ειδικότερα εν αναμονή νέων αποκαλύψεων που ορισμένες πηγές έχουν ατύπως προαναγγείλει. Τα βασικά σενάρια είναι δύο, όπως από την αρχή της υπόθεσης έχουμε γράψει: ή παραίτηση Μητσοτάκη και ανάληψη της πρωθυπουργίας από άλλο πρόσωπο εντός ή εκτός ΝΔ, ή προκήρυξη εκλογών από τον σημερινό πρωθυπουργό. Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο το σκάνδαλο να κουκουλωθεί και η κυβέρνηση, έστω και τραυματισμένη, να συνεχίσει. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται να συγκεντρώσει λιγότερες πιθανότητες. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πάντως, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο μοιάζει η καλύτερη λύση για τον Μητσοτάκη.
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει ρήξη με ένα από τα επιχειρηματικά-εκδοτικά υποσυστήματα, το οποίο αρνήθηκε –όπως αναφέρουν πληροφορίες– να συνεχίσει να του παρέχει στήριξη, υιοθετώντας ουδέτερη στάση. Μετά την τοποθέτηση Παυλόπουλου (που έδειξε παραίτηση Μητσοτάκη), ερωτηματικό υπάρχει και για την στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, οι οποίοι προς το παρόν τηρούν σιωπή.
Ενδιαφέρον έχει η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στις 31 Αυγούστου σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο. Μέχρι στιγμής, από το περιβάλλον του έχει διοχετευθεί η πάγια θέση του ότι «κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλά εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού, ή έστω να απηχεί τις απόψεις του. Ό,τι έχει να πει θα το πει μόνος του εφόσον το κρίνει». Οι φήμες πάντως στο παρασκήνιο οργιάζουν.