ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ζαλάδα στο Μαξίμου από το άρθρο των New York Times

Ζαλάδα στο Μαξίμου από το άρθρο των New York Times, Σπύρος Γκουτζάνης

Το ράπισμα των New York Times με το άρθρο του Αλεξάντερ Κλαπ, προκάλεσε ζαλάδα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτικό είναι ότι με ανακοίνωσή του επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα και να απαξιώσει τον αρθρογράφο. Απαντώντας τυπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που με ανάρτησή του πρόβαλε το δημοσίευμα, προσπαθεί να μειώσει την εμβέλεια του άρθρου: «Κύριε Τσίπρα μην εκτίθεστε. Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα. Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της».

 Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει tweet στο οποίο ανέφερε: «Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει τόσο θα διασύρει την χώρα διεθνώς». Φυσικά ένα άρθρο γνώμης δεν δεσμεύει την εφημερίδα αλλά από την άλλη σε μία εφημερίδα όπως οι New York Times περνούν τα άρθρα από έλεγχο και επ ουδενί θα δημοσίευαν ένα ανυπόστατο άρθρο και μάλιστα με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα φανερή σε όλους» και φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το άρθρο πάντως έκανε από νωρίς χθες το πρωί τον γύρο του διαδικτύου και έδωσε τροφή στα social media. Η ένταση του χτυπήματος ήταν τέτοια που έκανε πολλούς καλοπροαίρετους αναγνώστες να αναρωτιούνται αν πρόκειται για troll του διαδικτύου. Την γραμμή του Μαξίμου αναπαρήγαγαν κατά κόρον οι φιλικοί λογαριασμοί στα social media. Ο Αλεξάντερ Κλαπ, τον οποίο προσπαθεί να απαξιώσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι αρθρογράφος που εργάζεται στους New York με στήριξη του Times Pulitzer Center και είχε γράψει για την δολοφονία της δημοσιογράφου στην Μάλτα.

Αποδόμηση

Στο άρθρο του ο Αλεξάντερ Πλατ δεν περιορίζεται να καταλογίσει τις ευθύνες στον πρωθυπουργό και να επισημάνει τις σχέσεις του γραφείου του με επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με το Predator, αλλά αποδομεί συνολικά την πολιτική του, θυμίζοντας τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του από την νίκη στις εκλογές και μετά:  Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα φουντώνει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις, φαίνεται ότι έχουν γίνει πιο βαθιές».

Μέσα από αυτό το πρίσμα δεν κομίζει νέα στοιχεία αλλά με το ειδικά βάρος της εφημερίδας επαναφέρει και επισφραγίζει τα στοιχεία της μέχρι τώρα δημοσιογραφικής έρευνας στην χώρα μας που προσπαθεί αγωνιωδώς να υποβαθμίσει και να απαξιώσει το Μέγαρο Μαξίμου, δουλειά στην οποία έχει επιστρατευθεί (αυτοβούλως άραγε;) το βαρύ πυροβολικό του συστημικού Τύπου. Το άρθρο των New York Times όπως και άλλων έγκριτων διεθνών μέσων που προηγήθηκαν δείχνουν ότι η εικόνα του πρωθυπουργού στο εξωτερικό έχει τρωθεί σοβαρά και μαζί και η εικόνα της χώρας. Αυτό είναι μία γενική  παραδοχή ακόμη και εντός της Ελλάδας. Φυσικά δεν ευθύνεται η δημοσιογραφική έρευνα και η ΑΑΔΕ και ακολούθως η αντιπολίτευση που αναδεικνύει το ζήτημα αλλά η κυβέρνηση που όπως αναγνώρισε με  τις δύο απομακρύνσεις των Παναγιώτη Κοντολέοντα και Γρηγόρη Δημητριάδη διενεργούσε παρακολουθήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι