ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, η τερατογέννεση και ο Σολτς…

"Συκοφαντικές" έκρινε η Δικαιοσύνη τις αναρτήσεις για την "βίλα Τσίπρα"

Με πρωθυπουργικό προφίλ και την αυτοπεποίθηση του νικητή των επόμενων εκλογών όποτε κι αν γίνουν, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε τους υψηλούς τόνους και την σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, όπως επίσης απέφυγε απαξιωτικά να αναφερθεί εκτεταμένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη και όταν προκλήθηκε περιορίστηκε να πει ότι οι ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών θα αποδοθούν παντού ακόμη και στον πρωθυπουργό και ότι θα συστήσει προανακριτική επιτροπή. Ακόμη και στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» που έθεσε σαν δίλημμα των επόμενων εκλογών ο πρωθυπουργός απάντησε με μετριοπάθεια ότι «αφού με προκαλεί ας έλθει σε έναν τηλεοπτικό διάλογο μαζί μου που δεν έκανε το 2019».

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού διαβεβαίωσε ότι δεν κάμπτεται από πιέσεις και απειλές θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι απευθύνεται στην κοινωνία, στους μισθωτούς με αυξήσεις μισθών και στεγαστική πολιτική, στους συνταξιούχους με αυξήσεις στις συντάξεις και καταβολή των αναδρομικών τους καθώς και με επαναφορά της 13η σύνταξης. Κυρίως όμως θέλησε να πείσει ότι απευθύνεται στην μεσαία τάξη με πρόθεση αφενός αποκατάστασης των αδικιών που από την δική του κυβέρνηση υπέστησαν και ακολούθως με πρόγραμμα οικονομικής τους ενίσχυσης με καθιέρωση αφορολόγητου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης -που τους έχει αφήσει εκτός η κυβέρνηση – αλλά και ρύθμιση των χρεών τους. Όσο για το συνολικό του πρόγραμμα το κοστολόγησε σε 5,6 δις, λέγοντας ότι είναι ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο της κυβέρνησης αλλά με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.

Βασική στόχευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαψεύσει τις αιτιάσεις και αντίστοιχα να πείσει ότι διαθέτει ένα σχέδιο για την χώρα (ότι δεν έχει σχέδιο καλό ή κακό μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης), που δεν έχει μεγαλύτερο κόστος από το αντίστοιχο της κυβέρνησης, αλλά είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και πάνω σε αυτό μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε εν είδη συνθήματος είναι ώριμες οι συνθήκες «για πολιτική αλλαγή με σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική επί τη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων».

Η τερατογέννεση …και ο Σολτς

Διαβεβαίωσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπ’ αυτή την έννοια ξεκαθάρισε ότι «οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες, αφού όποιος επικρατήσει θα έχει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων». Εν ολίγοις στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» απάντησε ότι αβεβαιότητα και πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει με επικράτηση στην πρώτη κάλπη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξήγησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης που ήταν το θύμα των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι ο θύτης. Άρα αν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και με δεδομένο ότι συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον δυνατή -αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν παραιτείται από την ηγεσία της ΝΔ-, τότε θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι η ΝΔ να βγει αυτοδύναμη ή να κάνει κυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Αντίθετα η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων με ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης και επιστροφή στις σοσιαλδημοκρατικές αξίες και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα -στην ενέργεια και στις τράπεζες- και φυσικά του κοινωνικού κράτους.

Στην κατηγορία της τερατογέννεσης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε δηκτικά: «Τον καλώ να μιλήσει για τερατογέννεση την επόμενη φορά που θα πάει σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στον καγκελάριο Σολτς και στους άλλους επικεφαλής κυβερνήσεων συνεργασίας». Αντίθετα ξεκαθάρισε ότι τερατογέννεση θα ήταν μόνο μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο σε έκτακτες συνθήκες που ευτυχώς δεν συντρέχουν.

Απέφυγε το ερώτημα για το αν θα επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού αν είναι δεύτερο κόμμα όπως επίσης και τι θα πράξει σε σχέση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσει τις εκλογές. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απέφυγε τις αναφορές στα εθνικά θέματα, προφανώς γιατί προτιμά στην ατζέντα στην ακρίβεια, την οικονομία και τις υποκλοπές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx