ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλεγχοι της ρωσικής στρατολογίας στα σύνορα με Γεωργία και Καζακστάν

Έλεγχοι της ρωσικής στρατολογίας στα σύνορα με Γεωργία και Καζακστάν,

Οι Ρώσοι που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος Πούτιν για μερική επιστράτευση, είναι περισσότεροι από τους έφεδρους που ανακλήθηκαν στα όπλα (300.000). Οι πιο πολλοί κατευθύνθηκαν προς Γεωργία και Καζακστάν, 100.000 και 98.000, περίπου 50.000 έχουν περάσει οδικώς στη Φινλανδία και άλλοι τόσοι αεροπορικώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από χθες στις συνοριακές πύλες έχουν εγκατασταθεί κλιμάκια της ρωσικής στρατολογίας και ελέγχουν τους… εξοδούχους.  

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας δήλωσε στο NBC News ότι 100.000 εισήλθαν στο έδαφός της τις τελευταίες ημέρες. Αξιωματούχοι στο Καζακστάν δήλωσαν ότι 98.000 Ρώσοι έχουν περάσει στη χώρα τους από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση, την περασμένη Τετάρτη.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν φύγει για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας ή και χώρες της δυτικής Ευρώπης (αεροπορικώς). Η Frontex δήλωσε ότι 66.000 Ρώσοι είχαν εισέλθει στις χώρες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, ήτοι 30% περισσότεροι από την προπερασμένη εβδομάδα. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι ρωσικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα έχουν συστήσει σημείο ελέγχου στο πέρασμα προς Γεωργία και απαγορεύουν την έξοδο από τη χώρα σε όσους υπόκεινται στην επιστράτευση επιδίδοντας τους εκεί τα στρατολογικά έγγραφα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα κινητό στρατολογικό γραφείο είχε επίσης εγκατασταθεί στο συνοριακό πέρασμα με το Καζακστάν, όμως η έκταση των συνόρων είναι 8.000 χιλιόμετρα και τα μέτρα των αρχών της χώρας υποτυπώδη. To Kρεμλίνο πάντως διαψεύδει ότι σκοπεύει να κλείσει τα σύνορα προς τις χώρες όπου κατευθύνονται τις τελευταίες ημέρες μαζικά οι Ρώσοι.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ έστειλε σήμα προς κάθε κατεύθυνση -και πρωτίστως τους Ρώσους που θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία, ότι μπορούν να αιτηθούν ασύλου στις ΗΠΑ και κάθε αίτηση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Το σήμα πάει και στις χώρες της ΕΕ που έχουν κλείσει τα σύνορα για τους Ρώσους ή σκοπεύουν να τα κλείσουν όπως η Φινλανδία.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Αμπχαζίας προειδοποίησε με πόλεμο την Γεωργία εάν δεν σταματήσει να εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες νατοϊκές χώρες. «Στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και η Γεωργία δεν υπογράψει την άλλη εβδομάδα στη Γενεύη τη συμφωνία για μη βία τότε οι πιθανότητες σύγκρουσης είναι πολλές» δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Ινάν Αρτζίνμπα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι