ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βγαίνουν από το Mir οι τουρκικές τράπεζες – Νέο σύστημα στήνει ο Ερντογάν

Εκτός Mir οι τουρκικές τράπεζες - Νέες τραπεζικές κάρτες από Ερντογάν,

Βγαίνουν οι τουρκικές τράπεζες από το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, απόφαση που εν πολλοίς συναρτάται με την απειλή κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ. Οι κρατικές τράπεζες Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankası και Turkiye Vakıflar Bankasi, που είχαν αναφερθεί ονομαστικά από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή στο καθεστώς των κυρώσεων, έκαναν γνωστό ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν τις συναλλαγές μέσω του Mir. Είχαν προηγηθεί παρόμοιες αποφάσεις άλλων δύο μεγάλων τραπεζών της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα.

Η σχετικές αναφορές επιβεβαιώθηκαν στο πρακτορείο Bloomberg από Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για εναλλακτικές λύσεις αντί του Mir, προαναγγέλλοντας ότι θα αντικαταστήσει το ρωσικό σύστημα με άλλο παρεμφερές σύστημα συναλλαγών, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι λεπτομέρειες. Η τουρκική εφημερίδα Aydınlık αναφέρει σήμερα ότι είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί ο νέος τρόπος συναλλαγών με την Ρωσία από την τουρκική κυβέρνηση.

Τα ρωσικά πρακτορεία TASS και RIA Novosti αναφέρουν επίσης στα δελτία τους ότι το νέο σύστημα συναλλαγών δεν θα διαταράξει στις οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι παραπλήσιο του Mir δηλαδή το ρούβλι θα κυκλοφορεί στην Τουρκία κανονικά και οι Ρώσοι θα πληρώνουν σε ρούβλια, ενώ η μετατροπή τους θα γίνεται σε λίρες βάσει των κεντρικών συμφωνιών Μόσχας-Άγκυρας. Η Αρμενία, η Λευκορωσία και το Κιργιστάν εξακολουθούν να δέχονται τις κάρτες Mir, όπως και το Βιετνάμ και η Βόρεια Κορέα. Στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν ορισμένες τράπεζες δέχονται τις κάρτες και άλλες όχι. Το σύστημα Mir έγινε από την Ρωσία μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση και τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από την διατραπεζική και κατ’ επέκταση των ρωσικών τραπεζικών καρτών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx