ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης: “Να σταματήσει η απαράδεκτη τουρκική ρητορική”

Μητσοτάκης: "Να σταματήσει η απαράδεκτη τουρκική ρητορική"

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου της ΕΕ στην Πράγα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα «να μην έχει συνέχεια η τουρκική προκλητικότητα» και «να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική της γείτονας χώρας». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα μένει καμία πρόκληση αναπάντητη και επισήμανε πως όλοι οι ηγέτες της ΕΕ είδαν τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου.

Σε ερώτηση αν υπήρξε εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δυο ηγετών μετά τη χθεσινή κόντρα στο δείπνο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ευελπιστεί, ότι ενδεχομένως αυτή η ανταλλαγή απόψεων να οδηγήσει σε εκτόνωση και να αποκλιμακωθούν οι λεκτικές δηλώσεις και να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων για τη μόνη διαφορά, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κρατάει μία τοποθέτηση του κ. Ερντογάν, αυτή στην οποία τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις προς την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας. «Ελπίζω να έχει συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης των κυριαρχίας της χώρας μας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», είπε και πρόσθεσε: «Όσοι μετείχαν στη συνεδρίαση, είδαν τον διάλογο και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων μπροστά στους ηγέτες». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι παριστάμενοι στην αίθουσα σχημάτισαν άποψη για το «ποιος προκαλεί και χρησιμοποιεί ρητορική που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο», και από ποια πλευρά προέρχεται «η περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο, που δεν ταιριάζει στο σημερινό κόσμο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει, έτσι όμως δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να προχωρήσει σε κυρώσεις αν η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές. Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη. Επίσης, με βάση το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξάγοντας σε αυτή ευρωπαϊκά προϊόντα», πρόσθεσε.

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο παραπέμφθηκε για το τακτικό Συμβούλιο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι διαμορφώνεται κοινός τόπος ως πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο και εξέφρασε την εκτίμηση «στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx