ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επεισόδιο Μητσοτάκη-Ερντογάν – Τί διεμήνυσε ο Μακρόν

Επεισόδιο Μητσοτάκη-Ερντογάν – Απαξιωτική αναφορά του Τούρκου προέδρου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε λεκτικό επεισόδιο Μητσοτάκη-Ερντογάν. ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και του απάντησε ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική.

«Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου». Με αυτά τα απαξιωτικά λόγια σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος το επεισόδιο: «Στο δείπνο είχα την ομιλία μου, την ολοκλήρωσα. Ο κύριος φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο» είπε ο Ερντογάν.

«Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι» συνέχισε ο Ερντογάν για να αντεπιτεθεί λέγοντας για την Ελλάδα «οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει». Επανέλαβε δε όσα λέει εδώ και καιρό. «Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα. Όλο ψέμα. Δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα» είπε. «Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους. Σήμερα πολλές χώρες περίμεναν να κάνουμε κάποιο βήμα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Νότια Κύπρος (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) μας είπαν να συναντηθούμε» σημείωσε.

Το τετ α τετ με τον Μακρόν

Προηγουμένως ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμή για την στάση της Γερμανίας: «Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόμενος στην επιβολή πλαφόν στην τιμή αερίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» διεμήνυσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, ενώπιον του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, στην Πράγα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο Ερντογάν ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου. Mάλιστα φέρεται να αστειεύτηκε στον Μακρόν πως θέλει να τον φέρει στο μπλοκ των ασιατικών κρατών, αναφέροντας πως «η Ασία είναι μεγαλύτερη από την Ευρώπη».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις και την αυξανόμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα δύο μέρη (Ελλάδα και Τουρκία) θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε από τον Ερντογάν να καθίσει μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στο τραπέζι της Συνόδου. Τον κάλεσε, επίσης, κατά πληροφορίες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βίντεο από την συνάντηση

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα υποδέχτηκε σήμερα τους ηγέτες των 27 κρατών της ΕΕ και 17 άλλων ευρωπαϊκών χωρών: Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μολδαβία και Γεωργία.

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις συναντήσεις του Τούρκου προέδρου, τον δείχνουν να συνομιλεί με ηγέτες από άλλες χώρες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Κοντά στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μακριά από τον Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην “οικογενειακή φωτογραφία” της άτυπης συνόδου της Πράγας.

https://twitter.com/Trabzon61_RTE/status/1578045695419899904?s=20&t=cA2u9bFYUDuIMo5-3Dge9w

Η χειραψία με τον Ανασταδιάδη

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος με τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις προκλήσεις από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, οι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν αντάλλαξαν κουβέντα, αλλά ούτε και βλέμμα. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε χειραψία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται ο ALPHA Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με το ζήτημα του κυπριακού προβλήματος”, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Η ίδια πηγή ότι ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι, «ναι, θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με το Κυπριακό», προσθέτοντας, όμως ότι, “δεν είναι η κατάλληλη ώρα”

Σύμφωνα με την Λευκωσία, «ο Κύπριος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου όσον αφορά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας καθώς όλες οι χώρες μαζί, της ευρωπαϊκής ηπείρου, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης».

Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης «αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στις ομοιότητες μεταξύ του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και των όσων συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κύπρο μετά από την τουρκική εισβολή το 1974. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε τη μεγάλη σημασία ο διεθνής παράγοντας να αντιδράσει στη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα τόσο εναντίον της Κύπρου όσο και εναντίον της Ελλάδας».

Αποκλείει συνάντηση το Μαξίμου

Στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή κάποια τελευταία εξέλιξη σε ό,τι αφορά σε αυτό το ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα, ανακοίνωσε πως αύριο ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Όπως ξέρετε, το αυριανό είναι ένα άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που γίνεται στην Πράγα. Ακολουθεί το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ό,τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, πάντοτε το κάνει με αποτελεσματικότητα». Στις δηλώσεις Οικονόμου αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει κυρώσεις.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια της Ευρώπης», προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δύο πολύνεκρα ναυάγια, στη Λέσβο και τα Κύθηρα. Αναλυτικά η δήλωση:

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

»Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι