Νέα αυτοκτονία 12χρονου – Τα παιχνίδια που σκοτώνουν εφήβους
13/10/2022Κρεμασμένος βρέθηκε χθες το μεσημέρι ένας 12χρονος μαθητής στην Καρδίτσα, ένα ήσυχο παιδί και όπως λένε καθηγητές στο σχολείο του, δεν είχε προβληματίσει ποτέ με τη συμπεριφορά του, αλλά δεν είχε παραπονεθεί ποτέ και για bullying. Ο μαθητής της Α’ Γυμνασίου βρέθηκε νεκρός από τη δίδυμη αδερφή του, στο δωμάτιό του. Είχε κρεμαστεί από τη ζώνη του καράτε.
Το ασθενοφόρο έφθασε άμεσα στο σπίτι των χαροκαμένων γονιών, αλλά ήταν πια αργά για ανάνηψη. Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν και πήγαν στο διαμέρισμα της οικογένειας κατάσχεσαν τους υπολογιστές και τα λάπτοπ που υπήρχαν στο σπίτι. Το γεγονός ότι το παιδί δεν παρουσίαζε ψυχολογικά προβλήματα και δεν είχε εκδηλώσει ποτέ την πρόθεση να δώσει τέλος στη ζωή του, κάνουν τους αστυνομικούς να εστιάζουν στα επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια θανάτου.
Ο πατέρας αλλά και η μητέρα του παιδιού είναι γεωπόνοι και εργάζονταν σε εταιρεία παραγωγής ντομάτας στην περιοχή. Στο σπίτι της οικογένειας έσπευσε αμέσως ψυχολόγος για να στηρίξει τη 12χρονη που ήταν εκείνη που είδε πρώτη τις ανατριχιαστικές εικόνες. Το παιδί είχε πει ότι θα πήγαινε στο δωμάτιό του να διαβάσει. Κάποια στιγμή η αδελφή του αποφάσισε να μπει στο δωμάτιο και είδε τον αδερφό της κρεμασμένο.
Υπενθυμίζεται το παρόμοιο περιστατικό με θύμα 12χρονο στα Πατήσια, στην Αθήνα, τον περασμένο Μάιο. Τότε διερευνήθηκε αν το παιδί συμμετείχε στο “παιχνίδι” του Tik Tok “blackout challenge” που ήταν “παιχνίδι ασφυξίας“. Αυτό ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, για να ανεβάσουν στη συνέχεια το βίντεο στην πλατφόρμα.
Άλλα παιχνίδια βάζουν διαφορετικές “προκλήσεις” στους συμμετέχοντες, όπως να περνούν τρέχοντας δρόμους με μεγάλη κίνηση ή να κάνουν άλλες παράτολμες ενέργειες. Κάποια είναι πάντως μεταξελίξεις της “μπλε φάλαινας”, ενός παιχνιδιού που ίσως ξεκίνησε ως φάρσα το 2016, όμως μέχρι το 2017 αυτό και διάδοχοί του ανά τον κόσμο, θεωρήθηκαν ότι είχαν έμμεσα προτρέψει σε αυτοκτονία πάνω από 16 έως και πιθανόν 130 εφήβους σε διάφορες χώρες.
Πάντως η μπλε φάλαινα και τα συναφή με αυτήν, διαφέρουν ως προς τα “παιχνίδια ασφυξίας”, ως προς το ότι τα δεύτερα δεν έχουν ως στόχο τον θάνατο, παρότι δυστυχώς τον προκαλούν. Η μόνη πρόληψη, επειδή αυτές οι πρακτικές διαδίδονται όχι μόνον από πλατφόρμες και παιχνίδια, αλλά και προφορικά μεταξύ των παιδιών, είναι οι γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά τους ότι ο απαγχονισμός συνεπάγεται θάνατο και όχι στιγμιαία ευφορία, επειδή κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση άπαξ και πάψει να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος.