ΘΕΜΑ

Γιατί απαγχονίστηκε ο 13χρονος στα Πατήσια

Γιατί απαγχονίστηκε ο 13χρονος στα Πατήσια, Όλγα Μαύρου

Στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός 10χρονου κοριτσιού που προκάλεσε ασφυξία στον εαυτό του ακολουθώντας τις προκλήσεις του “παιχνιδιού” Black Challenge, υποβλήθηκε μήνυση στο TikTok που φιλοξενούσε το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι παίκτες όμως συνεχίζουν να το παίζουν από πολλές πλατφόρμες, που μπορεί να έχουν έδρα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Τώρα διερευνάται αν με το “παιχνίδι” αυτό συνδέεται και ο θάνατος 13χρονου αθλητή που βρέθηκε απαγχονισμένος στο υπνοδωμάτιό του, στο σπίτι του, στα Κάτω Πατήσια.

Tην τέλεση του αδικήματος της συμμετοχής σε αυτοκτονία διερευνούν οι εισαγγελικές αρχές, με την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να δίνει εντολή κατεπείγουσας έρευνας. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Χθες η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του αγοριού στα Πατήσια, δεν φαίνεται να σχετίζεται με διαδικτυακό “παιχνίδι”, όμως διερευνάται πλέον και αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα παιδιά αυτής της εύπιστης και ευάλωτης ηλικίας έχουν πρόσβαση στο παιχνίδι μέσα από τα κινητά τους και όχι από υπολογιστές, οπότε ο γονεϊκός έλεγχος, αλλά και από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στην ουσία πιο δύσκολος. Αστυνομικοί στην χώρα μας έχουν καταφέρει να αποτρέψουν αυτοκτονίες παιδιών.

H “πρόκληση για blackout”, ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, για να ανεβάσουν το βίντεο στη γνωστή πλατφόρμα. Οι γιατροί έχουν και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρόκληση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Επιπλέον, η σκόπιμη μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου, εκτός από το μοιραίο αποτέλεσμά της, ακόμα και αν το παιδί συνέλθει, μπορεί να διαπιστωθεί ότι έχει προκληθεί εγκεφαλική βλάβη ή και τετραπληγία.

Η μήνυση στις ΗΠΑ υποβλήθηκε όταν μία πανέξυπνη δεκάχρονη, άριστη μαθήτρια, παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι προκάλεσε τον θάνατο της. Οι γονείς την μετέφεραν στο νοσοκομείο και το παιδί εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένο, εντούτοις πέντε μέρες μετά υπέκυψε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Στη μήνυσή τους οι γονείς ανέφεραν ότι το παιχνίδι προσφέρθηκε ως πρόταση “ειδικά για εσάς” στην σελίδα του παιδιού στο TikTok και ότι έχουν καταγραφεί άλλοι τέσσερις θάνατοι παιδιών από την ίδια “πρόκληση”.

Όσον αφορά το αγόρι που βρέθηκε απαγχονισμένο στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια, την περασμένη Παρασκευή, ήταν αθλητής του παγκράτιου και την επόμενη ημέρα κανονικά θα συμμετείχε μάλιστα και σε αγώνες. Το παιδί βρέθηκε νεκρό από τους γονείς του στο υπνοδωμάτιό του.

Τα διαδικτυακά “παιχνίδια” θανάτου

Αυτή η επικίνδυνη ιστορία με ακραία παιχνίδια, όπως ίσως θυμούνται οι περισσότεροι, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είχε προηγηθεί το “παιχνίδι του πνιγμού” (The Choking Game) ήδη το 2019. Εκατοντάδες έφηβοι και νεαροί ανέβαζαν στο διαδίκτυο βίντεο που είχαν τραβήξει οι ίδιοι και στα οποία φαινόταν να προκαλούν ασφυξία στον εαυτό τους, προκειμένου να νιώσουν για μερικά δευτερόλεπτα μια αίσθηση “ευφορίας”, προτού λιποθυμήσουν. Από αυτό το παιχνίδι έχουν χάσει τη ζωή τους 900 άτομα στις ΗΠΑ.

Άλλο παιχνίδι ήταν και οι “Νεράιδες της φωτιάς”. Αυτό καλούσε τις συμμετέχουσες (απευθυνόταν σε κοριτσάκια) να γίνουν νεράιδες με ξόρκια, που θα έπρεπε να απαγγείλουν ανοίγοντας το γκάζι. Και αυτό στοίχισε ζωές. Άλλο ένα απαράδεκτα επικίνδυνο παιχνίδι ήταν με την “πρόκληση της κανέλας”. Οι έφηβοι έπρεπε να καταπιούν μια κουταλιά, χωρίς να πιούν νερό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πνίγονται στο βήχα, αλλά και να εισπνέουν τη “σκόνη” της κανέλας που προκαλούσε βλάβες στους πνεύμονες.

Πάνω από 130 ζωές στοίχισε και η “Δοκιμασία της Μπλε Φάλαινας” το 2018. Οι παίκτες χάραζαν μια φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι και ακολουθούσε μια σειρά από δοκιμασίες που ανέθετε κάποιος ομαδάρχης αυθαίρετα. Οι πρώτες δοκιμασίες ήταν πάντα άκακες για να εξάψουν την περιέργεια του εφήβου και να μην του προκαλέσουν φόβο, αλλά σταδιακά γίνονταν όλο και πιο βίαιες, καλώντας τον παίκτη να αυτοτραυματισθεί, να μην κοιμάται, να εξευτελίζεται κ.λπ. Η τελευταία δοκιμασία ήταν η πρόκληση σε αυτοκτονία. Ο εμπνευστής του παιχνιδιού, ένας 24χρονος ψυχασθενής που σπούδαζε ψυχολογία στη Μόσχα, είπε ότι στόχος του ήταν «να απαλλαγεί η κοινωνία από ανθρώπους που δεν έχουν καμία αξία».

Άλλα επικίνδυνα παιχνίδια είναι τα “Παιχνίδια Πιοτού” (Drinking games) που μιμούνται αντίστοιχες “κόντρες” σε μπαρ για το ποιος θα αντέξει να πιει περισσότερο αλκοόλ. ‘Ένα από τα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας ήταν και το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” ή “King’s Cup” και “Heroes”! Νικητής είναι τελικά αυτός που θα καταφέρει να μην χάσει τις αισθήσεις του. Παρόμοιο, αλλά απολύτως παράνομο και πιο επιθετικό είναι και το παιχνίδι “Knock out game”, όπου οι παίκτες πρέπει να βγάλουν νοκ-άουτ έναν περαστικό, με ένα και μοναδικό χτύπημα (συνήθως στο κεφάλι). Εξαιτίας του σκοτώθηκαν έξι άτομα στις ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι