Η World Robot Olympiad και το Robogirl

Η World Robot Olympiad και το Robogirl, Γιάννης Σομαλακίδης

Το 2018 κυκλοφόρησε η ταινία Robogirl μια τρυφερή και βαθιά συναισθηματική ταινία, η οποία πλέκει την επιστημονική πραγματικότητα με το συναίσθημα. Προβάλλεται στην Ελλάδα σε παραγωγή της COSMOTE. Σε διάστημα 15 ημερών από την κυκλοφορία της, περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει την ταινία, δείχνοντας ότι η κοινωνία μας είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Η World Robot Olympiad Hellas είναι ο φορέας όλων αυτών που περιγράφει και αναδεικνύει η ταινία, με έμφαση στο γεγονός ότι οι διαγωνισμοί ρομποτικής δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά σκληρής εργασίας και προετοιμασίας πριν από τη διεξαγωγή τους. Χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα δημιουργούν ομάδες. Με την καθοδήγηση των δασκάλων (προπονητών) τους και την υποστήριξη των γονιών τους, εργάζονται καθημερινά, με σκοπό να φανταστούν ως μηχανικοί και να επιλύσουν με μοναδικό τρόπο τα θέματα που θέτει ο διαγωνισμός. Να λειτουργήσουν ως ομάδα, τόσο στην πορεία προς τον διαγωνισμό όσο και κατά την ημέρα του διαγωνισμού.

Η διαγωνιστική ημέρα είναι το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας μαθητών/τριών και προπονητών-δασκάλων τους σε σχηματισμό ομάδων που διαρκεί 5 μήνες (Οκτώβριος-Φεβρουάριος για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και Μάρτιος Ιούλιος για τον εθνικό διαγωνισμό που οδηγεί στην ετήσια World Robot Olympiad). Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ο σεβασμός στους κανόνες και στο διαγωνιστικό πλαίσιο και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Άρα μιλάμε για μία διαπαιδαγώγηση γενικότερη και για μία σμίλευση χαρακτήρων, με την οποία εκπλήσσονται θετικά και οι γονείς που είναι στυλοβάτες όλης αυτής της άοκνης προσπάθειας. Οι ταινίες, άλλωστε, βασίζονται στην πραγματική ζωή και μας εμπνέουν για να συνεχίσουμε να γινόμαστε καλύτεροι, να λαμβάνουμε παραστάσεις, να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και να ανακαλύπτουμε την ουσιαστική πλευρά μας, ο καθείς και η καθεμία: την ανθρώπινη!

Όπως το είπε ο Σεφέρης

Έτσι, όπως ακριβώς το είπε ο Σεφέρης: «Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. Όταν στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα».

Εμείς στην World Robot Olympiad Hellas είμαστε εδώ για να δημιουργούμε, να βλέπουμε τα παιδιά να κατασκευάζουν και να προγραμματίζουν ρομπότ. Αυτό για εμάς είναι μια πραγματικότητα που δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία. Όλα αυτά τα χρόνια (ήδη διανύουμε τον ενδέκατο χρόνο παρουσίας) έχουμε δει παιδιά δημοτικού να μεγαλώνουν και να γίνονται φοιτητές, έχοντας γαλουχηθεί με όλες αυτές τις αρχές που προαναφέραμε.

Για την World Robot Olympiad Hellas, για τον επίσημο Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Με τη γενιά που μεγαλώνουμε από κοινού, αντλούμε το σθένος και το κουράγιο για τα επόμενα χρόνια, τα οποία προβλέπονται εξίσου απαιτητικά και ελπιδοφόρα συνάμα.

Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι ο χρονικός συγχρονισμός της συγκεκριμένης ταινίας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος: Την κατάλληλη στιγμή, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας η COSMOTE αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αναδείξει την προσπάθεια που καταβάλλουν χιλιάδες παιδιά στην πατρίδα μας για να συγκλίνουν τεχνολογικά με εκατομμύρια παιδιά από όλο τον κόσμο.

Μερικά στοιχεία της πορείας

Από το 2008 έως το 2018, τα ποιοτικά και ποσοτικά μας επιτεύγματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

• Την 2η θέση το 2015, την 3η το 2017 και την 4η θέση το 2016 και 2018 έχει κατακτήσει η Ελλάδα στη World Robot Olympiad (κατηγορίες Football και Open Elementary).
• Περισσότερες από 50 ελληνικές ομάδες έχουν προκριθεί σε τελικούς στην World Robot Olympiad.
• Περισσότεροι από 1600 εκπαιδευτικοί έχουν καταρτιστεί δωρεάν επάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική.
• Περισσότερα από 700 σχολεία έχουν εφοδιαστεί εντελώς δωρεάν με εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής.
• 1200 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ασχολούνται επιμελώς με την εκπαιδευτική ρομποτική.
• Περισσότερες από 800 μαθητικές ομάδες έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2018.

Σε συνεργασία με την COSMOTE, τα μελλοντικά μας βήματα είναι τα εξής:

• Ο Παγκόσμιος Τελικός της World Robot Olympiad να φιλοξενηθεί στην πατρίδα μας.
• Η World Robot Olympiad Hellas, ως ο μοναδικός φορέας διοργάνωσης διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την πρωτοπορία της χώρας μας σε αυτή την περιοχή.
• Διευρύνονται περαιτέρω τα projects που διαθέτουμε δωρεάν στο αποθετήριο των εκπαιδευτικών σεναρίων – μία πρωτοβουλία μοναδική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
• Σε συνέχεια της έκδοσης του ηλεκτρονικού μας βιβλίου «Διδάσκοντας με το Scratch» το 2019, κυκλοφορεί το αντίστοιχο βιβλίο για τη σχέση των μαθηματικών με τους αλγορίθμους.
• Συνεχίζεται η από κοινού προσπάθεια με τον στρατηγικό μας συνεργάτη COSMOTE για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και την εισαγωγή του STEM στην εκπαίδευση.

Το ποτάμι γνώσης που άνοιξε και καθοδηγεί η World Robot Olympiad Hellas ευχόμαστε να αποτελέσει την αφορμή της τεχνολογικής ανάπτυξης και της σύγκλισης της χώρας μας με τις προηγμένες χώρες του κόσμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι