Εμείς στη Μάλτα, οι άλλοι στο Μουντιάλ στο Κατάρ…
20/11/2022Ξεκίνησε σήμερα το 22ο Μουντιάλ, όπως μας αρέσει να αποκαλούμε το δημοφιλέστερο Παγκόσμιο ποδοσφαιρικό και αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που γεννήθηκε το 1932 στην Ουρουγουάη. Φιλοξενείται στο “προβληματικό” Κατάρ, μετά την διπλή ανάθεση πριν 12 χρόνια που πήγε το προηγούμενο στην Ρωσία το 2018.
Ο Σεπ Μπλάτερ, Ελβετός επαγγελματίας παράγων, ήθελε να προλάβει να χαρεί τις μίζες του, πριν τον πάρουν τα χρόνια! Τουλάχιστον ο ίδιος… ψώνισε καλά και συντροφεύει ακόμη στα 86 του με την, κατά 30 χρόνια νεότερη του, Λίντα Μπάρας. Από την Ελβετία και ο διάδοχος, τέως Γενικός Γραμματέας του, ο Τζιάννι Ινφαντίνο, συνεχίζει την “οικονομική” πολιτική του, σπρώχνοντας την κλειστή Ευρωπαϊκή Σουπερλίγκα των πλουσίων κλαμπ, σε αντικατάσταση τoυ Champions League.
Δεν είχαν την ίδια κατάληξη καμιά σαρανταριά παράγοντες της ομήγυρης του που εξοστρακίστηκαν, πολλοί καταλήγοντας στην φυλακή μετά το κυνηγητό των Αμερικανικών αρχών για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος στους κόλπους της FIFA. Αμερικανοί και Άγγλοι δεν χώνεψαν πως έχασαν τις διοργανώσεις και τους κυνήγησαν. Έστω, η Ρωσία των ολιγαρχών του Λονδίνου εκτόπισε την Αγγλία. Αλλά το Κατάρ τις ΗΠΑ;
Παρόλα αυτά και οι δύο χώρες κατέβασαν εθνικές ομάδες στα νεόκτιστα, κλιματιζόμενα γήπεδα του Κατάρ, διακόπτοντας τα πρωταθλήματα τους για να βολέψουν τις κλιματικές επιταγές των διοργανωτών. Ενδέχεται η συζήτηση για το περιβάλλον διεξαγωγής του (κι όχι μόνο του κλιματικού) να υπερκαλύψει την αγωνιστική: Από το σίριαλ της απαγόρευσης του αλκοόλ, τις κάκιστες συνθήκες εργασίας, μέχρι την πρώτη συνάντηση, μετά από χρόνια, του Τούρκου προέδρου με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, με μεσολαβητή τον εμίρη του Κατάρ:
BREAKING — Erdogan for the first time met Egyptian President Sisi.
Qatari Emir seems to have arranged a brief salutations in Doha pic.twitter.com/OeFdvsjyy9
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) November 20, 2022
Ο ασταμάτητος κατήφορος της Εθνικής
Το Κατάρ, λοιπόν, με την μηδενική ποδοσφαιρική παράδοση, έχτισε μια ομάδα που αγωνίστηκε ως καλεσμένη στο Νοτιοαμερικανικό Κύπελλο, σκαρφάλωσε στην 50η θέση την παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, κατακτώντας το πρόσφατο Ασιατικό Κύπελλο, ντροπιάζοντας με 3-1 την Ιαπωνία στον τελικό. Η Ελλάδα, δυο θέσεις παρακάτω, στην 52η θέση της Κατάταξης, ίδρωσε να ισοφαρίσει την Μάλτα της 180ης θέσης, σε φιλικό “προετοιμασίας” προχτές. Η Μάλτα μόλις είχε προσπεράσει στην Κατάταξη τα Νησιά Φερόε, στην 180η.
Η ήττα από τα Νησιά Φερόε στο Καραϊσκάκη πριν ακριβώς οκτώ χρόνια, μόλις τέσσερεις μήνες μετά την εξαίρετη παρουσία της στου 16 του Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, σημάδεψε τον ασταμάτητο κατήφορο της Εθνικής και του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ενός ποδοσφαίρου που μόνο γεωγραφικά είναι Ελληνικό, αφού οι ομάδες της Σουπερλίγκ απαρτίζονται από ξένους “μισθοφόρους”, τρίτης διαλογής.
Τουλάχιστον, κλήθηκαν δύο της ΑΕΚ από το Ιράν κι ένας από το Μεξικό, δύο του ΟΣΦΠ από την Νότιο Κορέα, ένας του Ατρομήτου από την Τυνησία κι ένας του Παναιτωλικού από τον Καναδά ως εκπρόσωποι του. Ίσως δούμε κάποιους απ’ αυτούς τους επτά ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται απ’ τα κανάλια του ΑΝΤ1, τον νέο παίκτη στις αναμεταδόσεις του φετινού Μουντιάλ.
Καλή απόλαυση!
https://youtu.be/EkS979iih9c
ΥΓ: Οι κάμερες προχθές τσίμπησαν και πρόβαλαν επανειλημμένα τι προκάλεσε την απρόσμενη ήττα του Τσιτσιπά από τον Ρούμπλεφ στο Τορίνο…
https://youtu.be/BCxWyoAieds