Εκατομμύρια Ουκρανοί χωρίς ρεύμα και νερό – Συλλήψεις για σαμποτάζ στον South Stream
24/11/2022Τα πρώτα χιόνια στην Ουκρανία βρίσκουν το μισό ενεργειακό σύστημα της χώρας να είναι εκτός λειτουργίας και παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, που προκλήθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, περίπου 10 εκατομμύρια, ίσως και 14 εκατομμύρια Ουκρανοί, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση στο κρύο -και σε ορισμένες περιοχές και χωρίς νερό.
Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Ουκρανίας Ukrenergo δήλωσε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου η Ρωσία έχει εξαπολύσει έξι ευρείας κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κομβικοί σταθμοί διανομής αλλά και δίκτυα διανομής σχεδόν σε ολόκληρη της επικράτεια.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα δημιουργήσει ζεστά καταφύγια, όπου θα μπορούν να πάνε οι πολίτες για να περάσουν τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα, όμως το εγχείρημα δεν φαίνεται τόσο απλό στην πράξη, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι εκατομμύρια. Επιπλέον, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι βλάβες είναι αδύνατον να αποκατασταθούν άμεσα, σύμφωνα με την Ukrenergo.
Μέσα σε όλα τα άλλα σχέδια, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ μίλησε για μετανάστευση των οικογενειών που έχουν παιδιά ή ηλικιωμένους, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Μίκολα Ποζορόσνικ δήλωσε ότι «εξετάζονται και τα πιο ακραία σενάρια, όπως αυτό της μαζικής μεταφοράς πληθυσμού από το Κίεβο σε πόλεις προς τα δυτικά», που έχουν ακόμη ρεύμα, νερό και θέρμανση. Παράλληλα το Κίεβο αναμένει από τις χώρες της ΕΕ την αποστολή γεννητριών ντίζελ, για την κάλυψη επιμέρους αναγκών.
Έκκληση Ζελένσκι στον ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χθες, να παρέμβει αποφασιστικά ώστε να σταματήσει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ζωτικής σημασίας ενεργειακών υποδομών, εξαιτίας των οποίων πολλές ουκρανικές πόλεις βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι εν μέσω ψύχους. Ο Ζελένσκι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, κάτι πάντως απίθανο να συμβεί με δεδομένο ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο.
Ένα «κράτος-τρομοκράτης δεν μπορεί να συμμετέχει σε ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αντέτεινε ο Oυκρανός πρόεδρος, ο οποίος προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Ουκρανία «για να διαπιστώσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε ενεργειακές υποδομές εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων» και πως έχει η κατάσταση.
Αφού κατηγόρησε τη Μόσχα για εργαλειοποίηση της ενέργειας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι «ο ΟΗΕ μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να μην είναι όμηρος ενός διεθνούς τρομοκράτη – της Ρωσίας». Ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως εξαιτίας των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας του υποφέρουν όχι μόνο οι Ουκρανοί αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών χωρών. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό, αυτό ισοδυναμεί με «όπλο μαζικής καταστροφής, προφανές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Κονσέρτο υπό το φως κεριών
Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι περισσότεροι από τους θερμοηλεκτρικούς και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς απενεργοποιήθηκαν προσωρινά και η πλειονότητα των νοικοκυριών έμεινε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι η ηλεκτροδότηση σε κρίσιμες υποδομές έχει αποκατασταθεί. «Η κατάσταση είναι δύσκολη σε όλη τη χώρα και χθες είχαμε μπλακ-άουτ στο ενεργειακό μας σύστημα ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών», είπε ο υπουργός Ενέργειας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί μπορεί να τεθούν εκ νέου σε λειτουργία από σήμερα το βράδυ.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία από κονσέρτο της Φιλαρμονικής του Κιέβου στη σκοτεινή λυρική σκηνή, με τον χώρο να φωτίζεται από κεριά, λ
όγω της γενικής διακοπής ρεύματος. Ανάλογες αναρτήσεις έκαναν και οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας από νοσοκομεία και σχολεία. Οργανωμένη μεταφορά οικογενειών από την Χερσώνα, που επανήλθε στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων πριν από δύο εβδομάδες, έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες οι τοπικές αρχές, με πρώτο προορισμό της χειμερινής διαφυγής το Κίεβο. Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής τις τελευταίες ημέρες, βοηθάει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, όμως και στο Κίεβο η κατάσταση δεν είναι πολλή καλύτερη. Και χθες το απόγευμα αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί σε υποδομές της πρωτεύουσας και σε κτήρια κατοικιών.The first minutes after a missile hit a residential building in #Kyiv. pic.twitter.com/CgVxEXRoG5
— NEXTA (@nexta_tv) November 23, 2022
Η απάντηση της Μόσχας
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την εμφάνιση του Ουκρανού προέδρου μέσω βιντεοσύνδεσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία, όπως είπε, ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti απέρριψε «τις απειλές και τα τελεσίγραφα» από την Ουκρανία και τους συμμάχους της. Ο Νεμπένζια αντέτεινε στις καταγγελίες Ζελένσκι ότι «οι καταστροφές σε υποδομές της Ουκρανίας προκλήθηκαν από πυραύλους της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας» και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο. Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε σήμερα το μεσημέρι και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «οι ρωσικές δυνάμεις ουδέποτε χτύπησαν πολιτικές υποδομές».
🤡 Nebendzia at the UN said that the death of civilians in Ukraine is not to blame for the massive missile strikes of Russian troops and the targeted destruction of critical infrastructure, but Ukrainian air defense systems. pic.twitter.com/yaQnrGftrs
— NEXTA (@nexta_tv) November 24, 2022
Παρέμβαση Μακρόν και για Μολδαβία
Από την διάλυση του ενεργειακού συστήματος της
Ουκρανίας πλήττεται και η Μολδαβία, η οποία βρίσκεται σε ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με δήλωσή του κατηγόρησε την Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, με την καταστροφή των ενεργειακών και λοιπών πολιτικών υποδομών και υποσχέθηκε βοήθεια σε Ουκρανία και Μολδαβία.Συλλήψεις για σαμποτάζ
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας απέτρεψαν σχέδιο σαμποτάζ στο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στην περιοχή του Βόλγκογκραντ, ανακοίνωσε σήμερα η μυστική ρωσική υπηρεσία FSB, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και video από την έφοδο στο σπίτι των υπόπτων.
Σύμφωνα με την FSB συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, όλοι Ρώσοι πολίτες που είχαν σχέση με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες SBU. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν τέσσερα κιλά εκρηκτικής ύλης, εκρηκτικοί μηχανισμοί, κινητά τηλέφωνα και computer τα οποία ελέγχονται και κατασχέθηκαν 593.000 ρούβλια. Εις βάρος των τεσσάρων έχει κινηθεί ποινική διαδικασία για «προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, οργάνωση τρομοκρατικής ομάδας και παράνομη κατοχή εκρηκτικών».
Σύμφωνα με την FSB οι συλληφθέντες σχεδίαζαν σαμποτάζ στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Το σχέδιο περιλάμβανε τοποθέτηση εκρηκτικών στον πυθμένα, στην περιοχή Ανάπα, όπου είναι οι εγκαταστάσεις συμπίεσης του αερίου. Η Ανάπα βρίσκεται στην περιφέρεια Κράι Κρασνοντάρ, στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Αζοφική Θάλασσα.
Ανενεργός ο South Stream
O αγωγός South Stream καταλήγει στη Βάρνα της Βουλγαρίας και επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το 2015, αλλά αυτό δεν έγινε λόγω οικονομικών διαφωνιών (και προφανώς και πολιτικών διαφωνιών μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα). Εν τέλει επελέγη ο αγωγός Turkish Stream που καταλήγει στην Τουρκία και μέσω αυτού γίνεται η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ από τη νότια διαδρομή.
Aπό τις επίσημες ανακοινώσεις της FSB δεν έγινε γνωστό πως οι ύποπτοι σχεδίαζαν να τοποθετήσουν τα εκρηκτικά στον πυθμένα και σε τι βάθος. Ούτε εάν αναζητούνται και άλλοι ύποπτοι, ή η ομάδα απαρτίζονταν μόνον από τους τέσσερις συλληφθέντες. Καμία αναφορά δεν γίνεται και στον αγωγό Turkish Stream που επίσης περνάει από τις εγκαταστάσεις της Ανάπα για συμπίεση του φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Τουρκία.
Στο θέμα των άλλων αγωγών φυσικού αερίου, της βόρειας διαδρομής, την προηγούμενη εβδομάδα οι σουηδικές δικαστικές αρχές που έχουν την υπόθεση των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στα σημεία που προκλήθηκαν οι διαρροές στον πυθμένα της Βαλτικής.