Προβληματικοί δρόμοι σπαρμένοι με διόδια

Διόδια σαν μανιτάρια αλλά οι δρόμοι... δυσλειτουργικοί, Αντώνης Κουμιώτης

Ο “Τηλέμαχος”, πιο δημοφιλής από τα “αδερφάκια” του που επισκέφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα μας, καθώς χτύπησε στο “κράτος” των Αθηνών, συνεχίζει ακάθεκτος, λίγες ώρες αφότου η “Σοφία” έπνιξε κυριολεκτικά στο χιόνι την ελληνική περιφέρεια και για κάποιες αρκετές ώρες ξεφτίλισε κυριολεκτικά τους θεσμούς, κόβοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την Ελλάδα στα δύο, στο ύψος της Λαμίας.

Από την πλειονότητα, βέβαια, των αθηνοκεντρικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η είδηση πέρασε «στα ψιλά», άσχετα εάν θα έπρεπε να είναι η πρώτη σε όλα τα δελτία. Βλέπετε, η συντήρηση του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι (ΠΑΘΕ), που αρχίζοντας από την Πάτρα και όχι από τον Πειραιά -όπως πολλοί νομίζουν- και ενώνει τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη), καταλήγοντας στους Εύζωνους, δεν είναι αρμοδιότητα κάποιας Περιφέρειας. Είναι αρμοδιότητα των ίδιων των εταιρειών που τον εκμεταλλεύονται και προς τούτο, μεταξύ άλλων, ως χρήστες πληρώνουμε διόδια.

Αναφέρομαι βέβαια σε εκείνα τα διόδια, τα οποία τον τελευταίο καιρό ξεπετιούνται σαν μανιτάρια, αφού πλέον σχεδόν κάθε έξοδος από τον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι(ΠΑΘΕ) αποκτά σταδιακά τα δικά της πλευρικά διόδια. Συνεπώς, αυξάνεται δυστυχώς καθημερινά ολοένα και περισσότερο η χρήση των παλαιών και συνάμα πολύ επικίνδυνων οδικών δικτύων, που συχνά μετατρέπονται σε καρμανιόλες.

Αρκεί να σκεφτούμε, πως ένα μέσο όχημα που θα διανύσει την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη, θα χρεωθεί ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο ποσό στα διόδια, σε σχέση με το καύσιμό του. Όλα τα παραπάνω, αν μη τι άλλο σημαίνουν ότι κάτι θα πρέπει να απολαμβάνουμε. Και πράγματι, μελετώντας την ιστοσελίδα μίας εξ’ αυτών των εταιρειών, στο κεφάλαιο Υπηρεσίες, Οδική Ασφάλεια, Συντήρηση, διαβάζω:

  1. Εφαρμογή μεθόδων πρόληψης δυσχερών συνθηκών οδοστρώματος όπως αντιπαγετική, πριν την εκδήλωση φαινομένων χιονόπτωσης
  2. Προμήθεια 3.500 τόνων αλατιού και διαρκής ανεφοδιασμός κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου
  3. Συντήρηση 42 εκχιονιστικών μηχανημάτων
  4. Καθαρισμό φρεατίων και αποστραγγιστικών υποδομών
  5. Διαμόρφωση χώρων σταθμών ανεφοδιασμού άλατος
  6. Βελτίωση αντανακλαστικότητας οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
  7. Διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας με τους εμπλεκομένους φορείς

Την ίδια στιγμή, το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ των 16.30 από Αθήνα προς Βόλο έφτασε στον προορισμό του λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Ένα μόνο από τα δεκάδες δρομολόγια, οι επιβάτες των οποίων πέρασαν τη δική τους “oδύσσεια” εκείνη την ημέρα, παρά το γεγονός ότι πληρώνοντας το εισιτήριό τους στα ΚΤΕΛ, ταυτόχρονα πλήρωναν και για όλες τις παραπάνω παροχές του “σύγχρονου” Αυτοκινητοδρόμου!

Την ίδια, τέλος, στιγμή -και αυτό ίσως να είναι και το σημαντικότερο που σίγουρα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε δύο-τρεις γραμμές, αλλά η αναφορά του έχει την σπουδαιότητά της- αφού οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν ήταν τεράστιες, δημιουργώντας επίσης τεράστια προβλήματα για τα οποία ποτέ δεν πρόκειται να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, δυστυχώς για άλλη μία φορά παρατηρήθηκαν περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ολόκληροι εμπορικοί κλάδοι “χόρεψαν” στους ρυθμούς της “Σοφίας” ή για να ακριβολογούμε, για άλλη μία φορά χόρεψαν στους ρυθμούς του ταγκό που επιβάλλουν οι ως άνω εταιρείες στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Because… it takes two to tango!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι