ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπαράζ ουκρανικών πυραυλικών επιθέσεων – Πλήγματα και στην Κριμαία

Μπαράζ ουκρανικών πυραυλικών επιθέσεων – Πλήγματα και στην Κριμαία

Εκρήξεις στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Μελιτόπολη, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά και στο Λουγκάνσκ, αναφέρουν σήμερα τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ αναφορές γίνονται και σε πυραυλικές επιθέσεις κοντά στη Συμφερόπολη στην Κριμαία.

Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Μελιτόπολη επιβεβαιώνονται με δηλώσεις αξιωματούχων της ρωσικής τοπικής διοίκησης, για 20 πυραύλους που έπληξαν χθες τα ξημερώματα πολιτικούς στόχους ακόμα και στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δέκα. Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι «υπήρξαν αρκετές εκρήξεις, σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια και σε μία εκκλησία». Πυραυλικές επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πυραυλικές επιθέσεις. Βίντεο στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και σε επίθεση στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, το βράδυ του Σαββάτου. Υπήρξαν επίσης αναφορές για εκρήξεις στη Σεβαστούπολη, την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Διοικητικό κέντρο του ρωσικού στρατού είχε πληγεί στη Σεβαστούπολη με drones τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα οι χθεσινές και προχθεσινές επιθέσεις είχαν στόχο τέσσερα ρωσικά στρατόπεδα, στο Σοβιέτσκε, το Χβαρντίσκε, το Ντζανκόι και το Νιζνιοχίρσκι. Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ, δήλωσε στο Telegram ότι «το σύστημα αεράμυνας λειτούργησε πάνω από τη Συμφερόπολη και όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν σήμερα κανονικά».

 

Πλήγμα σε μονάδα της Wagner;

Ουκρανός αξιωματούχος του Λουγκάνσκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν ξενοδοχείο που χρησιμοποιούσε ως βάση η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά μέλη της. Ο Σερχίι Χαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ -μεγάλο μέρος του οποίου ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό-, αναφέρθηκε στο πλήγμα σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, το πλήγμα σε ξενοδοχείο στην πόλη Καντιίβκα έγινε το Σάββατο.
Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στην πλατφόρμα Telegram, εικονίζουν το κτίριο να έχει μετατραπεί σε συντρίμμια. «Μεγάλος αριθμός εξ όσων βρίσκονταν εκεί σκοτώθηκαν», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος. Ο Χαϊντάι δεν έδωσε συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων, όμως τόνισε ότι το πλήγμα ήταν πολύ ισχυρό: «Είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον οι μισοί από όσους μπόρεσαν να επιζήσουν θα πεθάνουν προτού τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη», ανέφερε.

Ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενα τοπικούς αξιωματούχους, πως το ξενοδοχείο ήταν κλειστό εδώ και κάποιο καιρό. Από την Μόσχα δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Ο όμιλος Wagner φέρεται να έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο. Δυνάμεις του είναι γνωστό πως συμμετέχουν στις μάχες σε τμήματα της Ουκρανίας. Νωρίτερα χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέλαβε την ευθύνη για σειρά πυραυλικών πληγμάτων εναντίον κέντρων διοίκησης των ρωσικών δυνάμεων, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους στόχους, ενώ δημοσιεύτηκαν εικόνες από τη Μελιτόπολη.

 

Από την πλευρά τους οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις με drones στην Οδησσό, σε ενεργειακές υποδομές και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των ουκρανικών αρχών το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση 15 drones έπληξαν ενεργειακές υποδομές και άλλους πολιτικούς στόχους. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσίευσε πλάνα από την εκτόξευση ρουκετών Iskander κατά ουκρανικών στόχων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx