ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεύτερo περιστατικό “πνιγμού” από μπουκιά – Ποια είναι η σωτήρια λαβή

Δεύτερη γυναίκα "πνίγεται" από μπουκιά - Ποια είναι η σωτήρια λαβή,

Μετά το θάνατο μιας 30χρονης γυναίκας στο Ρέθυμνο προ πέντε ημερών, η οποία πνίγηκε σε ταβέρνα τρώγοντας σουβλάκι, σήμερα κόντεψε να χάσει τη ζωή της άλλη μία γυναίκα, αυτή τη φορά στην Κοζάνη. Η δεύτερη, όμως, είχε την τύχη να διέρχεται τροχονόμος που γνώριζε την λαβή Χάιμλιχ. Η γυναίκα στην Κοζάνη, 40 ετών, έτρωγε κι εκείνη σουβλάκι ή κατ’ άλλες αναφορές σάντουιτς και κόντεψε να πνιγεί στο δρόμο, στις 6 μ.μ. απόψε, επειδή της “έκατσε” μπουκιά στο λαιμό. Η απόφραξη του λάρυγγα μπορεί να προκληθεί κι από σαλάτα με χόρτα, ή ψωμί, ή από οποιοδήποτε τρόφιμο.

Επειδή οι άνθρωποι συχνά στραβοκαταπίνουμε και ενίοτε η μπουκιά καταλήγει στην αεροφόρο οδό, στον αεραγωγό, η μόνη σχετική πρόληψη είναι να είναι μικρή και αυτή μασημένη πολύ καλά, ώστε ακόμα κι αν πάει στον λάρυγγα, να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να σφηνώσει και να προκαλέσει πνιγμό. Επίσης οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην τρώμε βιαστικά, αλλά και όταν τρώμε, να μη μιλάμε, να μην τραγουδάμε και να μη γελάμε. Παραθέτουμε βίντεο με τις πρώτες βοήθειες σε αυτές τις περιπτώσεις και με τη λαβή Χάιμλιχ και τι μπορεί να κάνει κάποιος αν είναι μόνος του.

Ανατομικά, το τρόφιμο εισέρχεται κανονικά στον φάρυγγα, που κατευθύνει τις τροφές στον οισοφάγο και στο στομάχι αλλά και τον αέρα στους πνεύμονες. Ο φάρυγγας περίπου από το ύψος του σαγονιού, συγκοινωνεί με έναν παράλληλο σωλήνα, τον λάρυγγα, που οδηγεί στους πνεύμονες. Για να μην εισέρχονται τρόφιμα στον λάρυγγα, υπάρχει στο σημείο που επικοινωνούν οι δύο σωλήνες, η επιγλωττίδα. Ενίοτε αυτή δεν αρκεί, είτε λόγω ηλικίας επειδή χαλαρώνουν οι μυς, είτε επειδή ενώ τρώμε, κάνουμε το λάθος να μιλάμε, να τραγουδάμε ή να γελάμε.

Τι γίνεται όταν είμαστε μόνοι

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πρώτες βοήθειες είναι από απλές μέχρι κάπως πιο απαιτητικές, Συχνά το ξένο σώμα “πετάγεται” αν το άτομο βήξει  δυνατά και αν υπάρχει κάποιος να το χτυπήσει γερά στην πλάτη, έχοντας όμως τον παθόντα σκυμμένο και όρθιο. Αν είμαστε μόνοι πρέπει να σκύψουμε και να βήξουμε ή αν δεν έχουμε τη δύναμη να βήξουμε, να δώσουμε κάπως σκυμμένοι γερό χτύπημα στην κοιλιά μας, πάνω από τον αφαλό. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να βάλει το δάχτυλό του για να βγάλει το τρόφιμο ή το ξένο σώμα, γιατί θα το σπρώξει βαθύτερα όπου ο “σωλήνας” στενεύει περισσότερο και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Μόνον στο νοσοκομείο μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια το ξένο σώμα ή η μπουκιά.

Συχνά η μπουκιά δεν βγαίνει με το βήχα ή με τα χτυπήματα στην πλάτη και η μόνη λύση για να σωθεί μια ζωή, είναι η λαβή Χάιμλιχ (από το όνομα του γιατρού που την έκανε πιο γνωστή στον κόσμο). Σε αυτή τη λαβή πρέπει κάποιος να πιάσει το άτομο πισώπλατα, σφίγγοντας απότομα και με δύναμη τα χέρια του στο ύψος της κοιλιάς (ή αν το άτομο είναι έγκυος ή υπέρβαρος, ψηλότερα στο στέρνο). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για παιδιά και μωρά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx