ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς πνίγηκε βρέφος 20 ημερών στο Παίδων από το γάλα του

Γυναίκα γέννησε ένα κοριτσάκι μέσα σε ασθενοφόρο στο Ηράκλειο

Οι γονείς ενός βρέφους που πνίγηκε από το γάλα του στο Νοσοκομείο Παίδων παραμονές του περσινού Δεκαπενταύγουστου έλαβαν σχετικά πρόσφατα την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση στα χέρια τους και λμάζεψαν κουράγιο να καταγγείλουν δημοσίως τα σχετικά με το θάνατο του παιδιού τους «για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο σε άλλο παιδάκι». Οι ίδιοι, εκπαιδευτικός η μητέρα και επιχειρηματίας ο πατέρας, ήταν επί ένα εξάμηνο σε κατάσταση σοκ.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μόλις χθες, μέσω της δικηγόρου τους Ειρήνης Ν. Μαρούπα και του τεχνικού συμβούλου Παντελή Αλεξάνδρου που έχουν ορίσει, καθώς οι γονείς και η συνήγορός τους θεωρούν ότι για να δοθούν απαντήσεις, η δημοσιότητα είναι μάλλον απαραίτητη. Το παιδάκι πέθανε κατά τη νοσηλεία του και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι εισήχθη στο νοσοκομείο από τον φόβο καρδιακού επεισοδίου, που αποδείχθηκε εκ των υστέρων αβάσιμος, αλλά και από τον φόβο μήπως η ταχύπνοια ήταν από κορονοϊό, υπόνοια που επίσης δεν ευσταθούσε.

Ο ιδιώτης παιδίατρος που το είχε δει όμως, ήθελε να το παρακολουθήσουν για λίγες μέρες στο Παίδων, και οι γονείς θεώρησαν ότι θα ήταν πιο ήσυχοι αν το μωρό τους βρισκόταν στην ΜΕΘ ή στην ΜΑΦ ενός μεγάλου και ειδικού νοσοκομείου. Εκεί το νεογέννητο είχε την ατυχία να κολλήσει σταφυλόκοκκο και έπρεπε να παραμείνει για λίγες ημέρες μέχρι να υποχωρήσει η μικροβιακή λοίμωξη. Το παιδί πέθανε την ημέρα που θα έπαιρνε εξιτήριο. Έμεινε για άλλες δύο μέρες διασωληνωμένο σε μια απέλπιδα προσπάθεια και ο θάνατος επισημοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Αυγούστου του 2021.

Όλα άρχισαν οκτώ μέρες προ του θανάτου, αρχές Αυγούστου, όταν το βρέφος παρουσίασε ταχύπνοια και οι γονείς “για καλό και για κακό” αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Οι γονείς δυστυχώς δεν είχαν επαφή με το βρέφος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Η ενημέρωσή τους γινόταν τηλεφωνικά και οι γιατροί τους έλεγαν ότι το παιδί δεν έχει τίποτα, ότι κακώς νοσηλεύεται στην ουσία, ότι το φύσημά του κλείνει και ότι μάλλον την Τετάρτη 11 Αυγούστου θα μπορούσαν να το πάρουν. Ο λόγος που δεν του έδιναν εξιτήριο νωρίτερα, ήταν πως του είχε μεταδοθεί σταφυλόκοκκος και έπρεπε το βρέφος να πάρει αντιβίωση.

Αντί όμως να πάρουν εξιτήριο, το τηλέφωνο των γονιών χτύπησε εκείνη την ημέρα για τους ανακοινώσουν ότι το παιδί τους ήταν κλινικά νεκρό. Ως αιτία θανάτου από την ιατροδικαστική αναφέρεται η διάμεση πνευμονίτιδα και η υποξική εγκεφαλοπάθεια. Αυτά προκλήθηκαν από εισρόφηση γάλακτος. Στο βρέφος διαπιστώθηκε στον αφαλό του και μια επιδερμική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο, όμως αυτήν οι νοσηλεύτριες την περιποιούνταν τοπικά με ειδική κρέμα αλλά και με αντιβίωση. Η λοίμωξη αυτή δηλαδή δεν απείλησε την ζωή του ούτε σχετιζόταν με το θάνατό του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

Γιατί δεν έγινε αντιληπτό εγκαίρως;

Όπως προκύπτει από έγγραφα του νοσοκομείου, θεωρητικά τα ξημερώματα της μοιραίας ημέρας είχαν εφημερία τρεις γιατροί και τρεις νοσηλεύτριες σε ένα θάλαμο με περίπου 24 παιδιά.  Ήταν θάλαμος Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και όχι ΜΕΘ. Όπως είπε στο SLpress η δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, το βρέφος σιτίστηκε από νοσηλεύτρια στις 03:00 τα ξημερώματα και θα επανασιτίζετο στις 06:00. Ομως στις 06:00 βρέθηκε νεκρό και παρότι διασωληνώθηκε, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει στη ζωή.

Η ιατροδικαστική εξέταση και οι τοξικολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι ουσιαστικά το παιδί πνίγηκε από το γάλα που του είχαν δώσει στις 03:00 τα χαράματα. Μήπως το βρέφος δεν “ρεύτηκε” μετά την σίτιση; Και πώς δεν έγινε αντιληπτός ο πνιγμός αφού είχαν εφημερία εκείνη τη νύχτα έξι επαγγελματίες υγείας; Κανείς δεν είδε τις ενδείξεις στο μόνιτορ με το οποίο είναι συνδεδεμένα πολλά βρέφη στις ΜΑΦ; Όταν το βρέφος βρέθηκε νεκρό στις 06:00 ήταν ήδη κυανωτικό.

Πώς δεν είχε αντιληφθεί κανείς ότι το παιδί πνιγόταν; Δεν λειτούργησαν τα μηχανήματα ή δεν ήταν κανείς αρκετά κοντά στο θάλαμο παρακολούθησης για να τα ακούσει; Από το νοσοκομείο δεν έχουμε ενημέρωση για το κατά πόσον το βρέφος ήταν συνδεδεμένο με μόνιτορ ή όχι. Είναι δηλαδή πιθανόν, επειδή δεν έπασχε από κάτι σοβαρό, να μην ήταν συνδεδεμένο. Σε αυτή την περίπτωση ο πνιγμός θα μπορούσε να είχε γίνει αντιληπτός μόνον εάν τύχαινε να περάσει από τον θάλαμο ένας νοσηλευτής τα κρίσιμα λεπτά του επεισοδίου.

Απαντήσεις ζητά η οικογένεια 

Όμως, σε αυτή την περίπτωση το βρέφος, ακόμα κι αν έχει γίνει εισρόφηση, μπορούσε να σωθεί. Δεν πεθαίνει δηλαδή μέσα σε λίγα λεπτά ένα βρέφος από εισρόφηση όταν βρίσκεται εντός νοσοκομείου, γιατί διασωληνώνεται άμεσα και “καθαρίζονται” οι πνεύμονες, παρότι η εισρόφηση προκαλεί σοβαρές βλάβες. Αν η εισρόφηση συμβεί στο σπίτι, τότε τα πράγματα δεν εξελίσσονται συνήθως θετικά. Μόνο η έγκαιρη διακομιδή στο νοσοκομείο παρέχει ελπίδες διάσωσης του βρέφους. «Δεν μας έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις επ’ αυτού από το Παίδων», είπε η δικηγόρος.

Ο πατέρας του παιδιού είπε ότι το «το νοσοκομείο παραδέχθηκε ότι υπήρξε εισρόφηση γάλακτος» και η δικηγόρος ξεκαθαρίζει ότι και στο έγγραφο του νοσοκομείου καταγράφεται πως κατά την διασωλήνωση από το σωληνάριο αφαιρέθηκε ποσότητα γάλακτος, που σημαίνει ότι στους πνεύμονες είχε γίνει εισρόφηση, δηλαδή είχε πάει γάλα.

Ο πατέρας καταγγέλλει ότι όταν πήγαινε στο νοσοκομείο για να μαθαίνει νεότερα, δεν τον ενημέρωσαν ούτε για τα στοιχειώδη και έβλεπε πολλούς γονείς να ωρύονται και να βρίζουν. Το είχε συζητήσει με τη μητέρα και σχολίαζαν ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν έδινε ικανοποιητικές απαντήσεις. Όταν το παιδί απεβίωσε, ο πατέρας είπε ταραγμένος στην προϊσταμένη ότι «το νοσοκομείο είναι @@@@» και εκείνη του απάντησε «ναι είναι». Η δικηγόρος θεωρεί ότι ευθύνες δεν φέρουν μόνον όσοι είχαν εφημερία, «αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι