ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άσυλο στη Νορβηγία ζήτησε μέλος της Wagner – Τι δηλώνει από το Όσλο

Άσυλο στη Νορβηγία ζήτησε μέλος της Wagner - Τι δηλώνει από το Όσλο

Ένας πρώην αξιωματικός της παραστρατιωτικής δύναμης Wagner, που ονομάζεται Αντρέι Μεντβέντεφ, πέρασε στη Νορβηγία και ζήτησε πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, ιδρυτή της ρωσικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης Gulagu.net. Ο Μεντβέντεφ φέρεται να υπηρέτησε ως διοικητής της μονάδας που ήταν ο Γεβγκένι Νούζιν, ένας μισθοφόρος της Wagner, πρώην κρατούμενος στις ρωσικές φυλακές ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος για να πολεμήσει στην Ουκρανία και δολοφονήθηκε από την ομάδα με βαριοπούλα. Η σκηνή καταγράφηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον Νοέμβριο.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της Νορβηγίας και το αίτημα του Μενβέντεφ, ο οποίος κρατείται από την αστυνομία, θα εξεταστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μεντβέντεφ, μπήκε στη Νορβηγία κοντά στο χωριό Nikel στην περιοχή Murmansk της Ρωσίας, στον αρκτικό κύκλο. Παραδόθηκε στην αστυνομία και αφού εξήγησε την κατάσταση, οι νορβηγικές αρχές τον έστειλαν σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Όσλο, όπου είναι φρουρούμενος.

Σύμφωνα με τον Οσέτσκιν, ο Μεντβέντεφ έφυγε από τη Ρωσία στις 12 Ιανουαρίου και κατάφερε να περάσει τα σύνορα, χάρη στην στρατιωτική εκπαίδευση που έχει, αποφεύγοντας τα μπλόκα και τις ρωσικές συνοριακές δυνάμεις. Το νορβηγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NRK μετέδωσε ότι ένας Ρώσος πολίτης εισήλθε παράνομα στο νορβηγικό έδαφος προτού συλληφθεί κοντά στα σύνορα νωρίς το πρωί της Παρασκευής, αλλά δεν αποκάλυψε το όνομά του.

Από τις αναφορές στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην αξιωματικός της Wagner περιέγραψε την κατάστασή του ως εξής: «Με καταδίωκαν οι πρώην εργοδότες μου, η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, με εντολή του Πριγκόζιν και η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB. Ενέπλεξαν στην περίπτωσή μου και το ρωσικό τμήμα εγκληματολογικών ερευνών, όταν έμαθαν ότι θα φύγω από την Wagner. Κινδύνευσα. Ο κίνδυνος ήταν να με πιάσουν, να με σκοτώσουν, είτε πυροβολώντας με είτε χειρότερα, όπως έκαναν με τον Νούζιν – εκτέλεση με βαριοπούλα», είπε ο Μεντβέντεφ. Είπε επίσης ότι ένας ερευνητής εγκλημάτων πολέμου τον έχει ήδη επισκεφθεί στο Όσλο και ότι ελπίζει ότι η κατάθεσή του θα «διαδραματίσει βασικό ρόλο στην έρευνα εναντίον του παραστρατιωτικού ομίλου Wagner».

Η πρώτη κίνηση Μεντβέντεφ

O Μεντβέντεφ επικοινώνησε με το Gulagu.net τον Δεκέμβριο του 2022 και ζήτησε βοήθεια. Στη συνέχεια, η αντικαθεστωτική οργάνωση δημοσίευσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Μεντβέντεφ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους επικεφαλής της ρωσικής FSB και του Γενικού Εισαγγελέα, στο οποίο τους ζητούσε να σταματήσουν να τον στοχοποιούν. Έκτοτε ήταν καταζητούμενος. Η υπόθεση βεβαίως έχει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως γιατί ο Μεντβέντεφ στράφηκε κατά της Wagner ενώ ήταν ακόμα στη Ρωσία, όπως δήλωσε στο Gulagu.net και ενώ γνώριζε ότι θα τον καταδίωκαν. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαφύγει χωρίς να προχωρήσει σε δηλώσεις και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αυτές τις καταγγελίες. Άγνωστο είναι επίσης εάν ο Μεντβέντεφ ήταν μόνος του σε αυτή την προσπάθεια ή μαζί με άλλον μισθοφόρο της Wagner, καθώς στις πρώτες αναφορές του δικτύου Ρώσων αντιφρονούντων Meduza και του αντιπολιτευόμενου site novayagazeta.eu το οποίο έχει απαγορευτεί στη Ρωσία και λειτουργεί στην ΕΕ, ανέφεραν ότι η πρώτη επικοινωνία με το Gulagu ήταν από δύο άτομα της Wagner.

Το Gulagu.net ανέφερε ότι ο Μεντβέντεφ υπέγραψε συμβόλαιο με τη Wagner στις αρχές Ιουλίου 2022 και ότι έφυγε από το μέτωπο τέσσερις μήνες αργότερα. Ισχυρίζεται ότι υπηρέτησε ως διοικητής μιας από τις μονάδες της ομάδας και ότι έγινε μάρτυρας των δολοφονιών αρκετών συναδέλφων του αξιωματικών.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα The Insider, ο Μεντβέντεφ είπε ότι γνωρίζει δέκα περιπτώσεις στις οποίες η ομάδα Βάγκνερ σκότωσε τους δικούς της μαχητές επειδή αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε μάχη. Περιέγραψε μία από τις περιπτώσεις ως εξής: «Αυτοί οι μαχητές της Wagner τραυματίστηκαν και πήγαν σε νοσοκομείο κοντά στο Pervomaiskyi, και από εκεί, προσπάθησαν να το σκάσουν. Πιάστηκαν στα σύνορα, σε ένα σημείο ελέγχου. Μια ομάδα MED ήρθε και τους πυροβόλησε». Η MED, εξήγησε ο Μεντβέντεφ, είναι ένας βραχίοντας της υπηρεσίας ασφαλείας του ομίλου Wagner που είναι υπεύθυνο για την τιμωρία όσων αυτομολούν. «Τους πιάνουν και τους σκοτώνουν, όπως έγινε με τον Nuzhin, που ήταν πρώην κρατούμενος στις ρωσικές φυλακές και βγήκε επειδή εντάχθηκε στη Wagner».

Ο πρώην μισθοφόρος Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε ότι ήταν παρών σε αρκετές από αυτές τις δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων στις οποίες οι άνδρες που σκοτώθηκαν δεν ήταν πρώην κρατούμενοι. Ο Μεντβέντεφ είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του και την άρνησή του να συνεχίσει, φοβόταν ότι θα εκτελεστεί με τον ίδιο τρόπο του Γεβγκένι Νούζιν.

Η Wagner με δήλωση ενός εκπροσώπου της διέψευσε ότι εκτέλεσε τον Νουζίν με βαριοπούλα, που είναι το σήμα κατατεθέν της. Στις 15 Νοεμβρίου ο Πριγκόζιν αρνήθηκε ότι έχει εμπλοκή στον βίαιο θάνατο του 55χρονου Νουζίν, ωστόσο τις προηγούμενες μέρες είχε χαιρετήσει την εκτέλεσή του.

Ο Πριγκόζιν για την υπόθεση Νούζιν

Σε ανάρτησή του στα social media ο ιδρυτής της Wagner δήλωσε αρχικά ότι ο Νούζιν είχε «προδώσει τους ανθρώπους του και τους συντρόφους τους», ενώ πρόσθεσε ότι το βίντεο θα έπρεπε να έχει τίτλο, «ο θάνατος που αξίζει σε ένα σκύλο». Στη συνέχεια σε νέα ανακοίνωση ο Πριγκόζιν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της Wagner στην εκτέλεση, δηλώνοντας ότι για αυτή την υπόθεση ευθύνονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: «Αυτό περιλαμβάνεται στις τακτικές των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες απαγάγουν ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ρώσων πολιτών, σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους εισαγγελείς της Ρωσίας να ξεκινήσουν έρευνα για την υπόθεση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx