ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσες λίρες θα πάρουν οι σεισμοπαθείς – Τι ψάχνουν 206 εισαγγελείς (upd)

Πόσες λίρες θα πάρουν οι σεισμοπαθείς – Τι ψάχνουν 206 εισαγγελείς (upd)

H κοινωνική απόγνωση στην Τουρκία για τους σεισμοπαθείς, τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους αρχίζει να μετατρέπεται σε οργή κατά του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πλέον με καθημερινές επισκέψεις στις σεισμόπληκτες πόλεις προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους με όλα τα μέσα που διαθέτει. Ωστόσο, τα επιδόματα δεν αρκούν και έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε ότι 206 εισαγγελείς αναλαμβάνουν να διερευνήσουν τυχόν ευθύνες των κατασκευαστών των κτιρίων που κατέρρευσαν και προανήγγειλε τσουνάμι συλλήψεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu «οι γενικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν παντού τις δικαστικές έρευνες σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες του σεισμού στις κατασκευές και ιδιαίτερα στα χιλιάδες κτίρια κατοικιών» που κατέρρευσαν. «Όποιος έχει διαπράξει σφάλματα, από αμέλεια ή ανεπάρκεια θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου», δήλωσε ο Μποζντάγκ. Το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων της χώρας διόρισε 206 εισαγγελείς. Ο Bozdag είπε επίσης ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και θα απαγορευτεί η έξοδός τους από τη χώρα, για να μην διαφύγουν.

Επίκειται τσουνάμι συλλήψεων 

Οι ανακοινώσεις αυτές μεθερμηνεύονται ως προαναγγελίες συλλήψεων και τώρα μένει να φανεί τι κλίμακας θα είναι. Το βράδυ έγινε γνωστό από τις τουρκικές αρχές ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο εργολάβος Μεχμέτ Γιασάρ Τζοσκούν ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει στο Μαυροβούνιο. Συνελήφθη έχοντας πάνω του μετρητά. Ο Τζοσκούν ήταν ο κατασκευαστής ενός από τα συγκροτήματα κατοικιών που κατέρρευσαν στην Αντιόχεια.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ουδέποτε έλεγξε για την τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών, ούτε όμως προχώρησε στην επικαιροποίηση αυτών των κανονισμών ώστε να κτίζονται ασφαλέστερες πολυκατοικίες και συγκροτήματα καταστημάτων. Παράλληλα, ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει αναλυτική κατάσταση των εσόδων από τον αντισεισμικό φόρο που είχε επιβληθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια (και έπληξε την Κωνσταντινούπολη) και που διατέθηκαν τα έσοδα από τον φόρο.

Νέα βοήθεια ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Νέα επιδόματα για τους σεισμοπαθείς εξήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τρεις μέρες μετά τις αρχικές εξαγγελίες για 10.000 λίρες σε κάθε οικογένεια (περίπου 500 ευρώ) που όπως φάνηκε δεν ήταν ικανό να μετριάσει την οργή που εκδηλώνεται μετά την οδύνη και την απόγνωση των ανθρώπων που επλήγησαν. Από τη Μαλάτεια ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να διατεθεί στα ταμεία της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κονδύλι ύψους 100 δισ. λιρών (περίπου 5 δισ. ευρώ) και από εκεί να γίνουν οι καταβολές των πρώτων επιδομάτων.

Θα ακολουθήσουν και άλλα βοηθήματα είπε ο Ερντογάν και ανέφερε ότι θα δοθούν 15.000 λίρες σε κάθε νοικοκυριό που θα αποφασίσει να μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή (περίπου 750 ευρώ) και επιπλέον υποσχέθηκε επιδότηση ενοικίου 5.000 λιρών τον μήνα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων (250 ευρώ) και 2.000 λίρες τον μήνα στους σεισμοπαθείς ενοικιαστές (100 ευρώ). Παράλληλα τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι καταυλισμοί σκηνών και οι πόλεις-κοντέιντερ που θα γίνουν στις παρυφές των κατεστραμμένων πόλεων των 10 επαρχιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε δημοσίως και στις προσφορές που έχει η Τουρκία από άλλες χώρες: «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε συλλυπητήρια όσο και προσφορές βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα. Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο το συντομότερο δυνατό και να εξαλείψουμε τα παράπονα του λαού μας. Μετά τις εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών, θα ξεκινήσουμε τις εργασίες ανακατασκευής. Έδωσα οδηγία στον υπουργό Περιβάλλοντος και θα πραγματοποιήσουμε σύντομα εργασίες απομάκρυνσης συντριμμιών και στις 10 επαρχίες. Στη συνέχεια θα αρχίσει η ανέγερση νέων κατοικιών». Οι νεκροί στην Τουρκία ανήλθαν σε 19.388, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και νέα επίθεση στα social media 

Ο Ερντογάν ζήτησε ενότητα, όμως αυτό που κατ’ ουσία είπε ήταν ένα κατηγορώ κατά της αντιπολίτευσης που τον επικρίνει και των πολιτών που τον εγκαλούν καθημερινά από τα social media για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού: «Με την άδεια του Αλλάχ, θα τελειώσουμε αυτή τη δουλειά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους ανθρώπους μας αβοήθητο και αφύλακτο. Ζητώ από τους πολίτες μας στη σεισμογενή ζώνη να εμπιστευτούν την κυβέρνησή τους. Μην ακούτε τα δίκτυα κατάχρησης. Σήμερα είναι μια ημέρα ενότητας, μια ημέρα αλληλεγγύης, μια ημέρα ένωσης των χεριών μας. Μην δίνεται σημασία σε προβοκάτορες που θέλουν να σας ξεσηκώσουν με ψευδείς ειδήσεις, ειδικά μέσω πλατφορμών κοινωνικών μέσων. Όλοι όσοι επιδιώκουν την εκμετάλλευση της καταστροφής, εμπορική, πολιτική ή άλλη, μέσα από τον πόνο του έθνους μας καταγράφονται αρνητικά στη συνείδησή μας».

Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια συνεχίζονται με περιορισμένες ελπίδες καθώς σήμερα διανύουμε την 5η ημέρα από τους σεισμούς και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μόνον από θαύμα θα μπορούσε να επιζήσει κανείς στα συντρίμμια σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Τέτοιο θαύμα αναφέρθηκε στο Καχραμάνμαρας όπου διασώθηκε σήμερα ένας άνδρας που βρίσκονταν 110 ώρες κάτω από τα ερείπια.

Νεκρό στα χαλάσματα το ζευγάρι Ελλήνων

Η έρευνα για την ανεύρεση των δύο Ελλήνων που αγνοούνται στην Αντιόχεια, ολοκληρώθηκε από την ΕΜΑΚ το μεσημέρι χωρίς να εντοπιστεί ίχνος ζωής στην πολυκατοικία όπου διέμεναν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι απεσταλμένοι των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων το ζεύγος Αντύπα είναι νεκρό. Νωρίτερα η κόρη του ζευγαριού Ρίτα Αντύπα μίλησε στο STAR για τον 65χρονο πατέρα της, Γιώργο και την 62χρονη μητέρα της, Νίντα και είπε ότι δεν έχει κανένα νέο: «Είμαι στην Κωνσταντινούπολη, ήρθα από το Ντουμπάι γιατί ζω εκεί. Όλη την ώρα προσπαθώ να πάρω τηλέφωνο σε ανθρώπους και να βρω κάτι για τους γονείς μου, αλλά τίποτα. Η τελευταία φορά που μίλησα μαζί τους ήταν πριν τον σεισμό. Μετά τον σεισμό, όχι. Πήρα τις ελληνικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Δεν μας παίρνουν τηλέφωνο, εμείς τους παίρνουμε».

Στρατός στις ισοπεδωμένες πόλεις

Στους δρόμους των κατεστραμμένων πόλεων η αστυνομία και ο στρατός έχουν αρχίσει πυκνές περιπολίες μετά τις αναφορές για λεηλασίες σε καταστήματα, κυρίως τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα και video από την σύλληψη δραστών, για παραδειγματισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx