ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η εμπειρία μου από την άσκηση εφέδρων ATHENS PATROL 2023

Η εμπειρία μου από την άσκηση εφέδρων ATHENS PATROL 2023

Ο γράφων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της άσκησης, αυτό των επιχειρήσεων στις λαβυρινθώδεις στοές των παλαιών ορυχείων του Λαυρίου.

O γράφων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μικρό μέρος της Άσκησης Εθελοντών Εφέδρων “ATHENS PATROL 2023” που διεξήχθη το τριήμερο 24-26/11/ 2023. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων ΣΣΑΕ/MPF και διεξήχθη στην ορεινή περιοχή του Δήμου Λαυρεωτικής. Στο ATHENS PATROL 2023 χρησιμοποιήθηκαν μεταφορικά οχήματα, τετρακίνητα παντός εδάφους, ειδικός ορειβατικός εξοπλισμός, drone, “οπλισμός” προσομοίωσης airsoft και paintball, μεγάλες σκηνές και κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις.

Μέσα από ένα σύνθετο σενάριο αποστολής επιθετικής αναγνώρισης και απόκτησης πληροφοριών, οι διαγωνιζόμενοι, εκτός της πορείας με φόρτο και έχοντας να αντιμετωπίσουν την αϋπνία και την κόπωση, δοκίμασαν τις γνώσεις και τις αντοχές τους πάνω σε αντικείμενα όπως έκδοση διαταγής μηχανοκίνητης φάλαγγας ανεφοδιασμού, γνώσεις βαλλιστικής και ορεινού αγώνα /καταρρίχηση, έρευνα και εκκαθάριση υπόγειων στοών, αντιμετώπιση ενεδρών, συνεχή συλλογή πληροφοριών και στοιχείων σχετικών με τον εχθρό, διαχείριση σημείου ελέγχου οχημάτων (check point), διάνοιξη διαδρόμου σε “ναρκοπέδιο”, εντοπισμό παγιδεύσεων, συλλογή πληροφοριών, διαπραγματεύσεις και διαχείριση τοπικής ανθρωπιστικής κρίσης, ανακατάληψη κατεχόμενων κτιρίων και εχθρικών θέσεων, κατάσβεση “δασικής πυρκαγιάς” με χρήση πυροσβεστικών μέσων, πρώτες βοήθειες μάχης σε πολλαπλούς τραυματίες (mass casualty, combat triage), τακτική διακομιδή τραυματιών, ορθή αναγνώριση οπλικών συστημάτων γειτονικών κρατών, χρήση κωδικοποιημένων επικοινωνιών, (security authentication) κ.α.

Ο γράφων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της άσκησης, αυτό των επιχειρήσεων στις λαβυρινθώδεις στοές των παλαιών ορυχείων του Λαυρίου, ένα αντικείμενο εκπαίδευσης που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα, λόγω του ρόλου που έπαιξαν και παίζουν υπόγειες δομές τόσο στην Ουκρανία, όσο και εν συνεχεία στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και παλαιότερα στην Βηρυτό και αλλού.

Ασκήσεις σαν την Athens Patrol καταδεικνύουν ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου τους (ή ακόμη και εις βάρος επαγγελματικών τους υποχρεώσεων), καθώς και σημαντικά ποσά χρημάτων και να υποστούν μεγάλη σωματική καταπόνηση, μόνο και μόνο για να είναι σε θέση να πολεμήσουν αποτελεσματικά για την Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου.

Δυστυχώς, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του στρατεύματος δεν έχει αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες. Και όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κονιορτοποιήσει τις αφελείς αντιλήψεις περί “μικρών, ευέλικτων” επαγγελματικών στρατών και έχει καταδείξει την τεράστια σημασία της εφεδρείας, καθώς και τη διεύρυνση των ηλικιακών ομάδων που συμμετέχουν σε αυτήν, δεδομένων των αμείλικτων δημογραφικών δεδομένων στην Ευρώπη γενικώς και στην Ελλάδα ειδικότερα.

Η Athens Patrol 2023, κατέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι οι Έλληνες έφεδροι αποτελούν ένα αναξιοποίητο στοιχείο, πολύ μεγάλης σημασίας, για την αμυντική ικανότητα της χώρας, ιδιαίτερα υπό τις νέες επιχειρησιακές και γεωπολιτικές συνθήκες και τα νέα τεχνολογικά δεδομένα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι