ΘΕΜΑ

Ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από κοντέινερ σε εμπορικά πλοία

Ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από κοντέινερ σε εμπορικά πλοία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Στο παρελθόν είχαμε ασχοληθεί με τη μετατροπή εμπορικών πλοίων σε πλατφόρμες μάχης, μία πρακτική που προσφέρει οικονομικές αλλά κι αποτελεσματικές λύσεις. Η πρακτική αυτή επανέρχεται στην επικαιρότητα με την ανακοίνωση από το Ιράν ότι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους από εκτοξευτές μεταμφιεσμένους σε τυπικά κοντέινερ πλοίων, που φιλοξενούνταν σε ένα από τα πλοία-βάσεις που χρησιμοποιούν.

Για πολλούς λόγους το εμπορικών προδιαγραφών πλοίο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Πρώτον, το κόστος ενός πλοίου, οποιουδήποτε τονάζ, είναι κλάσμα με διψήφιο παρανομαστή του κόστους μιας φρεγάτας.
  • Δεύτερον, όπως φαίνεται από τις επιθέσεις των Χούτι, αντέχουν τα πλήγματα –λόγω κατασκευής– πολύ καλύτερα από πολεμικά πλοία. Τα πολεμικά σε γενικές γραμμές είναι πολύπλοκα συστήματα με όλα τα λειτουργικά τους υποσυστήματα στοιβαγμένα σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο. Ένα καλό πλήγμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  • Τρίτον, τα κοντέινερ έχουν εξαρχής σχεδιαστεί να μπορούν να μετακινούνται εύκολα. Άρα τα μεταφέρεις από πλοίο σε πλοίο ανάλογα με τις ανάγκες σου, ή στη στεριά.

Ο συνδυασμός των Ιρανών διευρύνει σημαντικά την εμβέλεια αυτών των όπλων για αιφνιδιαστικά πλήγματα, ειδικά, επειδή τα κοντέινερ μπορούν να τοποθετηθούν σε όποιο σκάφος έχει τον χώρο να τα φιλοξενήσει. Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναφέρει ότι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατηγορίας Fateh εκτοξεύτηκαν πρόσφατα από το πλοίο Shahid Mahdavi. Το συγκεκριμένο είναι μετατροπή πλοίου μεταφοράς κοντέινερ κρατικής εταιρείας, το οποίο παρέλαβε το Ιρανικό Ναυτικό τον Μάρτιο 2023.

Τουλάχιστον ένας από τους πύραυλους έπληξε επιτυχώς τον στόχο του στην κεντρική έρημο του Ιράν, όπως αναφέρθηκε. Η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία συνέβησαν όλα αυτά, το μοντέλο πυραύλων Fateh και η απόσταση που διένυσαν οι πύραυλοι για να φτάσουν στους στόχους τους, παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. Πλάνα που κυκλοφόρησαν από το Tasnim, δείχνουν δύο πυραύλους να εκτοξεύονται από εκτοξευτές που βρίσκονται σε δύο ξεχωριστά εμπορευματοκιβώτια στο σκάφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό, φαίνονται οι εκτοξεύσεις από διάφορες οπτικές γωνίες και πλάνα από drone. Δείχνει επίσης την υποτιθέμενη πρόσκρουση σε έναν στόχο ενός από τους πυραύλους. Άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε από το Πρακτορείο Ειδήσεων IRNA δείχνει επίσης τις εκτοξεύσεις από άλλες οπτικές γωνίες, καθώς και αυτό που φαίνεται να είναι πλάνα από τη θέση του χειριστή μέσα στο πλοίο.

Όπως προαναφέραμε, είναι ασαφές ποιοι τύποι πυραύλων εκτοξεύτηκαν. Το Tasnim σημειώνει ότι οι πύραυλοι κλάσης Fateh έχουν βεληνεκές 1.700 χλμ. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Kheiber Shekan. Ωστόσο, άλλα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι το βεληνεκές των πυραύλων ήταν πάνω από 750 χλμ, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να ήταν κλάσης Dezful (MRBM), τα οποία έχουν γνωστό βεληνεκές πάνω από 1.000 χλμ. Κάποιοι υποθέτουν ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να ήταν βαλλιστικοί μικρού βεληνεκούς Zolfaghar (SRBM), οι οποίοι έχουν γνωστό βεληνεκές 700 χλμ. Οι Zolfaghar είναι βελτιωμένη έκδοση του Fateh 110, το οποίο έχει λειτουργική εμβέλεια 200-300 χλμ.

Η ισχύς του Ιράν

Η χρήση εκτοξευτών μεταμφιεσμένων σε κοντέινερ δεν είναι πρωτοφανής. Πριν από χρόνια, η Ρωσία έκρυψε συστήματα εκτόξευσης πυραύλων κρουζ σε κοντέινερ με σκοπό να τα πουλήσει. Η χρήση αρθρωτών εκτοξευτών που τοποθετούνται σε κοντέινερ διαδίδεται συνεχώς. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει εκτοξευτή για πυραύλους Tomahawk και SM-6 σε κοντέινερ που λειτουργούν τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Πολλοί περισσότεροι τύποι εκτοξευτών χρησιμοποιούν τώρα κοντέινερ.

Ενώ ορισμένοι χρησιμοποιούν κοντέινερ λόγω του μικρού κόστους και της υλικοτεχνικής υποστήριξης, άλλοι το κάνουν για να κρύψουν τους πυραύλους, ώστε να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων. Σαφώς, αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια που βρίσκονται τα πυραυλικά συστήματα, ειδικά όσα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές. Σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και οι Χούτι στην Υεμένη χρησιμοποιούν απλούστερους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύονται από κοντέινερ, στα οποία τους κρύβουν. Αυτή είναι μια σχετικά νέα πρακτική, αλλά δεν είναι τόσο εκλεπτυσμένη όσο αυτό που βλέπουμε εδώ, ούτε συνδυάζεται με την πιο σύγχρονη τεχνολογία ιρανικών πυραύλων. Αυτοί, άλλωστε, δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί στη θάλασσα.

Η δοκιμή, στην οποία αναφερόμαστε, αφορά βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι ήταν άριστα μεταμφιεσμένοι σε τυπικά κοντέινερ που βρίσκονται σε πλοίο. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες, επειδή περιπλέκει σοβαρά την παρακολούθηση πιθανών απειλών, δίνει στον εχθρό μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσον αφορά τον αιφνιδιασμό επειδή δεν ανιχνεύονται και επιτρέπει στα όπλα να τοποθετούνται πολύ εγγύτερα στον στόχο από εκεί που θα μπορούσαν να βρίσκονται εάν δεν ήταν κρυμμένα. Με άλλα λόγια, ουσιαστικά καθιστά κάθε εμπορικό πλοίο που μεταφέρει κοντέινερ πιθανή απειλή.

Η χρήση εμπορικών πλοίων ως πλατφόρμα εκτόξευσης πυραύλων σημαίνει ότι οι στόχοι σε μεγάλη απόσταση, που ήταν απρόσιτοι, τώρα καθίστανται προσιτοί και μάλιστα χωρίς την εμφάνιση νέων όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας. Ενώ όλα αυτά ήταν ήδη μια αυξανόμενη ανησυχία για τους πυραύλους κρουζ, η εισαγωγή βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από εμπορικά πλοία προσθέτει προκλήσεις. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν. Φτάνουν στον στόχο πολύ πιο γρήγορα, αφήνοντας λιγότερο χρόνο για αντίδραση. Γι’ αυτούς τους λόγους, μεταξύ άλλων, είναι ιδιαίτερα απειλητικοί.

Πύραυλοι σε κοντέινερ

Η τοποθέτηση ενός αρθρωτού συστήματος εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων σε σχεδόν οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο με αρκετό χώρο, ανεξάρτητα από το αν είναι μεταμφιεσμένο ή όχι, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το Ιράν. Αυτό τόνισε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί: «Τα ανοιχτών υδάτων πολεμικά πλοία μας μπορούν να είναι παρόντα σε όποια τοποθεσία, οπουδήποτε στον κόσμο και όταν μπορούμε να εκτοξεύουμε πυραύλους από αυτά, δεν υπάρχει ασφαλές σημείο για μια δύναμη που σκοπεύει να δημιουργήσει ανασφάλεια σε εμάς».

Η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους για να χτυπήσει στόχους στη Συρία, το Ιράκ και το Πακιστάν. Αν κι αυτά μπορεί να μην είχαν άμεση σχέση με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αναμφίβολα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ σχετικά με την αποφασιστικότητα του Ιράν να χρησιμοποιήσει το τεράστιο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του και την αυξανόμενη εμβέλεια και ακρίβεια αυτού του οπλοστασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά, αυτή η δοκιμή έρχεται εν μέσω της έξαρσης των συζητήσεων γύρω από τις απειλές που αντιπροσωπεύουν οι ενέργειες των Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Είναι οι πρώτοι στον κόσμο που εκτόξευσαν αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί εάν οι Χούτι χρησιμοποιήσουν εμπορικά πλοία με κρυμμένους σε κοντέινερ πυραύλους για ασύμμετρες επιθέσεις μακριά από την Υεμένη;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι