Θρίλερ με την νατοϊκή άσκηση RAMSTEIN FLAG 24 – Γιατί αποσύρθηκε η Τουρκία
25/09/2024Επέμεινε μέχρι τέλους η Τουρκία στις ενστάσεις που είχε ήδη από τον Αύγουστο, όσον αφορά κάποιες “λεπτομέρειες” της ΝΑΤΟϊκής άσκησης RAMSTEIN FLAG 24 που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα. Εξαρχής έθεσε θέμα για την υποβολή σχεδίων πτήσης στο FIR Αθηνών και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Σήμερα σύμφωνα με το onalert.gr η Τουρκια αποφάσισε να μη συμμετάσχει.
Τον Αύγουστο οι Τούρκοι έλεγαν ότι πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ και δεδομένου ότι θα πετούν σε ΝΑΤΟϊκό εναέριο χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν σχέδια πτήσης. Επέμειναν ότι θα μπορούν να μεταβαίνουν στις αεροπορικές βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας χωρίς κανένα σχέδιο πτήσης προς την Πολεμική Αεροπορία, παρά μόνο προς το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης της άσκησης. Ο ισχυρισμός της Τουρκίας φέρεται να απορρίφθηκε μάλλον στην ολότητά του.
Η ηγεσία του ΝΑΤΟ, που ήθελε να περάσει το μήνυμα κυρίως προς την Ρωσία ότι η συμμαχία είναι ενιαία και αδιαίρετη, εξέφρασε δυσαρέσκεια. Τότε το ΝΑΤΟ -σύμφωνα με πληροφορίες- συνέστησε στην Ελλάδα να αποδεχτεί την υποβολή σχεδίων πτήσεων προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, κάτι που η Ελλάδα αρνήθηκε κατηγορηματικά, καθώς θα νομιμοποιούσε την αμφισβήτηση του ελληνικού FIR. Το ΝΑΤΟ για να πιέσει περισσότερο την Ελλάδα, “διέρρεε” πως ίσως η άσκηση ακυρωθεί. Μάλιστα έλεγαν ότι η άσκηση θα γινόταν στη Γερμανία. Και αυτή η “λύση” ήταν κατά της Ελλάδας στην ουσία.
Παρόμοιο θέμα είχε δημιουργηθεί τον Μάιο του 2022 όταν η Ελλάδα διοργάνωσε στον Άραξο την μεγάλη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση Tiger Meet με την Τουρκία να είναι απούσα. Ήταν μια εποχή με ένταση στο Αιγαίο και με μπαράζ υπερπτήσεων, αλλά ήταν φρέσκια και η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Τότε η Τουρκία αποκλείσθηκε σχετικά εύκολα, είτε γιατί η Ελλάδα είχε “πατήσει πόδι”, είτε γιατί η Τουρκία “έκανε νερά” συντασσόμενη με την Ρωσία.
Όσον αφορά στα τρέχοντα, όμως, έγιναν πολλές προσπάθειες να υποχωρήσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με το onalert.gr αργά το βράδυ της Δευτέρας το Τουρκικό Επιτελείο ενημέρωσε το Ελληνικό Επιτελείο ότι η Πολεμική τους Αεροπορία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην άσκηση. Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν απογειώθηκαν ποτέ από τη βάση τους και φυσικά ουδέποτε η τουρκική πλευρά κατέθεσε τα απαραίτητα Σχέδια Πτήσης εντός του FIR Αθηνών, όπως όλες οι υπόλοιπες αεροπορίες των κρατών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στην άσκηση. Ενδεικτικό είναι ότι η Τουρκία ήταν η μοναδική από τις συνολικά 13 χώρες οι οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή στην άσκηση η οποία δεν υπέγραψε το «Χplan» και όπως όλα δείχνουν θα είναι η μοναδική η οποία δεν θα λάβει μέρος στη «RAMSTEIN FLAG 24».
Η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο είχαν τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι τα αεροσκάφη της Τουρκίας είναι καλοδεχούμενα και η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή των γειτόνων στην άσκηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι είναι δεδομένες οι «κόκκινες γραμμές» που αφορούν την κατάθεση Σχεδίων Πτήσης, την αναγνώριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας, αλλά και του δικαιώματος για Έρευνα-Διάσωση εντός του FIR Αθηνών.
Οι πληροφορίες για την RAMSTEIN FLAG 24
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο τα Σχέδια Πτήσης των τουρκικών μαχητικών αλλά και του ιπτάμενου τάνκερ το οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί στο Άκτιο να φτάσουν «δια της πλαγίας» στην Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου, όμως φαίνεται ότι και πάλι οι γείτονες εμφανίστηκαν αρνητικοί. Αν αληθεύει αυτό, σημαίνει ότι η Ελλάδα το δέχτηκε και ότι τελικά αρνήθηκε η Τουρκία επειδή ήθελε ακόμα περισσότερες υποχωρήσεις. Οι Τούρκοι ήλπιζαν μέχρι τέλους ότι το ΝΑΤΟ θα πίεζε την Ελλάδα σε όλα τα σημεία. Λεπτομέρειες δεν ξέρουμε. Σύμφωνα με το onalert «η AIRCOM ήταν αδύνατο να παρακάμψει τις Ελληνικές θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη νομιμότητα και στην πάγια τακτική της Συμμαχίας για σεβασμό των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων των κρατών-μελών».
Εντούτοις και μόνον ότι συζητήθηκε να δώσουν σχέδιο πτήσης στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, κάτι που η Ελλάδα είχε απορρίψει κατηγορηματικά προ διετίας και φέρεται να απέρριψε και τον Αύγουστο, δείχνει ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην Ελλάδα και ότι απλώς οι Τούρκοι αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο απαιτητικοί, θέτοντας ζήτημα και για την έρευνα και διάσωση. Είναι δηλαδή πιθανόν η Ελλάδα να δέχτηκε τελικά να δώσουν σχέδιο πτήσης στο ΝΑΤΟ αλλά να “πάτησε πόδι” μόνον στα υπόλοιπα ζητήματα, και ως εκ τούτου η Τουρκια αποχώρησε “θιγμένη”.
Ανεξαρτήτως των τυχόν πιέσεων που τεκμαίρεται ότι ασκήθηκαν, η Ελλάδα απέρριψε κατηγορηματικά από πλευράς της και ένα άλλο σενάριο ως “λύση”, το να πετάξουν τα τουρκικά μαχητικά μόνο με προφορική ενημέρωση και ανοιχτό το IFF (το Σύστημα Αναγνώρισης Αεροσκαφών). Η Ελλάδα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο το οποίο μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από την Τουρκία για ένα μόνιμο ανάλογο καθεστώς πτήσεων πάνω από το Αιγαίο.
Η απουσία της Τουρκίας από την άσκηση δεν πρόκειται φυσικά να επηρεάσει τον σχεδιασμό της «RAMSTEIN FLAG 24». Ήδη στην Ανδραβίδα έχει προσγειωθεί μεγάλος αριθμός μαχητικών από Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία, ενώ αναμένονται τις επόμενες ώρες και άλλα μαχητικά μεταξύ των οποίων τα Αμερικανικά F-35. Από αύριο μάλιστα αρχίζουν και οι πρώτες πτήσεις εξοικείωσης γύρω από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.
Τα σενάρια της άσκησης έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κυρίως στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και σε περιοχές του Αιγαίου, όχι όμως στο Ανατολικό Αιγαίο. H «RAMSTEIN FLAG 24» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου.