ΘΕΜΑ

Σε κλοιό σκανδάλων το Αμερικανικό Ναυτικό – Συνελήφθη πρώην υπαρχηγός επιχειρήσεων

Σε κλοιό σκανδάλων το Αμερικανικό Ναυτικό – Συνελήφθη πρώην υπαρχηγός επιχειρήσεων, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρώην υπαρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ ήταν διοικητής ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική.

Ο Ρόμπερτ Μπερκ, 62 ετών, συνελήφθη μαζί με δύο επιχειρηματικά στελέχη, τον Γιονγκτσούν “Τσάρλι” Κιμ και τη Μέγκαν Μέσεντζερ. Κατηγορούνται για δωροδοκία και συνωμοσία για δωροδοκία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την Παρασκευή. «Ο Μπερκ κατηγορείται επίσης για πράξεις που επηρεάζουν προσωπικά-οικονομικά συμφέροντα και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων από την κυβέρνηση. Εάν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 30 ετών και ο Κιμ και η Μέσεντζερ αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κατηγορητηρίου.

Πρώην αξιωματικός υποβρυχίων, ο Μπερκ υπηρέτησε ως υπαρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020, στη συνέχεια ως διοικητής των αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής και της Διοίκησης των Μικτών Δυνάμεων των Συμμάχων.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι οι Κιμ και Μέσεντζερ είναι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι ενός εργολάβου στον τομέα της άμυνας, τον οποίο προσδιόρισαν ως «Εταιρεία Α». Πάντως ο ιστότοπος της εταιρείας υπηρεσιών NextJump αναφέρει έναν Τσάρλι Κιμ και μια Μέγκαν Μέσεντζερ ως συνδιευθύνοντες συμβούλους, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί αν είναι τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί.

Το χρονικό του σκανδάλου 

Από το 2018 έως το 2019, η “Εταιρεία Α” παρείχε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού σε ένα μικρό τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού. Το Ναυτικό έληξε την σύμβαση στα τέλη του 2019 και είπε στους αξιωματούχους της εταιρείας να μην επικοινωνήσουν με τον Μπερκ. «Παρά τις οδηγίες του Πολεμικού Ναυτικού, οι Κιμ και Μέσεντζερ φέρεται να συναντήθηκαν με τον Μπερκ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2021, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την επιχειρηματική σχέση της “Εταιρείας Α” με το Ναυτικό», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Στη συνάντηση, οι κατηγορούμενοι φέρεται να συμφώνησαν ότι ο Μπερκ θα χρησιμοποιούσε τη θέση του ως Ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού για να υπογράψει μια αποκλειστική σύμβαση με την “Εταιρεία Α”, με αντάλλαγμα μελλοντική απασχόληση του στην εταιρεία. Φέρεται μάλιστα να συμφώνησαν ότι ο Μπερκ θα χρησιμοποιούσε την επίσημη θέση του για να επηρεάσει άλλους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού για να ανατεθεί άλλη μια σύμβαση στην “Εταιρεία Α”  που θα αφορούσε την εκπαίδευση ενός μεγάλου μέρους του Πολεμικού Ναυτικού. Σε “τριψήφια εκατομμύρια” εκτιμούσε ο Μπερκ το κόστος της σύμβασης”. 

Αρκετούς μήνες αργότερα, ο Μπερκ, που τότε υπηρετούσε ως διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής και της Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων όπως προαναφέραμε, φέρεται να διέταξε προσωπικό του ναυτικού να αναθέσει σύμβαση 355.000 δολαρίων στην εταιρεία για την εκπαίδευση του προσωπικού υπό τη διοίκηση του στην Ιταλία και την Ισπανία, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η “Εταιρεία Α” πραγματοποίησε την εκπαίδευση τον Ιανουάριο του 2022. Στη συνέχεια, ο Μπερκ φέρεται να προώθησε την “Εταιρεία Α” σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να πείσει έναν ανώτερο Ναύαρχο να αναθέσει άλλη μια σύμβαση στην “Εταιρεία Α”. Για να κρύψει το σχέδιο, ο Μπερκ φέρεται να έκανε πολλές ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στους αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του ψευδούς ισχυρισμού ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην έκδοση της σύμβασης και υπονοώντας ψευδώς ότι οι συζητήσεις για την απασχόληση της “Εταιρείας Α” με τον Μπερκ ξεκίνησαν μόνο μήνες μετά την ανάθεση της σύμβασης», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «τον Οκτώβριο του 2022, ο Μπερκ άρχισε να εργάζεται στην “Εταιρεία Α” με ετήσιο αρχικό μισθό $500.000 και επιχορήγηση 100.000 δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών».

Σκάνδαλα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια μέρα με την εμφάνιση στο δικαστήριο του Λέοναρντ Γκλεν Φράνσις, ο οποίος καταδικάστηκε το 2015 για δωροδοκία πολλών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να αποκτήσει προσοδοφόρα συμβόλαια για την εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων σε ξένα λιμάνια. Η υπόθεση αναφέρεται σκάνδαλο δωροδοκίας “Fat Leonard”. Το γεγονός ότι η υπόθεση Μπερκ ήρθε στο κατόπι της έρευνας για το σκάνδαλο “Fat Leonard” προκαλεί ερωτηματικά για το εάν η ανώτερη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το Πεντάγωνο πήραν κανένα μάθημα από όλα αυτά τα σκάνδαλα.

Στην υπόθεση “Fat Leonard”, 91 ναύαρχοι ήταν υπό έρευνα ή ανακρίθηκαν, πράγμα που το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν παραδέχτηκε ποτέ επισήμως. Ένας πήγε φυλακή, όμως δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη για την συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων εμπλεκομένων. Το ζήτημα απλά δείχνει την έλλειψη λογοδοσίας της ναυτικής ηγεσίας και την απροθυμία του Ναυτικού να αξιολογήσει την ευρύτερη δυσλειτουργία των δομών του. Για το σκάνδαλο Μπερκ, ο επικεφαλής εκπρόσωπός του, αντιναύαρχος Ράιαν Πέρι, περιορίστηκε να δηλώσει πως «το Πολεμικό Ναυτικό συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι