Τα ραντάρ στην Κύπρο και η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ
30/11/2024Σύμφωνα με δημόσιες πηγές η GCHQ είναι μια βρετανική κυβερνητική, παγκοσμίως κορυφαία, υπηρεσία πληροφοριών κυβερνοχώρου και ασφάλειας με αποστολή να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ασφαλές.
Οι άνθρωποί της GCHQ χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής, τεχνική εφευρετικότητα και ευρείας κλίμακας συνεργασίες για να εντοπίσουν και να αναλύσουν τις απειλές που διαταράσσουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προτεραιότητές της καθορίζονται από το Integrated Review Refresh 2023 και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, καθώς και της Μικτής Επιτροπής Πληροφοριών.
Προσπαθεί πάντα να παραμένει ένα βήμα μπροστά από αυτούς που θέλουν να βλάψουν το έθνος και τον λαό. Η εστίασή της αλλάζει καθώς εξελίσσονται οι παγκόσμιες απειλές. Υπήρξε μέρος της εθνικής απάντησης στην πανδημία Covid-19. την προστασία του NHS, την υποστήριξη της ανάπτυξης της επιστήμης δεδομένων από την κυβέρνηση και τη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας του βρετανικού έθνους. Ο ρόλος τους είναι να διατηρήσουν την ψηφιακή πατρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου ασφαλή και ευημερούσα και είναι πιο κρίσιμος από ποτέ.
Χρησιμοποιούν τρεις δυνατότητες σε πέντε τομείς αποστολής για να εκτελέσουν το έργο τους: Αντιτρομοκρατία – Σταματώντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενάντια στα συμφέροντά του στο εξωτερικό. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – Κάνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο το ασφαλέστερο μέρος για να ζήσετε και να κάνετε επιχειρήσεις στο διαδίκτυο. Στρατηγικό πλεονέκτημα – Διαχείριση των απειλών από εχθρικά κράτη, προώθηση της ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου και διαμόρφωση του διεθνούς περιβάλλοντος
Σοβαρό & οργανωμένο έγκλημα – Μείωση της κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που προκαλεί το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποστήριξη στην Άμυνα – Προστασία του αμυντικού προσωπικού και των πόρων και υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στον πόλεμο
Η GCHQ και τα ραντάρ στην Κύπρο
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές και την τότε ειδησεογραφία, η αντίδραση στον πόλεμο του Σουέζ το 1956 οδήγησε στην έξωση του GCHQ από αρκετούς από τους καλύτερους ξένους χώρους συλλογής SIGINT, συμπεριλαμβανομένου του νέου Perkar, της τοποθεσίας Κεϋλάνη και της RAF Habbaniya, στο Ιράκ. Το προσωπικό μετακόμισε σε μεγάλο βαθμό σε καταυλισμούς με σκηνές σε στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, που αργότερα έγινε Περιοχή Βάσεων.
Είναι γι αυτό που σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου μετά το 2010 ‘’Το GCHQ εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει την παρουσία του στην Κύπρο μετά την ανεξαρτησία’’. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν αναλυτικά πως έγγραφα που κυκλοφόρησαν από τα Εθνικά Αρχεία αποκαλύπτουν την αποφασιστικότητα των υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του GCHQ, να διατηρήσουν έναν σταθμό ακρόασης στην Κύπρο μετά την ανεξαρτησία του νησιού.
Τα αρχεία που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι οι MI5 και MI6 ανησυχούσαν πολύ για την δυνατότητα να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται από το νησί στην ανατολική Μεσόγειο – ένα στρατηγικά σημαντικό σημείο για τη Μέση Ανατολή – αφού το νησί έγινε ανεξάρτητο το 1960. Τα έγγραφα είναι επεξεργασμένα σε μεγάλο βαθμό, αλλά αναφέρονται στο Box 500 και στο Box 600, κωδικούς για την MI5 και την MI6. Αναφέρονται επίσης στην επιθυμία να “διατηρηθεί η επαφή με άλλες βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που εδρεύουν στην Κύπρο”. Αν και η GCHQ, η οποία έχει την έδρα της στο Cheltenham στο “ντόνατ” του Α40, δεν κατονομάζεται στα έγγραφα.
Ένα σημείωμα που παρήχθη από την Επιτροπή Πληροφοριών Κυρίαρχων Περιοχών, με την ένδειξη άκρως απόρρητο, αντιγράφηκε στον Sir Eric Jones, ο οποίος ήταν διευθυντής του και η ανάρτηση ακρόασης εκείνη τη περίοδο αυτό μαρτυρεί. Αναφέρεται ότι οι βρετανικές δυνάμεις διαχειρίζονται έναν σταθμό ακρόασης στον Άγιο Νικόλαο για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών Cheltenham και ότι μια βάση της RAF στην κορυφή του όρους Τρόοδος, το υψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει επίσης σταθμός για την παρακολούθηση δορυφορικών επικοινωνιών.
Εκείνη την περίοδο των πιο πάνω δημοσιευμάτων ο βρετανικός τύπος δημοσίευσε και πληροφορίες από απόρρητα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν τα οποία φέρεται να δείχνουν ότι το μισό κόστος λειτουργίας της βάσης του Αγίου Νικολάου, στη Δεκέλεια, πληρώνεται από τον Αμερικανό ομόλογο του GCHQ, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.
Αναφορά του βρετανικού στρατού
Τι πληροφορεί ο Βρετανικός Στρατός για τις εγκαταστάσεις στο Τρόοδος: Σε δημόσιες πληροφορίες προς στρατιωτικούς που επιθυμούν να εργαστούν στην Κύπρο ο Βρετανικός Στρατός αναφέρει τα παρακάτω για τον χώρο ραντάρ στο Τρόοδος. «Ο Σταθμός Τροόδου είναι το παλαιότερο εναπομείναν βρετανικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Κύπρο. Ο σταθμός δημιουργήθηκε το 1878 όταν η Κύπρος παραχωρήθηκε στη Βρετανία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επέκταση στην Εγγύς Ανατολή. Οι πρώτοι στρατιώτες που έφτασαν στην Κύπρο προέρχονταν από την εκστρατεία των Αιγυπτίων και αρχικά στάλθηκαν στα Πολεμίδια, βόρεια της Λεμεσού.
»Ήταν εξαντλημένοι και ερειπωμένοι από αρρώστιες στην Αίγυπτο, όπου αρκετοί από αυτούς είχαν ήδη υποκύψει στον τύφο. Εκείνες τις μέρες η ελονοσία ήταν ενδημική στο νησί και η καλοκαιρινή ζέστη αφόρητη. Αποφασίστηκε λοιπόν η ίδρυση ενός λόφου στα βουνά του Τροόδους και η παροχή ενός νοσοκομείου υπαίθρου. Ο βρετανικός στρατός και οι βρετανικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που κυβερνούσαν το νησί μετακόμισαν στο Τρόοδος τους καλοκαιρινούς μήνες για να επωφεληθούν από τις πιο δροσερές και υγιεινές συνθήκες των βουνών.
»Το ταξίδι από τα Πολεμίδια κράτησε δύο μέρες με μουλάρια και με τα πόδια. Νυχτερινή στάση έγινε στο χωριό Περαπέντι. Χρησιμοποίησαν τους στρατιωτικούς δρόμους που ερευνήθηκαν από τον λοχαγό Κίτσενερ (μετέπειτα Λόρδος Κίτσενερ) και κατασκευάστηκαν από τους Βασιλικούς Μηχανικούς. Το Τμήμα μας είναι ένα απόσπασμα επικοινωνιών της Μονάδας Σήματος Κοινής Υπηρεσίας (Κύπρος) (JSSU (Κύπρος). Γεωγραφικά απομακρυσμένο, το απόσπασμα βρίσκεται στο σταθμό Τροόδους στα βουνά του Τροόδους, 100 μίλια από τον Άγιο Νικόλαο».
»Ο ίδιος ο σταθμός έχει λίγες εγκαταστάσεις. υπάρχει ένα μικρό κατάστημα που πουλάει τα απολύτως απαραίτητα όπως ψωμί και γάλα.
Το μικρό χωριό Πλάτρες, που απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα, έχει διάφορες αγορές που πωλούν άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ο σταθμός διαθέτει ένα μικρό γυμναστήριο εξοπλισμένο με μηχάνημα τρεξίματος, κωπηλατική μηχανή και εγκαταστάσεις προπόνησης με βάρη.
Το ίδιο το χάος φιλοξενεί ένα μικρό μπαρ, αίθουσα τηλεόρασης με Sky TV και μπιλιάρδο. Είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη και το προσωπικό που έχουν αναρτηθεί στην ενότητα.
»Υπάρχει επίσης ένα γήπεδο σκουός και ένα γήπεδο τένις στο σταθμό. Τους χειμερινούς μήνες, το χιονοδρομικό κατάστημα NEFSKI του σταθμού χρησιμοποιείται εκτενώς, αξιοποιώντας τις πίστες σκι στον Όλυμπο. Μπορείτε να νοικιάσετε σανίδες χιονιού και εξοπλισμό σκι με μειωμένη τιμή. Δύσκολες καιρικές συνθήκες παρουσιάζονται κατά τη χειμερινή περίοδο. Ως εκ τούτου, τα οχήματα 4×4 είναι απαραίτητα».
Αυτή είναι η ιστορία και η τωρινή παρουσία του σταθμού Ραντάρ στο Τρόοδος το όποιο σύμφωνα με ερευνητικές πληροφορίες μαζί με ποικίλες ενισχύσεις σημάτων και εφαρμογών στηρίζει δυτικές υπηρεσίες στο έργο της εποπτείας και παρακολούθησης των επικοινωνιών και των πολεμικών εφαρμογών με δορυφόρους σε όλη τη Μέση και την Εγγύς Ανατολή.