ΘΕΜΑ

Διαρροές πυραυλικών μυστικών της Κίνας στις ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν

Έρευνες του Πεκίνου στην κινεζική πυραυλική δύναμη – περιλαμβάνει πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανών να πλήξουν τις ΗΠΑ – έχουν οδηγήσει στην απομάκρυνση τουλάχιστον 70 στελεχών. Το κίνητρο της διευρυνόμενης έρευνας είναι η υποψία ότι στρατηγοί της πυραυλικής δύναμης διοχέτευσαν στις ΗΠΑ πυραυλικά μυστικά της Κίνας.

Ένα θρίλερ μαίνεται στις κινεζικές πυραυλικές δυνάμεις: Συγκεκριμένα, όταν ο πρόεδρος Σι επισκέφθηκε τον Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος του αποκάλυψε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Κιν Γκανγκ έπαιξε ρόλο στη διαρροή των πυραυλικών μυστικών, σύμφωνα με ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Κιν απολύθηκε από υπουργός Εξωτερικών στις 25 Ιουλίου. Τελευταία φορά εθεάθη στις 25 Ιουνίου, ενώ ο υποστράτηγος Λι Γιουτσάο –τότε διοικητής της κινεζικής πυραυλικής δύναμης– συνελήφθη την ίδια περίοδο, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι ο Κιν συνδεόταν με την έρευνα της πυραυλικής δύναμης.

Μέχρι στιγμής, περίπου 70 άτομα έχουν συλληφθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι εμπλέκονται επίσης προμήθειες και logistics, είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Από ό,τι φαίνεται το Πεκίνο παίρνει πολύ σοβαρά την έρευνα. Η πυραυλική δύναμη θα είναι η πιο κρίσιμη στρατιωτική δύναμη, εάν το Πεκίνο αποφασίσει να επιτεθεί στην Ταϊβάν και για επιθετικό, αλλά κυρίως για αποτρεπτικό ρόλο.

Το Πεκίνο θεωρεί κρίσιμης σημασίας την επανεξέταση της πίστης των στελεχών της πυραυλικής δύναμης, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθούν οι διαταγές σε περιόδους κρίσης. Η πυραυλική δύναμη είναι υπεύθυνη και για την ανάπτυξη στρατοσφαιρικών όπλων. Επιπλέον, η διαφθορά στη δομή προμηθειών του Λαϊκού Στρατού έχει επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα των όπλων και τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων αλυσίδων εφοδιασμού. Η καταπολέμησή της είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για τον πρόεδρο Σι, αλλά και για τον Στρατό.

Δύο καίριες αποπομπές

Το ζήτημα δεν αφορά υπεξαίρεση χρημάτων ή μίζες, αλλά κυρίως την χαλαρότητα των προτύπων ποιοτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό κατώτερης ποιότητας. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει επηρεάσει και τις πυραυλικές δυνάμεις. Δεδομένου ότι πυραυλικά μυστικά της Κίνας έπεσαν στα χέρια της Ουάσιγκτον, θα κοστίσει εκατοντάδες δισ. δολάρια στο Πεκίνο να αναδιαμορφώσει το πυραυλικό του σύστημα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σι έδωσε εντολή να απομακρυνθεί ο Κιν από υπουργός, όπως και να απολυθεί ο Λι Σανγκφού από το υπουργείο Άμυνας. Ο Λι έχει τεθεί υπό κράτηση, οι οποίες πρέπει να τον ανακρίνουν για συμβόλαια και προμήθειες, προκειμένου ο Στρατός να επανεξετάσει το απόθεμα πυραύλων και όπλων υψηλής τεχνολογίας. Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στη πυραυλικές δυνάμεις. Είναι κλάδος ισοδύναμος με τον Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία.

Οι πυραυλικές δυνάμεις είναι «αξιόπιστες ικανότητες πυρηνικής αποτροπής και αντεπίθεσης, που ενισχύουν τις δυνάμεις κρούσης ακριβείας ενδιάμεσης και μεγάλης εμβέλειας και την ικανότητα στρατηγικής αντιστάθμισης», σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Σι. Οι κύριοι στόχοι των πυραυλικών δυνάμεων είναι η Ταϊβάν και η Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά μπορούν να πλήξουν την κορεατική χερσόνησο, την Ινδία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η Κίνα, ωστόσο, εστιάζει στους βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων.

Θρίλερ με την τύχη του Κιν

Κάποιες πηγές ισχυρίζονται ότι ο πρώην υπουργός Κιν εκτελέστηκε πριν από λίγους μήνες, αλλά αυτό δεν επαληθεύεται. Άλλοι πιστεύουν ότι εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η δημοσιογράφος του καναλιού Phoenix TV, Φου Ζιαοτιάν πιστεύεται ότι είχε σχέση με τον Κιν. Τον Απρίλιο, έναν μήνα αφότου ο Πούτιν είπε στον πρόεδρο Σι ότι ο Κιν εμπλέκεται στη διαρροή πυραυλικών μυστικών, η Φου επισκέφθηκε την ηπειρωτική Κίνα τον περασμένο Απρίλιο, επισήμως για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση και δεν ακούστηκε ποτέ ξανά τίποτα γι’ αυτήν.

Η τελευταία ανάρτηση της Φου στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, έγινε στις 11 Απριλίου. Είχε κάνει αρκετές αναρτήσεις στο Weibo που άφηναν να εννοηθεί ότι ο Κιν, ένας παντρεμένος άνδρας, είχε αποκτήσει παιδί μαζί της. Αυτές οι αναρτήσεις μεταδόθηκαν τον Ιούλιο περίπου την εποχή της απόλυσης του Κιν από τον υπουργείο Εξωτερικών, παρά τη βαριά λογοκρισία της κινεζικής κυβέρνησης στο Weibo. Αυτό έχει προκαλέσει υποψίες ότι οι αναρτήσεις είναι παραπλανητικές που σχεδιάστηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή από τον κύριο λόγο της πτώσης του Κιν.

Η διαρροή μυστικών φαίνεται ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο απομακρυθέντες εκτίουν ισόβια κάθειρξη ή χειρότερα. Στην Κίνα, η τιμωρία για την προδοσία είναι θάνατος. Κανονικά, μετά την απομάκρυνση ενός αξιωματούχου για διαφθορά, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωνε λεπτομέρειες για τα εγκλήματά του. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει ανακοινώσει δημόσια τους λόγους για την απόλυση του Λι από το υπουργείο Άμυνας και του Κιν από το υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως δεν υπάρχει λόγος για να μην ανακοινώσει τον πιθανολογούμενο θάνατο του Κιν μετά από 4-5 μήνες. Ας σημειωθεί ότι ο Κιν μέχρι και σήμερα παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Κίνας. Η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από τους 205 υψηλότερους αξιωματούχους και έχει την εξουσία να εκλέγει την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Κιν τελεί υπό κράτηση για αρκετούς μήνες, αλλά έχουν συμβεί και χειρότερα σε άλλους που έχουν εκδιωχθεί από το κινεζικό κρατικό μηχανισμό. Δεν υπάρχει, πάντως, ένδειξη ότι οι Κιν και Λι έχουν εκτελεστεί. Υπάρχει πιθανότητα οι φήμες για την εκτέλεση του Κιν να είναι προπαγανδιστικό τέχνασμα από κινέζικες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τον πρόεδρο Σι. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ανταγωνιστικές κινέζικες φατρίες διαδίδουν φήμες σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα για να προωθήσουν την ατζέντα τους, ή να υπονομεύσουν την ατζέντα κάποιου ανταγωνιστή.

Μετά την σύλληψη του Κιν, βγήκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις κινεζικές πυραυλικές δυνάμεις, πράγμα που ενισχύει την εκδοχή για διαρροές. Να σημειωθεί πως ο Λι Κετσιάνγκ, πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά από μια βουτιά σε πισίνα στη Σαγκάη στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Στον 68χρονο Λι έγινε η κηδεία και η νεκρολογία με υψηλές τιμές, αλλά δεν παρέστη ο Σι ή δικοί του άνθρωποι. Κάποιοι και τότε είχαν αφήσει αιχμές για δολοφονία…

Διάρθρωση των πυραυλικών δυνάμεων

Οι πυραυλικές δυνάμεις διαθέτουν τουλάχιστον 40 ταξιαρχίες πυραύλων. Αυτές είναι οργανωμένες σε έξι “βάσεις” (από 61 έως 66), καθεμία με τέσσερις έως οκτώ ταξιαρχίες. Κάθε “βάση” αντιστοιχεί σε μια γεωγραφική περιοχή στην Κίνα. Κάθε ταξιαρχία αποτελείται από πολλά τάγματα ή ανεξάρτητους λόχους οπλισμένους με συγκεκριμένο τύπο βλήματος. Αυτές οι μονάδες είναι οπλισμένες άλλες με συμβατικές και άλλες με πυρηνικές κεφαλές.

Η ταξιαρχία συμβατικών πυραύλων έχει έως και 36 εκτοξευτές με έξι πυραύλους καθένας. Οι κινητές ταξιαρχίες πυρηνικών πυραύλων έχουν 6-12 εκτοξευτές. Η ανάπτυξη σε ταξιαρχίες πυρηνικών πυραύλων που βασίζονται σε σιλό μπορεί να διαφέρει, καθώς αυτό το σχήμα είναι υπό αλλαγή. Όσο μικρότερος είναι ο πύραυλος, τόσο περισσότεροι εκτοξευτές υπάρχουν σε μια ταξιαρχία. Όσες είναι εξοπλισμένες με μικρού βεληνεκούς πυραύλους SRBM (DF-11A ή DF-15B) έχουν συνήθως έως και 36 εκτοξευτές. Τα συστήματα μεσαίου βεληνεκούς έχουν 24-36 εκτοξευτές.

Ταξιαρχίες πυραυλικών δυνάμεων και "Βάσεις"

Οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας αποθηκεύονται στη Βάση 67. Διατηρούνται χωριστά από τα βλήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι το μέγεθος των μονάδων υποστήριξης στη Βάση 67 δεν έχει αυξηθεί. Αυτό δείχνει ότι είτε κατασκευάζεται μια νέα βάση είτε υπάρχει στροφή στην αποθήκευση σε νέα σιλό. Η Κίνα διαθέτει έξι ταξιαρχίες SRBM, εξοπλισμένες με τα συστήματα DF-11, DF-15 και DF-16. Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στην Κίνα να πλήξει κρίσιμους στόχους (κόμβους διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες όπλων και αεροπορικές βάσεις).

Δύο τύποι σιλό

Έγινε πρόσφατα γνωστό ότι η Κίνα αυξάνει τον αριθμό των πυραύλων που αποθηκεύει σε σιλό. Οι λόγοι μπορεί να είναι τρεις: Πρώτον, οι Κινέζοι μπορεί να αισθάνονται ότι οι κινητές δυνάμεις τους μπορεί να μην επιβιώσουν από το πρώτο πλήγμα. Δεύτερον, τα μεγάλα σιλό δημιουργούν ένα “σφουγγάρι πυραύλων” για να απορροφήσει ένα πρώτο πλήγμα και να μπορεί να απαντήσει. Τρίτον, παρέχουν δυνατότητα εξαπάτησης.

Τα κινέζικα σιλό είναι δύο τύπων: αυτά που διαθέτουν πυραύλους στερεού καυσίμου και τα άλλα πυραύλους υγρού καυσίμου. Οι πύραυλοι με στερεά καύσιμα αποτελούν μέρος του συστήματος επαγρύπνησης. Η Κίνα έχει δυνατότητα “πυροδότησης κατά την προειδοποίηση”. Κατασκευάζει τρία νέα πεδία σιλό σε Yumen, Hami και Hanggin Banner, τα οποία μπορούν να χωρέσουν αθροιστικά τουλάχιστον 300 διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM). Ένα μεγάλο μέρος της κατασκευής ολοκληρώθηκε το 2022 και ορισμένα από αυτά τα σιλό θα μπορεί ήδη να φέρουν ICBM.

Τα συστήματα των πυραυλικών δυνάμεων θα είναι στόχοι υψηλής αξίας σε οποιοδήποτε σενάριο σύγκρουσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την αντιαεροπορική προστασία τους. Τα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων της Κίνας είναι ακόμα υπό δοκιμή και εξαρτώνται από το ρωσικό σύστημα S300. Η απουσία μιας πολυεπίπεδης ικανότητας αεράμυνας υποδηλώνει δυνητική ευπάθεια.

Σιλί πυραυλικών δυνάμεων

Αν και οι κινεζικές πυραυλικές δυνάμεις είναι ικανότατη στρατηγική δύναμη, ο ρόλος τους σε τακτικά σενάρια είναι περιορισμένος. Μόλις περάσει το στάδιο της αρχικής σύγκρουσης, ο ρόλος τους θα μειωθεί. Όσο η μάχη παρατείνεται, η αποτελεσματικότητα των πυραύλων περιορίζεται. Αυτό έχει φανεί καθαρά στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις μάχες Ισραήλ-Χαμάς. Μόλις ξεκινήσει η μάχη, η ικανότητα να πολεμάς σε τακτικά επίπεδα είναι πιο κρίσιμη. Οι πυραυλικές δυνάμεις δεν θα κερδίσουν πολέμους για την Κίνα.

Η γενναιόδωρη χρηματοδότηση των πυραυλικών δυνάμεων δημιουργεί μεγάλη διαφθορά. Αυτό είναι ένα από τα διδάγματα της πρόσφατης απόλυσης του υπουργού Άμυνας και άλλων ανωτάτων στελεχών. Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε και δημόσια για την υποτυπώδη ποιότητα των συστημάτων. Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι οι πυραυλικές δυνάμεις είναι καλά χρηματοδοτούμενες, αλλά έχουν διεφθαρμένη ηγεσία και υποτυπώδη εξοπλισμό. Πιθανώς η προσοχή δόθηκε στους διηπειρωτικούς πυραύλους και πολύ λιγότερη σε συμβατικούς. Θα φανεί εάν αυτή η επιλογή είναι μόνιμη ή παρέκκλιση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx