ΘΕΜΑ

Τρύπησαν την τριπλή αεράμυνα του Ισραήλ ιρανικοί πύραυλοι

Τρύπησαν την τριπλή αεράμυνα του Ισραήλ ιρανικοί πύραυλοι, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ο εν εξελίξει πόλεμος του Λιβάνου, τα προειδοποιητικά mail των Χούτι σε ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες για επικείμενες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, η ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ και βεβαίως τα αντίποινα που αναμένονται, αποτελούν μία επικίνδυνη κλιμάκωση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

Το σύστημα που πρωτοστάτησε στην αναχαίτιση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων δεν ήταν το γνωστό μας Iron Dome, που προστατεύει κυρίως τον αστικό ιστό του Ισραήλ, αλλά το σύστημα Arrow που αναχαιτίζει τους πυραύλους ατμοσφαιρικά, δηλαδή στο διάστημα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ) που ανέπτυξε το Arrow, το συγκεκριμένο σύστημα αποδεικνύει «ότι το Ισραήλ διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνολογία για άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων σε διάφορα βεληνεκή».

Το σύστημα Arrow έχει καταρρίψει πρόσφατα βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης έναντι του Ισραήλ. Όμως είχε δράσει και παλαιότερα: Το 2017 είχε καταρρίψει έναν συριακό πύραυλο εδάφους-αέρος που δεν είχε πετύχει το ισραηλινό αεροσκάφος εναντίον του οποίου εκτοξεύτηκε και παρείσφρησε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Όμως η τότε χρήση του δεν είχε πραγματικά αποδείξει ότι θα ήταν επιτυχής έναντι μιας πολύ δυσκολότερης απειλής, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Το Iron Dome έχει γίνει ευρύτερα γνωστό την τελευταία δεκαετία, επειδή είναι το κύριο εργαλείο για την κατάρριψη μεγάλου αριθμού πυραύλων μικρού βεληνεκούς και χαμηλότερης ποιότητας, τους οποίους εκτοξεύει η Χαμάς και πλέον η Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο που έχει κλιμακωθεί.. Αλλά το Arrow είναι η κορυφαία βαθμίδα της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ. Το David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ) αποτελεί τη μεσαία βαθμίδα, που μπορεί να καταρρίψει λίγο από τα πάντα, ιδιαίτερα τους πυραύλους κρουζ.

Arrow και βαλλιστικοί πύραυλοι

Βεβαίως, το Ισραήλ μπορεί να ισχυριστεί έναντι του Ιράν και των συμμάχων του ότι διαθέτει μία επαρκή επιχειρησιακή αντιπυραυλική άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων. Όμως, όταν υπάρχουν συνθήκες κορεσμού δεν υπάρχει κανένα αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο που να είναι 100% ασφαλές. Κάθε αντιαεροπορικό σύστημα έχει ένα όριο στους πυραύλους που μπορεί να αντιμετωπίσει, δηλαδή αν εκτοξευτούν 100, θα μπορέσει να αναχαιτίσει τους 70.

Σύμφωνα με αμερικανική εκτίμηση του 2022, το Ιράν διαθέτει πάνω από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς να υπολογίζεται ο αυξανόμενος αριθμός των πυραύλων κρουζ. Όπως έδειξε και η τελευταία επίθεση, ένα μέρος αυτών μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ. Τα πλήγματα στις βάσεις των F-35 δείχνουν ότι ούτε η αντιπυραυλική ασπίδα Arrow μπορεί να αντέξει πλήρως. Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί εκτιμούσαν ότι το Ιράν είχε όπλα που μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ, ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Με το Arrow – το οποίο να σημειωθεί πως προμηθεύτηκε πρόσφατα η Γερμανία – το Ισραήλ που αντιμετωπίζει απειλές σε πολλαπλά μέτωπα, έχει μία ισχυρή ασπίδα έναντι εξελιγμένων όπλων μεγάλης εμβέλειας. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν το εξασφαλίζει 100%, εάν πρέπει να αντιμετωπίσει μία επίθεση κορεσμού από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ειδικά αν αυτή συνδυαστεί με ταυτόχρονες επιθέσεις της Χεζμπολάχ και των Χούτι που διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους, έστω και αν είναι ποιοτικά κατώτεροι από τους ιρανικούς. Πόσο μάλλον αν η Τεχεράνη δεν ειδοποιήσει για την επίθεση, όπως έπραξε πρόσφατα. Η επίθεση της Χαμάς του Οκτωβρίου, αλλά και η επιτυχής αρχικά επίθεση Αιγύπτιων και Σύρων στο Γιομ Κιπούρ το 1973 είχαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

Εδώ η Χαμάς έχει καταφέρει παλαιότερα να κατακλύσει τις πυροβολαρχίες Iron Dome με κορεσμό. Εάν το αποφασίσει, το Ιράν μπορεί –όπως προαναφέραμε– να κάνει δραστικά το ίδιο κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας Arrow. Η διαφορά θα είναι ότι κάθε πύραυλος της Χαμάς που χτυπάει, εξακολουθεί να κάνει περιορισμένη ζημιά. Ένας βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, όμως, μπορεί να είναι πολύ πιο εύστοχος και ως εκ τούτου να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά, πόσο μάλλον αν εκτοξευτούν μαζικά, χωρίς προειδοποίηση και εντός αστικών κέντρων του Ισραήλ. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι Χούτι της Υεμένης αποπειράθηκαν να πλήξουν το Ισραήλ με βαλλιστικό πύραυλο ήταν το ίδιο μεγάλη είδηση, όσο και το γεγονός ότι ο πύραυλος καταρρίφθηκε.

Πολεμικό πόκερ Ισραήλ-Ιράν

Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων δείχνουν ότι το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τα στοιχήματά του σε αυτό το ιδιότυπο πολεμικό πόκερ με το Ισραήλ. Να σημειώσουμε πως στο Ιράν ανήκει η ιδέα της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από εκτοξευτές μεταμφιεσμένους σε τυπικά κοντέινερ πλοίων, όπως περιγράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, εξέλιξη καίριας σημασίας αν συνδυαστεί και με την απειλή που συνιστούν οι σύμμαχοι του Χούτι στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Βεβαίως, οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή μάλλον είναι σε θέση να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους που στοχεύουν το Ισραήλ, αλλά αυτό εξαρτάται και από την τροχιά του πυραύλου. Η αντιπυραυλική ασπίδα Arrow είναι τοποθετημένη με διαφορετικό τρόπο, έχοντας μεγαλύτερες δυνατότητες κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων.

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ από το Ιράν. Μπορεί μετά την πρόσφατη επίθεση του το Ιράν να έστειλε μήνυμα ότι δεν επιδιώκει πόλεμο, όμως η Τεχεράνη απειλεί με περαιτέρω δράση αν για παράδειγμα το Ισραήλ στοχεύσει ενεργειακές υποδομές του, όπως φέρεται να συμφωνούν και οι ΗΠΑ. Το δε Τελ Αβίβ συντονίζεται με την Ουάσιγκτον για “λελογισμένα” αντίποινα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι η άλλη πλευρά θα τα εκλάβει έτσι. Επιπλέον, το Ιράν μπορεί να επιτίθεται εμμέσως έναντι του Ισραήλ και αμερικανικών στόχων μέσω των Χούτι στην Υεμένη και των σιιτικών πολιτικοφυλάκων του Ιράκ, ενώ βεβαίως θα εστιάζει και στην πολεμική σύγκρουση Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την οποία μπορεί να εφοδιάζει μέσω Συρίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx