Αδιανόητο: Σε συμπόσιο στα Κατεχόμενα ο πρώην πρόεδρος της κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων!

ΞΑδιανόητο: Σε συμπόσιο στα Κατεχόμενα ο πρώην πρόεδρος της κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων!, Άριστος Μιχαηλίδης

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης – 

Λες, δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν; Αλλά, πάλι, δεν γίνεται να είναι τόσο άνοες, δείχνουν τόσο μυαλό σε άλλα ζητήματα. Αν το κάνουν, όμως, μελετημένα, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών, μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Μήπως, πιστεύουν πως έτσι βοηθούν τον τόπο; Μήπως, τελικά, δεν τους ενδιαφέρει ο τόπος; Ή τους ενδιαφέρει αλλά αποφάσισαν ότι είναι ένας τόπος προορισμένος να τουρκοποιηθεί οπότε συνειδητά τον βοηθούν να ακολουθήσει τον προορισμό του. Αδύνατο να καταλήξω σε συμπέρασμα.

Κάθε τόσο όλο και με εκπλήττουν. Την μια μέρα σε εκπλήττει η είδηση ότι ο Χαράλαμπος Έλληνας, γνωστότερος ως Τσαρλς, πρώην πρόεδρος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, που διορίστηκε από την κυβέρνηση για να προωθήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα συμφέροντά της στην ΑΟΖ, θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές σε συμπόσιο για την ενέργεια, που διοργανώνει στην κατεχόμενη Μόρφου το παράνομο τεχνικό πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου (Middle East Technical University) με κύριο χρηματοδότη την τουρκική εταιρεία Aselsan, η οποία κατασκευάζει συστήματα υψηλής τεχνολογίας για τον τουρκικό στρατό. Τον κατοχικό τουρκικό στρατό.

Ομιλητής μαζί του ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ. Αυτός που εκπροσωπεί ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για την Κύπρο, την εξυπηρέτηση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Λες, θα έκανε λάθος ο άνθρωπος, δεν είναι δυνατό να μην καταλαβαίνει ότι έχει ευθύνη απέναντι στο κράτος που τον διόρισε επικεφαλή του ενεργειακού του προγράμματος, κι ότι δεν μπορεί να συμβάλλει στην αποδοχή και την εδραίωση της κατοχής και του ψευδοκράτους.

Κι όμως. Έρχεται μετά η δική του εξήγηση και είναι χειρότερη από αυτήν που θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. «Το συνέδριο», λέει επί λέξει, «διοργανώνεται από το Middle East Technical University στη βόρεια Κύπρο». Τόσο απλά και τόσο επιπόλαια. Στη βόρεια Κύπρο. Δεν βλέπει κανένα πρόβλημα ο άνθρωπος. Αντίθετα, είναι προφανώς και περήφανος διότι, όπως υπογραμμίζει, στο συνέδριο «λαμβάνουν επίσης μέρος διεθνείς εμπειρογνώμονες από το Ισραήλ, Λίβανο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία και Γερμανία».

Δεν έχει καμιά σημασία το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται να αποτρέπει τη συμμετοχή εκπροσώπων ξένων χωρών σε συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, διότι συμβάλλουν στην αναβάθμιση και τελικά στη νομιμοποίηση του παράνομου καθεστώτος. Όταν συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας (εντάξει, άτυποι εκπρόσωποι, αλλά έχει τη σημασία του, εξάλλου εδώ πάμε για άτυπες συνομιλίες!), τι να περιμένουμε από τους ξένους; Με ποια επιχειρήματα να τους αποτρέψει το νόμιμο κράτος;

Βραχίονας της τουρκικής πολιτικής τα ψευδοπανεπιστήμια

Το συνέδριο θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου. Ημερομηνία ορόσημο για τις προσπάθειες της Δημοκρατίας να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Και πέντε μέρες πριν από την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που η Δημοκρατία καταγγέλλει διεθνώς.

Τα πανεπιστήμια είναι θεσμικά όργανα ενός κράτους, χρειάζονται την κρατική υπόσταση για να λειτουργούν, γι΄ αυτό και θεωρούνται παράνομα. Είναι, όμως, ένας από τους βασικούς οικονομικούς αιμοδότες του ψευδοκράτους. Η Τουρκία έχει επενδύσει εκατομμύρια στην ίδρυσή τους ακριβώς γιατί είναι τεράστια η συμβολή τους και στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί και η σημασία του γεγονότος ότι στην πλειονότητά τους είναι κτισμένα σε κλεμμένες περιουσίες Ελληνοκυπρίων.

Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι αποτελούν βραχίονα της τουρκικής πολιτικής. Και είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την προβολή του ψευδοκράτους, κυρίως μέσω συνεδρίων. Άσε, που υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο που μιλούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω αυτών των πανεπιστημίων.

Ο γνωστός γενικός γραμματέας της τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων, Σενέρ Ελτσίλ, τα είχε πει καθαρά: «Η “ανώτατη εκπαίδευση” μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση, ο αυξανόμενος αριθμός των “πανεπιστημίων” οφείλεται στο ότι τα καζίνο μέσω των ξένων φοιτητών, κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» (Χαβαντίς, 18/5/16).

Η Κίπρις (12/9/17) έγραφε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εκπαίδευσης της Ζιμπάμπουε διερευνά ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν στον διεθνή Τύπο, όσον αφορά την εμπλοκή Αφρικανών φοιτητών στα κατεχόμενα σε υποθέσεις πορνείας, ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Δεν μπορεί, λοιπόν, ο κ. Έλληνας ή όποιος άλλος συμμετέχει σε συνέδρια ή σε διαλέξεις ή σε όποιες συνεργασίες (διότι υπάρχουν κι άλλοι που το κάνουν) να λέει με αθωότητα, δήθεν, ότι τον κάλεσαν από ένα πανεπιστήμιο «στη βόρεια Κύπρο». Αν κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τα πανεπιστήμια, οι Ελληνοκύπριοι που συνεργάζονται μαζί τους κάνουν ξέπλυμα της κατοχής. Τόσο απλά.


Πηγή: philenews.com

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι