Δεκάδες ιρανικές ρουκέτες κατά του Ισραήλ

-
206

O αρχηγός της ισραηλινής αεροπορίας υποπτέραρχος Αμικάμ Νόρκιν δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε 32 ρουκέτες κατά του Ισραήλ στις αρχές Μαΐου.

«Το Ιράν εκτόξευσε 32 ρουκέτες και αναχαιτίσαμε τις τέσσερις από αυτές ενώ οι λοιπές έπεσαν εκτός ισραηλινού εδάφους», είπε. Προηγουμένως η IDF είχε αναφέρει πως το η δύναμη Quds των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης είχε εκτοξεύσει 20 ρουκέτες Fajr-5 και Grad κατά του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν.

Σύμφωνα με τον Νόρκιν η συριακή αεράμυνα εκτόξευσε πάνω από 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους κατά ισραηλινών μαχητικών και σε απάντηση το Ισραήλ κατέστρεψε τις αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες.

Το Ισραήλ έπληξε 50 κυρίως ιρανικούς στόχους στην Συρία κατά την επιχείρηση «Σπίτι από Τραπουλόχαρτα». Όπως είπε ο Νόρκιν το Ισραήλ μάχεται κατά του Ιράν ειδικά τα βόρεια σύνορά του τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για άμεση επίθεση από τη δύναμη Quds. «Παρακολουθούμε τους Ιρανούς. Η δύναμη Quds δημιούργησε τη βάση Τ-4 σε απόσταση 250 χλμ. από το Ισραήλ.

»Από τη βάση αυτή προσπάθησαν να μας επιτεθούν με οπλισμένο drone που διείσδυσε στο Ισραήλ. Μετά από αυτό το περιστατικό ανακαλύψαμε πως συνέχισαν να αποθηκεύουν όπλα στη βάση, περιλαμβανομένων και αντιαεροπορικών τα οποία και πλήξαμε τον περασμένο μήνα», είπε ο Νόρκιν.

Προληπτικό πλήγμα

Η ισραηλινή αεροπορία είχε πληροφορίες ότι η δύναμη Quds στην Συρία σχεδιάζει να πλήξει το Ισραήλ και έπληξε τη βάση Kisweh έξω από τη Δαμασκό, εξουδετερώνοντας την επίθεση πριν καν εκδηλωθεί.

«Αντιληφθήκαμε πως το Ιράν έστελνε πυραύλους και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς στην Συρία, όπως και εκτοξευτές BM-27 Uragan τα οποία και πλήξαμε βόρεια της Δαμασκού», είπε ο Νόρκιν.

Πιστεύεται πως σε απάντηση της επίθεσης αυτής το Ιράν εκτόξευσε 32 ρουκέτες Fajr-5 και Grad κατά του Ισραήλ. Τη νύκτα πριν την επίθεση οι ισραηλινές αρχές άνοιξαν τα καταφύγια στην περιοχή του Γκολάν ενώ ο στρατός τέθηκε σε επιφυλακή.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι δυνάμεις του Άσαντ εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εδάφους-αέρος SΑ-2, SΑ-17, SΑ-22 και SA-5. «Μπορούμε να υποθέσουμε πως υπήρξαν επιθέσεις στην Συρία. διατηρούμε την ελευθερία δράσης μας εκεί», δήλωσε αξιωματικός της ισραηλινής αεροπορίας.

Το Ισραήλ θα συνεχίζει να εκτελεί επιδρομές στην Συρία και με αποφασιστικότητα θα εμποδίσει την εγκατάσταση Ιράν και Χεζμπολάχ στην Συρία και τον εξοπλισμό της τελευταίας.

ΠΗΓΗ: jpost