F-35: Ένα μαχητικό δια πάσαν νόσον…

F-35: Ένα μαχητικό δια πάσαν νόσον…

Γράφει ο Loren Thomson

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 ολοκληρώθηκε και το μαχητικό έχει αρχίσει να διατίθεται. Περί τα 300 F-35 έχουν παραδοθεί και ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2020. Τα αμερικανικά σχέδια προβλέπουν την αγορά 2.443 μαχητικών σε τρεις εκδόσεις για Αεροπορία, Ναυτικό και Πεζοναύτες.

Μέχρι σήμερα η συζήτηση για το F-35 κυρίως στις δυνατότητες του αεροσκάφους και με ποιο κόστος. Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση και αυτή αφορά τη θετική επίδραση του F-35 στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο καθώς συμμαχικές χώρες θα προμηθευτούν πάνω από 1.000 μαχητικά προς αντικατάσταση των F-16.

Στο πρόγραμμα κατά την έναρξή του συμμετείχαν οκτώ χώρες εταίροι που θα βοηθούσαν οικονομικά για την ανάπτυξή του και την αγορά πάνω από 600 μαχητικών. Αυτή ήταν η εμπορική αρχή του προγράμματος. Επιπλέον 800 μαχητικά αναμένεται να αγοραστούν από άλλες χώρες μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales).

Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη με το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα. Το Ισραήλ μάλιστα ήδη χρησιμοποίησε τα F-35 σε επιχειρήσεις στον ιρανικό και συριακό εναέριο χώρο. Άλλοι πιθανοί αγοραστές είναι το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Ελβετία και τα ΗΑΕ.

Ένα ξεχωριστό μαχητικό…

Σε βάθος χρόνου, σχεδόν κάθε χώρα που θα χρειαστεί να συνεπιχειρήσει με τις ΗΠΑ πρέπει να ασχοληθεί με το F-35 διότι κανένα άλλο τακτικό μαχητικό δεν έχει παρόμοια επιβιωσιμότητα, κανένα άλλο τακτικό μαχητικό δεν είναι τόσο ευέλικτο, κανένα άλλο τακτικό μαχητικό δεν έχει καλύτερη σχέση οφέλους-κόστους και κανένα άλλο δεν ταιριάζει απόλυτα με την αμερικανική αεροπορική ισχύ.

Μετά από 9.000 ώρες πτητικών δομικών το F-35 επέδειξε όλα όσα αναμένονταν από αυτό περιλαμβανομένης της ικανότητάς τους να μην εντοπίζονται από τη ρωσική και την κινεζική αεράμυνα. Επιπλέον η τιμή πώλησής του έχει πέσει και σε λίγο δεν θα κοστίζει περισσότερο από την τελευταία έκδοση του F-16 παρέχοντας πολύ πιο υψηλές δυνατότητες.

Για παράδειγμα η πλατφόρμα ηλεκτρονικού πολέμου του F-35 είναι 10 φορές ισχυρότερη από την αντίστοιχη προηγούμενων μαχητικών κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται συνοδεία εξιδανικευμένων αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου για να διεισδύσει στον εχθρικό εναέριο χώρο.

Στον τεράστιο εναέριο χώρο Ρωσίας και Κίνας το F-35 θα είναι ασταμάτητο, σε συνδυασμό και με την τεχνολογία stealth. Ποιο καλύτερο αποτρεπτικό μέσο υπάρχει από ένα υπερηχητικό αεροσκάφος που δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα αντίπαλα ραντάρ και μπορεί να πλήττει στόχους με εξαιρετική ακρίβεια και να εντοπίσει εναέριους στόχους από εκατοντάδες μίλια μακριά;

Και σα να μην φτάνει αυτό Ρώσοι και Κινέζοι δεν θα έχουν τίποτα παρόμοιο μέχρι τη δεκαετία του 2030 και αν… Το F-35 κατά συνέπεια θέτει τα παγκόσμια στάνταρ της τακτικής αεροπορικής ισχύς μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα και οι πωλήσεις εκτός ΗΠΑ θα ενισχύσουν το αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το F-35 δεν έχει χάσει σε κανέναν διαγωνισμό στον οποίο έχει συμμετάσχει. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποφασίσουν αν οι ΗΠΑ θα πουλήσουν το μαχητικό στην Ινδία και την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.

Νέοι πελάτες

Αυτό δεν σημαίνει πως η Ινδία δεν θα μπορεί να παράγει και να εξάγει F-16 σε χώρες που δεν μπορούν να προμηθευτούν το F-35, η ίδια όμως ίσως αποφασίσει πως πρέπει να χρησιμοποιήσει μια «μίξη» μαχητικών έναντι της Κίνας και άλλων πιθανών αντιπάλων.

Με τις ΗΠΑ να αξιολογούν υψηλά τις στρατηγικές τις σχέσεις με την Ινδία και το F-35 να ανέρχεται στο στάνταρ τακτικό μαχητικό σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανότατο το Νέο Δελχί να αγοράσει εκατοντάδες από αυτά.

Επίσης, το F-35 έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ αναθεωρούν εκ βάθρων την πολιτική πώλησης όπλων τους από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε στις 19 Απριλίου μνημόνιο που διευκολύνει τις πωλήσεις όπλων και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει την προώθηση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Η πολιτική αυτή δεν είναι πιθανό να αλλάξει ακόμα κι αν ο Τραμπ φύγει από την εξουσία, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν οι σύμμαχοί τους να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος της κοινής άμυνας. Χώρες όπως η Γερμανία μπορούν να δείξουν την δέσμευσή τους στην κοινή ασφάλεια αγοράζοντας F-35 και μειώνοντας παράλληλα το εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ μέσω της αγοράς.

ΠΗΓΗ: forbes

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι