H έρευνα για τον Νετανιάχου στην υπόθεση των υποβρυχίων
18/10/2020Ο υποστράτηγος (εα) Νταν Χάρελ υπέβαλε ένορκη γραπτή κατάθεση στο δικαστήριο, ότι κατά τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, υπέστη έντονη πίεση, ώστε να μην απευθύνει πρόσκληση για προσφορές για την απόκτηση πλοίων. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Γκι Πέλεγκ του Channel 12 News, η διαδικασία υποβολής προσφορών θα ζητούσε τη βέλτιστη τιμή για τις προγραμματισμένες προμήθειες.
Η πίεση στον Χάρελ σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία θα κατέληγε στη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems, χωρίς τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Σύμφωνα με τον Χάρελ, εάν συναινούσε σε αυτό το αίτημα θα έβλαπτε το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, ασκήθηκε πίεση από ανθρώπους του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον στρατιωτικό γραμματέα του, όπως και από τον τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Γιόσι Κοέν και τον αναπληρωτή του Αβριέλ Μπαρ Γιόσεφ.
Ο Χάρελ κατέθεσε ότι πίεση του ασκήθηκε, επίσης, από τον δικηγόρο και εξάδελφο του Νετανιάχου, Ντέιβιντ Σίμρον, ο οποίος ήταν συνεργάτης του εκπροσώπου της Thyssen Krupp στο Ισραήλ, Μάικλ Γκάνορ. Οι τελευταίοι τρεις παραπέμφθηκαν σε δίκη, μετά από ακρόαση, στην γνωστή υπόθεση των υποβρυχίων, την “Υπόθεση της Αστυνομίας 3000”.
Ο Χάρελ κατέθεσε ότι αναγκάστηκε να δημοσιεύσει την πρόσκληση υποβολής προσφορών πίσω από την πλάτη του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Τότε του είπε ο Κοέν, υποτίθεται κατόπιν εντολής του Νετανιάχου, να ακυρώσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Ο Χάρελ δήλωσε επίσης, ότι ο Νετανιάχου τον πίεσε για την απόκτηση ενός έβδομου υποβρυχίου για το Ισραήλ, σε αντίθεση με τη θέση του υπουργείου Άμυνας.
Η κατάθεση του Χάρελ επισυνάπτεται σε μια αναφορά του Κινήματος για την Ποιοτική Κυβέρνηση στο Ισραήλ στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα Αβιχάι Μέντελμπιτ να μην ερευνήσει τον Νετανιάχου σε αυτή την υπόθεση. Το Κίνημα ανέφερε ότι είχε πιο δραματικές καταθέσεις από εκείνες που υπέβαλε ο Χάρελ.
Μη παραπομπή Νετανιάχου
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Μέντελμπιτ έκανε μια βιαστική δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν υποψίες εγκληματικών ενεργειών στην υπόθεση των υποβρυχίων. Έξι μήνες μετά, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Σάι Νιτζάν, προφανώς με την έγκριση του Μέντελμπιτ, έσπευσε να απαλλάξει τον Νετανιάχου από οποιαδήποτε εμπλοκή.
Αλλά από τότε νέες πληροφορίες έχουν εμφανιστεί που αμφισβητούν αυτές τις δηλώσεις. Το ζήτημα των μετοχών που κατείχε ο Νετανιάχου στην εταιρεία Seadrift Coke με έδρα το Τέξας, ήγειρε την πιθανότητα ότι ο ξάδερφός του, Νέιθαν Μιλικόφσκι, διατηρούσε επιχειρηματικές σχέσεις με την ThyssenKrupp. Ο Μιλικόφσκι πήρε μέρος στην αγοραπωλησία αυτών των μετοχών και ο Νετανιάχου έλαβε αξιοσημείωτο κέρδος.
Επίσης, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι ενημέρωσε τον Μέντελμπιτ για τις συνθήκες πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων στην Αίγυπτο, αλλά ο Μέντελμπιτ το αρνήθηκε. Και τώρα, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Άμυνας εκείνης της εποχής κατέθεσε, για την προσπάθεια “μαγειρέματος” μιας προσφοράς από συνεργάτες του Νετανιάχου και ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν, καθώς και για την πίεση του ίδιου του πρωθυπουργού να αυξήσει τον αριθμό των υποβρυχίων που αποκτήθηκαν για το ναυτικό.
Αυτές οι αποκαλύψεις κάνουν την προηγούμενη απόφαση του Μέντελμπιτ να μην καλέσει τον Νετανιάχου για ανάκριση εξαιρετικά παράλογη, καθιστώντας αναγκαίο το άνοιγμα εκ νέου μιας ποινικής έρευνας σε αυτήν την υπόθεση.
Πηγή: Haaretz