“Σήκω φύγε!” από Ισραηλινούς στο Νετανιάχου (βίντεο)

Σύνταξη SLpress.gr
1454
“Σήκω φύγε!” από Ισραηλινούς στο Νετανιάχου (βίντεο), Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Στους δρόμους κατεβαίνουν σχεδόν καθημερινά εδώ και λίγες ημέρες, εκατοντάδες πολίτες στο Τελ Αβίβ, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Οι συγκεντρώσεις στις “καθημερινές” ήρθαν να προστεθούν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τα Σάββατα στο πλαίσιο γενικότερης διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και του Νετανιάχου.

Το περασμένο Σάββατο το βράδυ και παρόλο που οι Αρχές είχαν διαμηνύσει ότι οι συγκεντρώσεις επιτρέπονταν μόνον έξω από τα σπίτια, ο κόσμος έσπευσε στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Habima, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισραηλινού Τύπου, ο αριθμός των διαδηλωτών ενδέχεται να έφτασε και τα 200.000 άτομα, καθιστώντας τη διαδήλωση του Σαββάτου μια από τις μεγαλύτερες του καλοκαιριού.

Πράγματι τον μεγάλο αυτό όγκο είχαν “υποσχεθεί” οι βασικοί διοργανωτές δηλαδή το λεγόμενο κίνημα της “Μαύρης Σημαίας”, το οποίο έχει διοργανώσει πλήθος συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ αλλά και σε άλλες πόλεις. «Σήκω φύγε!», ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών. «Μπίμπι, μου καταστρέφεις το μέλλον», σημείωναν τα πλακάρντ αναφερόμενα στο γνωστό παρατσούκλι του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία, έγιναν αρκετές προσαγωγές, ενώ δεν έλειψαν και τραυματισμοί από αντικείμενα που πετούσε μερίδα των διαδηλωτών. Μικρότερες συγκεντρώσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς ο έκτακτος κανόνας της κυβέρνησης ορίζει ότι απαγορεύεται η διαδήλωση πολιτών μακρύτερα από ένα χιλιόμετρο από την κατοικία τους.

Ο κανόνας ισχύει από τον περασμένο μήνα, οπότε και η κυβέρνηση αυστηροποίησε τα μέτρα αντιμετώπισης της νέας έξαρσης κορωνοϊού που βιώνει η χώρα και τα επέκτεινε για μια ακόμα εβδομάδα, στις 7 Οκτωβρίου με ισχύ ως τις 13. Πρόκειται για νέο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να κηρύξει “εβδομάδα” έκτακτης ανάγκης.

Κατακραυγή για τον Νετανιάχου

Επίσης, σύμφωνα με τους Times of Israel, η αστυνομία “έκοψε” και πάρα πολλά πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και για την παραβίαση του κανόνα του ενός χιλιομέτρου.  Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ επέβαλε δεύτερο lockdown το Σεπτέμβριο, με το κλείσιμο αρκετών κλάδων επιχειρήσεων, φυσικά απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων και περιοριστικά μέτρα, τα οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε “αναπόφευκτα” και απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση και όσοι αντιτίθενται στα μέτρα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την κρίση προκειμένου να καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας αλλά και τις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της “Μαύρης Σημαίας”, «κάθε μέρα που ο Νετανιάχου κάθεται στην πρωθυπουργική καρέκλα είναι μια μέρα που κοστίζει στην ισραηλινή οικονομία δισεκατομμύρια σέκελ».

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι ο Ισραήλ ήταν μια από τις χώρες που διαχειρίστηκε με επιτυχία το ξέσπασμα του ιού το Μάρτιο, οι Αρχές ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και έφτασαν, έως και τα 9 χιλιάδες σε μία μέρα. Έκτοτε μειώνονται και πάλι, με το συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να έχει φτάσει τις 289.875, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 10ης Οκτωβρίου, και τους θανάτους να ανέρχονται σε 1.941.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.