Μυστικές βαλλιστικές δοσοληψίες της Τουρκίας με τη Βόρεια Κορέα

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι
Γράφει ο Abdullah Bozkurt*

Ο τουρκικός στρατός είχε κανονίσει μία μυστική επίσκεψη στην Άγκυρα ενός στρατηγού από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητηθούν οι όροι συνεργασίας και μεταφοράς τεχνολογίας, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor.

Η αποκάλυψη έγινε από τον Aydın Köstem, έναν Τούρκο λαθρέμπορο όπλων (που είχε συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ), σε ακροαματική δικαστική διαδικασία στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο του 2023. Προσπαθώντας να εξηγήσει το παρελθόν του στους δικαστές, για να αποδείξει τον πατριωτισμό του ο Köstem παρείχε λεπτομέρειες για μια μυστική επίσκεψη στρατηγού της Βόρειας Κορέας στην Τουρκία, τη δεκαετία του 1990.

Ο δικός του ρόλος όπως είπε, ήταν να προσεγγίσει τη Βόρεια Κορέα και η σχετική εντολή του δόθηκε από τον στρατηγό Ahmet Çörekçi, τον τότε αναπληρωτή αρχηγό του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόταν από τότε που ο Çörekçi υπηρετούσε ως γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), το οποίο χαρακτηρίζεται και ως σκιώδης κυβέρνηση.

«Με κάλεσε να συναντηθώ μαζί του όταν ήταν υπαρχηγός του γενικού επιτελείου, οπότε πήγα στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου. Είπε ότι έχουν κενά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Με ρώτησε αν θα μπορούσα να διερευνήσω πού θα μπορούσαμε να βρούμε όπλα και πυρομαχικά που θα βοηθούσαν τα στρατεύματά μας. Είπα ότι θα ήμουν ευτυχής να το κάνω», δήλωσε ο Köstem κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο 28ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας.

«Συμμετείχα σε μια προσπάθεια να αποκτήσω διασυνδέσεις [για τον τουρκικό στρατό] με σκοπό τη μεταφορά τεχνολογίας από το εξωτερικό. Ένας από αυτούς ήταν να φέρω έναν υποστράτηγο, τον υπεύθυνο για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, στην Τουρκία. Ήρθε με ειδική άδεια [από την κυβέρνηση] λαμβάνοντας ειδική βίζα από την πρεσβεία μας στο Πεκίνο. Τον υποδέχθηκα στο αεροδρόμιο και τον συνόδευσα στο αεροδρόμιο όταν έφυγε από την Τουρκία», πρόσθεσε ο Köstem.

Δεν έδωσε το όνομα του Βορειοκορεάτη στρατηγού, ούτε την ακριβή ημερομηνία του ταξιδιού ή τι προέκυψε από τις μυστικές συναντήσεις που είχε με τους Τούρκους στρατηγούς. Αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι ο Çörekçi ήταν το νούμερο 2 του γενικού επιτελείου εκείνη την εποχή, έπρεπε να ήταν κάποια στιγμή μεταξύ 1993 και 1995. Ο Çörekçi έγινε διοικητής της πολεμικής αεροπορίας τον Αύγουστο του 1995 και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία δύο χρόνια αργότερα.

  Πόσο απειλεί την Ελλάδα η προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ;

Αποκαλυπτικό δικαστικό έγγραφο 

Ο Çörekçi είναι μέλος μιας νεο-εθνικιστικής ομάδας στον τουρκικό στρατό και, όπως και άλλοι νέο-εθνικιστές, είναι γνωστός για τις αντιαμερικανικές και αντι-ΝΑΤΟϊκές απόψεις του. Υποστηρίζει να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί με τη Ρωσία και την Κίνα. Ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στην ανατροπή της κυβέρνησης Refahyol, ενός συνασπισμού του πολιτικού ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας (RP) του Νετσμεντίν Ερμπακάν και του κεντροδεξιού κόμματος True Path Party (DYP) της Τανσού Τσιλέρ στις 28 Φεβρουαρίου 1997.

Τον Μάιο του 2012 συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για τα γεγονότα του 1997 και αργότερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αφέθηκε ελεύθερος τον Σεπτέμβριο του 2013 εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δίκης. Τον Απρίλιο του 2018 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και στάλθηκε πίσω στη φυλακή. Η ετυμηγορία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Εφετείο τον Ιούλιο του 2021. Τον Μάρτιο του 2023 ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χορήγησε αμνηστία στον 91χρονο Çörekçi, επικαλούμενος λόγους γήρατος και υγείας του κρατούμενου.

Τα δικαστικά έγγραφα δεν δείχνουν τι συνέβη μετά την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη στρατηγού στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990 ή αν υπήρξε συνέχεια αυτής της επίσκεψης. Ο Köstem δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες στο δικαστήριο σχετικά με αυτή τη μυστική αποστολή. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη για να αποδείξει ότι ήταν πατριώτης και πιστός στην τουρκική κυβέρνηση. Το δικαστήριο εκδίκαζε μια παλιά υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία ενός ακαδημαϊκού το 2002 και ο λαθρέμπορος, όπως και άλλοι νέο-εθνικιστές προσήχθησαν ως ύποπτοι.

Ο Köstem είπε επίσης ότι υπέβαλε τακτικές αναφορές από το Ιράκ, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν συνεργάζονταν με τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο βόρειο Ιράκ. Γνωρίστηκε με τον Çörekçi μέσω ενός ανώτερου αξιωματούχου στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και οι δυο τους είχαν διατηρήσει επαφή από τότε. Η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Βόρεια Κορέα συνεχίστηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος με το ΝΑΤΟ και έλαβε μέτρα για να υπονομεύσει την ενότητα και τη συνοχή της διατλαντικής συμμαχίας.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Βόρειας Κορέας είχαν απασχολήσει την Ουάσιγκτον. Στις 4 Οκτωβρίου 2018, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την εταιρεία SIA Falcon International Group με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τον ιδιοκτήτη της Hüseyin Şahin και τον γενικό διευθυντή της Erhan Çulha για εμπόριο όπλων και ειδών πολυτελείας με τη Βόρεια Κορέα. Δεν θα ήταν δυνατό για την εταιρεία και αυτά τα δύο άτομα να λειτουργήσουν με τη Βόρεια Κορέα αν δεν είχαν υποστήριξη σε μια αγορά όπλων που ρυθμίζεται στενά και υπόκειται σε σκληρούς κανόνες. Η ομαλή λειτουργία τους μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση Ερντογάν.

  Νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών και πληθυσμιακή μηχανική

O πρώην στρατηγός Ahmet Çörekçi

Ο Şahin και ο Çulha κατηγορήθηκαν από το OFAC ότι συνεργάζονταν με τον Ri Song Un, τον οικονομικό και εμπορικό σύμβουλο στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μογγολία. Ο Ri Song Un, επίσης κατηγορήθηκε από το OFAC, φιλοξενήθηκε από αξιωματούχους της SIA Falcon στην Τουρκία το 2018 για να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες που αφορούν όπλα και είδη πολυτελείας. «Η SIA Falcon International Group και άτομα που ενεργούν για λογαριασμό της, προσπαθούν κατάφωρα να παραβιάσουν τις μακροχρόνιες κυρώσεις του ΟΗΕ για το εμπόριο όπλων και ειδών πολυτελείας με τη Βόρεια Κορέα. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής καθώς παρακάμπτονται οι κυρώσεις του ΟΗΕ», δήλωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν, με σχετικό δελτίο που εκδόθηκε από τον OFAC.

Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ο Ερντογάν απολαμβάνει επίσης την υποστήριξη μιας υπερεθνικιστικής ομάδας υπό την ηγεσία του Doğu Perinçek, οι άνθρωποι της οποίας κατέχουν θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση, ειδικά στον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες, το δικαστικό σώμα και την αστυνομία. Έκφραση αυτής της ομάδας είναι η εφημερίδα “Aydınlık”, η οποία υποστηρίζει σταθερά τη Βόρεια Κορέα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία, όπως αναφέρθηκε το 2021 από την επιτροπή του ΟΗΕ που παρακολουθεί τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε παραβιάσει τις κυρώσεις αυτές εισάγοντας απαγορευμένα υλικά από τη Βόρεια Κορέα. Η Άγκυρα απάντησε ότι η προέλευση των υλικών ήταν από τη Νότια Κορέα και εσφαλμένα έγινε αναφορά στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: Nordic Monitor


*O Abdullah Bozkurt είναι Τούρκος δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας Zaman που χρηματοδοτούνταν από τον ιμάμη Γκιουλέν. Από το 2016, μετά την δίωξή του στην Τουρκία για ανάμιξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ζει στη Σουηδία όπου ίδρυσε και διευθύνει το Nordic Monitor.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι