Ο άνθρωπος του καλοπληρωτή Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Ο άνθρωπος του καλοπληρωτή Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, Dan Spinelli

Γράφει ο Dan Spinelli – 

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία εξακολουθούν να διαπερνούν τη Μέση Ανατολή, καθώς οι Κούρδοι –που μέχρι πρόσφατα ήταν οι πιο σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους– αντιμετωπίζουν την προοπτική της εθνοκάθαρσης. Εν τω μεταξύ, Συρία-Ρωσία-Ιράν αποκομίζουν οφέλη από την απόφαση του Τραμπ να δώσει πράσινο φως στους Τούρκους για την εκτόξευση της επίθεσης. Αλλά όπως συμβαίνει και με όλες τις διεθνείς κρίσεις, Αμερικανοί εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων είναι έτοιμοι να επωφεληθούν.

Μια εξ’ αυτών, η Greenberg Traurig, μια πρωτοκλασάτη δικηγορική εταιρία με ιστορικό σκανδάλων, έγινε πρόσφατα ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Τουρκίας και βασικός παράγοντας της ευρύτερης προσπάθειας να επηρεαστούν οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον. Η Greenberg έχει δεχτεί περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια δολάρια από το 2014 για να ασκήσει πιέσεις εξ ονόματος της κυβέρνησης της Τουρκίας, ακόμη και όταν ο ηγέτης της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει γίνει ολοένα και πιο αυταρχικός, διώκοντας και φυλακίζοντας  περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν τα ηνία της χώρας, διπλασίασε σχεδόν τις δαπάνες για άσκηση πολιτικών πιέσεων στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Al-Monitor. Τουλάχιστον 21 διαφορετικοί εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων καταγράφηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης για λογαριασμό της Τουρκίας το 2017, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εταιρειών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Η Ballard Partners, η οποία διοικείται από έναν κορυφαίο χρηματοδότη του Τραμπ, έλαβε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια από την Τουρκία.

Η Mercury Public Affairs, στην οποία καταλήγουν να εργάζονται αρκετά πρώην στελέχη του επιτελείου του Τραμπ, κέρδισε περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια δολάρια εκπροσωπώντας την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και άλλους τουρκικούς φορείς όπως το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ και το Αμερικανικό-Τουρκικό Συμβούλιο.

Στην Greenberg, μια ομάδα πρώην βουλευτών που έγιναν λομπίστες βοήθησε να προωθηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Καπιτώλιο. Σύμφωνα με την Vera Eccarius-Kelly, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο κολέγιο Σιένα, που έχει γράψει για την Τουρκία και τους Κούρδους, ο ρόλος της εταιρείας στην στρατιά των ομάδων συμφερόντων της χώρας είναι να «βελτιώσει την εικόνα της Τουρκίας στις ΗΠΑ». Αυτό το έχει κάνει προσεγγίζοντας φιλικά μέλη του Κογκρέσου, ειδικά τα περίφημα 100 περίπου μέλη. Τέσσερις από τους εγγεγραμμένους εκπρόσωπους ομάδων συμφερόντων που εργάζονται για την Τουρκία και πληρώνονται από την Greenberg είναι πρώην βουλευτές που υπηρετούσαν σε επιτροπές που εποπτεύουν το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν έσωσε την εταιρεία

Η σύμβαση της Greenberg με τους Τούρκους ουσιαστικά αναγέννησε την εταιρεία μετά από δέκα χρόνια αμαύρωσης της εικόνας της λόγω του σκανδάλου με τον Τζακ Αβράμοφ (Jack Abramoff). Ο τελευταίος πήγε στη φυλακή το 2008 για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ αυτών και της υπεξαίρεσης χρημάτων που άνηκαν σε διάφορες ινδιάνικες φυλές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τρεις δικηγόρους το 1967 και επεκτάθηκε ταχέως στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, απέκτησε κακή φήμη όταν εκπροσώπησε τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην επανακαταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στη Φλόριδα το 2000. Μέχρι τη δίκη του Αβράμοφ, η Greenberg απασχολούσε 1.500 δικηγόρους σε περισσότερες από 24 πόλεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απήγγειλε κατηγορίες ποτέ στην εταιρεία σχετικά με τις δραστηριότητες του Αβράμοφ, οι  οποίες έγιναν πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία των ΗΠΑ για μήνες και τελικά κατέστρεψαν τον τότε αρχηγό της πλειοψηφίας στη Βουλή, Tom DeLay. Ωστόσο, η Greenberg δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, καθώς το 2013, είχε έσοδα μόλις 3,9 εκατομμύρια δολάρια ενώ το 2003 κέρδιζε 25,5 εκατομμύρια σύμφωνα με το Politico.

Το σκάνδαλο του Αβράμοφ μπορεί να έπληξε τη φήμη της εταιρείας, αλλά δεν κατάφερε να της βάλει λουκέτο. Διάφοροι ξένοι πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης στο Ιράκ και του υπουργείου Γεωργίας του Μεξικού, υπέγραψαν με την Greenberg τα επόμενα μετά τη δίκη χρόνια. Το 2014, η επιχείρηση έλαβε περισσότερα από 130.000 δολάρια για να ασκήσει πολιτικές πιέσεις για την Τουρκία ως υπεργολάβος για τον όμιλο Gephardt, τον οποίο ίδρυσε ο πρώην Δημοκρατικός βουλευτής Dick Gephardt. Την ίδια χρονιά, 13 λομπίστες από την αντίπαλη εταιρεία Dickstein Shapiro έφυγαν από την εταιρεία τους για να πάνε στην Greenberg, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γερουσιαστή Tim Hutchinson και του πρώην βουλευτή Albert Wynn.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2014, οι Wynn και Hutchinson είχαν εγγραφεί στο λόμπι για την Τουρκία και τρία χρόνια αργότερα, η Greenberg υπέγραψε ετήσια συμφωνία ύψους 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία για να στηρίξει τη σχετική νομοθεσία και άλλες κυβερνητικές ενέργειες που προωθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και δημιουργούν θετική εικόνα για τους Τούρκους και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Δώστε μου τον Γκιουλέν

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι (Rudy Giuliani), υπάλληλος της Greenberg εκείνη την εποχή, δεν είχε εγγραφεί ως ένας από τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων της Τουρκίας. Ωστόσο, προώθησε την ατζέντα του Ερντογάν, πιέζοντας τον Τραμπ το 2017 για να εκδώσει τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια και κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει.

Από τότε όμως που έγινε προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Τζουλιάνι εγκατέλειψε την Greenberg. Αρνήθηκε να ασκεί πολιτικές πιέσεις για ξένο πελάτη (Τουρκία) και έτσι ο Γκιουλέν δεν έχει εκδόθηκε Το 2015, η Τουρκία προσέλαβε μια άλλη εταιρεία, την Amsterdam & Partners, για να οργανώσει μια εκστρατεία επιρροής με στόχο την υπονόμευση του Γκιουλέν και του δικτύου ισλαμικών σχολείων που συνδέονται με αυτόν.

Στο πρόσωπο του Τραμπ ο Ερντογάν βρήκε έναν ηγέτη ιδιαίτερα δεκτικό στην άσκηση πολιτικών πίεσης “πρόσωπο με πρόσωπο”. Και οι δύο προσπάθειες του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία τον Δεκέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, συνέβησαν μετά από τηλεφωνήματα με τον Ερντογάν ο οποίος τον ωθούσε να κάνει ακριβώς αυτό. Ο Τραμπ περιστασιακά τιμώρησε την Τουρκία, αλλά τον συναντάμε συχνότερα να επαινεί τον Ερντογάν. Ακόμα και μετά την εισβολή στη Συρία, ο Τραμπ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου.

Επιφυλακτικοί λομπίστες

Παρά τις νίκες αυτές, η Τουρκία βρέθηκε ολοένα και πιο απομονωμένη από τις ΗΠΑ με άλλους τρόπους. Τον Μάιο του 2017, η φήμη του Ερντογάν δέχτηκε μεγάλο πλήγμα καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας του χτύπησαν ομάδα διαδηλωτών έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον. Δώδεκα Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με την επίθεση, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε ως απειλή για την ελεύθερη της έκφρασης.

Νωρίτερα φέτος, αφού ο Ερντογάν συμφώνησε να αγοράσει τους S-400, η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε την Τουρκία από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35, μια σοβαρή ενέργεια για έναν νατοϊκό σύμμαχο. Εντός της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα συμμαχήσει με υπερεθνικιστικά κόμματα, κρατούσε αρκετούς Αμερικανούς ως ομήρους και ηγήθηκε μιας άνευ προηγούμενου έξαρσης του αντιαμερικανικού κλίματος.

Ακόμη και λομπίστες στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι φαινομενικά έχουν εκπροσωπήσει κάθε τύραννο έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί με την Τουρκία, όπως μου είπε ο Eccarius-Kelly. Η Gephardt, για παράδειγμα, σταμάτησε να συνεργάζεται με την Τουρκία στα τέλη του 2016. Η Ballard έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο του 2018 ενώ τερμάτισε και την συνεργασία της με την κρατική τράπεζα της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, αφού κατηγορήθηκε για παράκαμψη των νόμων σχετικά με τις κυρώσεις στο Ιράν.

Αλλά τον Δεκέμβριο του 2018, η Greenberg αναθέρμανε τις σχέσεις της με την Τουρκία καθώς έλαβε 1,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 2019. Μαζί με τον Wynn, τον Hutchinson και δύο άλλους εγγεγραμμένους ξένους πράκτορες, η Greenberg στρατολόγησε επίσης και τον πρώην βουλευτή J. Randy Forbes ώστε να ξεκινήσει να ασκεί πολιτικές πιέσεις για την Τουρκία από πέρυσι.

Με πελάτη τον Ερντογάν και τους Κούρδους!

Η εισβολή της Συρίας στην Τουρκία έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ουάσινγκτον. Εδώ και μήνες, ο Ερντογάν δεν έκρυβε την επιθυμία του να εξαφανίσει τους Κούρδους της Συρίας από τα σύνορα με την Τουρκία, επικαλούμενος τους δεσμούς τους με το PKK. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση οδήγησε σε εγκλήματα πολέμου στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Στειτ Ντιπάρτμεντ. Δημιούργησε επίσης μια περίεργη κατάσταση για την σχέση της Τουρκίας με την Greenberg.

Η τελευταία είχε μεγάλο πελάτη την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στο Ιράκ. Μπορεί η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση να διατηρεί φιλικούς δεσμούς με την Τουρκία, αλλά η εισβολή δημιούργησε μεγάλο ρήγμα στην εικόνα της Τουρκίας στους Κούρδους του Ιράκ με τις τουρκικές σημαίες να καίγονται τις επόμενες ημέρες μετά την επίθεση του Οκτωβρίου.

Εάν ήμουν Τουρκία και ήξερα ότι η Greenberg εκπροσωπούσε τους Κούρδους”, δήλωσε ο Craig Holman, ειδικός στην άσκηση πολιτικής πίεσης (lobbying) για την ΜΚΟ Public Citizen, “θα ήμουν διατεθειμένη να αναζητήσω μια διαφορετική εταιρεία για να μου προωθήσει τα συμφέροντά μου“.

Η Greenberg δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις δραστηριότητες άσκησης πιέσεων. Τα ομοσπονδιακά αρχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι η επιχείρηση δεν έχει κάνει πολλή δουλειά εκ μέρους των Κούρδων τους τελευταίους μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019, εκπρόσωποι της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ έστειλαν έξι ηλεκτρονικά μηνύματα, αναφέροντας μηδενικές προσωπικές συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες.

Την ίδια περίοδο, οι εκπρόσωποι της Greenberg συναντήθηκαν με τουλάχιστον 15 βουλευτές για να συζητήσουν για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενώ επικοινώνησαν ηλεκτρονικά με πολύ περισσότερους. Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση πλήρωσε την Greenberg μόλις 30.000 δολάρια ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία της έσκασε 809.500 δολάρια στο χέρι!

Όλα αυτά υπογραμμίζουν πόσο πολύτιμη είναι η Τουρκία ως πελάτης. «Είναι καλοπληρωτές [οι Τούρκοι]», είπε ο Eccarius-Kelly, κάνοντας έναν παραλληλισμό με έναν άλλον αμφιλεγόμενο σύμμαχο των ΗΠΑ με εξίσου ισχυρό lobby: «Εάν δεν μπορείς να έχεις τη Σαουδική Αραβία ως πελάτη, το επόμενο καλύτερο στοίχημα είναι η Τουρκία».


Πηγή: Mother Jones

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι