Ο άρχων του νεποτισμού

«Yγειονομική ασυναρτησία» η ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ για τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον παρατήρησε πρόσφατα ότι όταν πρόκειται για χάραξη πολιτικών, ο Τραμπ συχνά συγχέει τις προσωπικές με τις εθνικές σχέσεις. Αυτό αποδεικνύεται από τη σχέση του Τραμπ με τον ισχυρό πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις του Τραμπ με την Τουρκία μετράνε μια δεκαετία τώρα, ξεκινώντας με μια πρόσκληση για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη από τον Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγκ, τον γαμπρό ενός Τούρκου μεγιστάνα. Ο Τραμπ τον αδειοδότησε να χτίσει δύο ουρανοξύστες στο όνομά του. Οι δύο ουρανοξύστες εγκαινιάστηκαν το 2012. Ο Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγκ έγινε εταίρος του Οργανισμού Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να εισπράττει χρήματα για τη χρήση του ονόματος Τραμπ. Το 2015, ο Τραμπ αναγνώρισε δημοσίως την προσωπική του σχέση με την Τουρκία.

Μετά τις εκλογές του 2016, ο Ερντογάν έδωσε στον Yalcindag νέο ρόλο ως πρόεδρος ενός κρατικού ομίλου που κάνει λόμπινγκ στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Άγκυρας. Ο Γιαλτσιντάγκ ταξίδευε τακτικά στην Ουάσινγκτον, ενώ γνώριζε τον γαμπρό του Ερντογάν -τον υπουργό οικονομικών της Τουρκίας Αλμπαϊράκ- που τώρα είναι υπεύθυνος για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Μόλις ο Τραμπ μπήκε στον Λευκό Οίκο, έκανε τον γαμπρό του Κούσνερ ανώτερο σύμβουλο, παρέχοντάς του ένα σκιώδες αλλά ισχυρό χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής. Οι τρεις γαμπροί διαδραματίζουν βασικούς ρόλους που συνδέουν τις δύο χώρες, κάτι που ο Albayrak αποκαλεί “διπλωματία της πίσω πόρτας”.

Αρκετές φορές, αντίθετα με τα συμφέροντα της Αμερικής και την εθνική της ασφάλεια, ο Τραμπ έχει ενδώσει στις επιθυμίες του Ερντογάν, να μην επιβάλει κυρώσεις για την απομάκρυνση αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία. Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους δήλωσε: «Ο Τραμπ αντικαθιστά τις επίσημες σχέσεις μεταξύ των κρατών με τις οικογενειακές σχέσεις ή σχέσεις μεταξύ φίλων. Σίγουρα ο Ερντογάν θα προτιμούσε αυτό καθώς διαχειρίζεται ένα δικό του καπιταλιστικό καθεστώς. Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι ανησυχεί για όλους τους Αμερικανούς».

“Ο νεποτισμός είναι η κατώτερη και η λιγότερη ευφάνταστη μορφή διαφθοράς” – Daniel Alarcón.


Πηγή: Dailypnut

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι