Ο Έσπερ στο Ισραήλ – Αμερικανοϊσραηλινή συμφωνία για F-22 κόλαφος για την Τουρκία

Ο Έσπερ στο Ισραήλ – Αμερικανοϊσραηλινή συμφωνία για F-22 κόλαφος για την Τουρκία
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μια εξέλιξη “βόμβα” σηματοδότησε το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Δρ. Μαρκ Έσπερ στο Ισραήλ, καθώς αυτό που προέκυψε φέρεται να είναι η αποδέσμευση του θεωρούμενου ως κορυφαίου μαχητικού αεροσκάφους στον κόσμο, του F-22 Raptor! Η καταρχήν πρόθεση είναι για πώληση 50 μαχητικών του τύπου, με κόστος που θα υπερβεί τα 10 δισ. δολάρια. Η είδηση αυτή οδηγεί σε πληθώρα στρατηγικών συνεπειών για την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα εκτοξεύσει τις εξαγωγικές προοπτικές του F-35 Lightning II, ενώ συνιστά μια εξόχως αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η ένσταση των Ισραηλινών για την αποδέσμευση του F-35 Lightning II σε φιλικές -πλέον και προς το Ισραήλ- χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και προσεχώς η Σαουδική Αραβία, χωρίς να παραβιάζεται η αμερικανική δέσμευση για την διαφύλαξη του στρατιωτικού πλεονεκτήματος του εβραϊκού κράτους!

Την είδηση αποκαλύπτει η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat που εκδίδεται στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους. Ο βασικός λόγος είναι ότι σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο αμερικανικό μαχητικό έκτης γενιάς είναι εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να ανοίθγει η πόρτα για τη σταδιακή παραχώρηση των 187 F-22, τουλάχιστον Raptor στο Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κόλαφο όμως και για την Τουρκία. Με την εισαγωγή του F-22 στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, κάθε νεοθωμανικό όνειρο για στρατηγική εξουδετέρωση του εβραϊκού κράτους ακυρώνεται στην πράξη. Ειδική σημασία θα έχει και ενώπιον του ενδεχομένου να ξεκινήσει το “μεγάλο παιχνίδι” της αξιοποίησης και προώθησης στις δυτικές αγορές των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Μεσογείου, που δεν μπορεί να προχωρήσει όσο υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας.

Με την αποδέσμευση, που είναι μια εξόχως θετική είδηση και για την Ελλάδα εάν υποτεθεί ότι η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ θα εμβαθυνθεί και θα περιφρουρηθεί, στην ουσία έχουν τεθεί τα θεμέλια δημιουργίας μιας νέας Pax Americana σε μια από τις στρατηγικά πιο κρίσιμα γεωστρατηγικά σταυροδρόμια του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή απελευθερώνονται οι πωλήσεις του F-35, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που προκλήθηκε στην κατασκευάστρια του μαχητικού, Lockheed Martin από τον εξοβελισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα, καθώς είχε δεσμευθεί για την προμήθεια περισσοτέρων από 100 μαχητικά του τύπου.

Την περασμένη Τρίτη, η ισραηλινή Haaretz είχε αναφερθεί στο αίτημα των Ισραηλινών στις ΗΠΑ για την προμήθεια του F-22 Raptor, για να μην υπάρχει πρόβλημα στην προώθηση του F-35 στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι φανερό, ότι αυτό θα αλλάξει δραματικά και τις στρατιωτικές ισορροπίες σε βάρος του Ιράν…

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι